Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Kolejna lodowata panienka - MASDEVALLIA PICTURATA
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 12:56:51

Witam,

Ta "lodowata panienka" Masdevallia picturata, to także zeszłoroczny wspólny zakup z Piotrem Piesikiem. Była to spora kępa i od razu została podzielona .
Jest to kolejna bardzo chłodolubna masdevallia . Jej zasięg występowania jest duży, od Ameryki Środkowej po Andy w A.Południowej. Rośnie w górskich lasach deszczowych, na gałęziach zwieszających się nad brzegami strumieni, na wysokościach przekraczających 2700m npm, choć zdarzają się i niższe siedliska. Te które występują poniżej 2700 są zwykle mniejsze i słabsze, natomiast te rosnące powyżej 2700, są silniejsze, większe, mają większe i bardziej kolorowe kwiaty.
Noooooo, to moja jest uprawiana na wysokości kilkuset metrów , ale próbuję jej stworzyć warunki zbliżone do naturalnych i te próby są chyba skuteczne , bo już w marcu pojawiły się pąki. Ta miniaturka jest posadzona w 5,5 centymetrowej doniczce, w samym sphagnum.

Dziś zaczął się rozwijać pierwszy kwiat

Sam kwiat bez ogonków nie jest wielki, jakieś 1,5 cm, ale ogonki są imponujące , ich długość przekracza 2 cm.

Górny płatek jeszcze się nie wyprostował, więc do kolejnych zdjęć musiałam ją "położyć na łopatki"

Kwiaty wykazują dużą zmienność zarówno kolorystyczną jak i we wzorkach

Kwitnie jesienią, zimą i na początku wiosny , to może już wiosna będzie?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krzysztof Noworyta
E-mail:  
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 15:01:28
Witam Grazynko

Bardzo pieknie Ci zakwitla ta Masdewallia moje gratulacje.A jesli mozesz nam zdradzic tajemnice jak Ty to robisz ze rosliny rosnace tak wysoko u Ciebie zakwitaja zaledwie pare metrow nad ziemia w zasadzie bez wiekszych problemow.

Pozdrawiam Krzysztof

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 17:38:36
Wysokość od poziomu morza to jedno , a uprawa na wysokim poziomie przez Grażynę to drugie. Obie wysokości się sumują

Pozdrawiam z błyskiem zazdrości w oku
W.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 19:06:15

Dziękuję

Ja je po prostu lubię i one to wiedzą i odwdzięczają się

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl