Witaj Ewo!
Gratuluję pięknego kwitnienia!
Moje dendrobium nie dopuściło, abym musiała innym zazdrościć i też właśnie zakwitło .
To jego pierwsze kwitnienie, ale daje wyobrażenie, jak pięknie z kwiatami będzie wyglądała okazalsza, bardziej dojrzała roślina.
No to też się pochwalę
Tylko trzy kwiatostany - w sumie 5 kwiatków, ale dużych. Same pąki miały długość 5cm. Kwiaty dopiero wczoraj się otwarły, ale dzisiaj już można wyczuć zapach. Bardzo ładny!
Bardzo się cieszę, bo nie zmarnowałam danego mi storczyka
Ja też gratuluję, pierwsze kwiaty i w takiej ilości, super.
Moje dopiero jak zmieniłam miejsce zimowania (bliżej światła od okna i bliskość świetlówki) pokazało na co je stać.
Dzięki, Ewo
Takie spostrzeżenia jakie poczyniłaś, są bardzo cenne. Ja nie zwróciłam na światło specjalnej uwagi, bo ono wisi wysoko tuż pod górną szybą i światła od początku miało dużo; po prostu założyłam, że jak większość dendrobiów powinno być dobrze oświetlone. Pilnowałam tylko przesuszenia. I udało się!
Pozdrawiam,
Anna
Witam, skoro wszyscy pokazują to dendrobium to i ja wrzucę swoje dwa grosze przy poprzednim imporcie z Tajlandii kupiłem 2 rośliny licząc na inny kolor kwiatów niż miałem niestety nie udało się... ale zapach super
Witam,
wczoraj nie miałam dostępu do strony, więc dopiero dzisiaj odpowiadam. Ewo, bardzo dziękuję. Po cichu liczyłam, że może na zebranie je przywieziesz, żeby wszyscy napaśli oczy . Ale jakby miało mu to zaszkodzić, to lepiej nie...
Wszystkim gratuluję kwitnienia. Kwiaty są piękne. Kolorystyczna odmiana u Grzesia wielce ciekawa i bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam,
Lidia
Wznawiam wątek.Jak u Państwa kwitnie owo dendrobium w obecnej chwili? Mnie trafiło się w kolorze ciemnoróżowym.Zapach przedni przypomina mi malinową gumę do żucia!