Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ornithocephalus sp.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 31 lipca 2013 22:16:25

Witam,

Od jesieni zeszłego roku jest u mnie kolejny Ornithocephalus. To rodzaj obejmujący ponad 50 gatunków o pokroju wachlarzowatym, rosnących w amerykańskich tropikach. W uprawie wymagają sporo cienia, wysokiej wilgotności i temperatur od umiarkowanych do wysokich i najlepiej rosną na podkładkach.

Mój kupiony był jako Ornithocephalus cochleariformis. W maju b.r. zaczęły się pojawiać pędy kwiatowe i w końcu wyrosło ich 7 . Aktualnie kwiaty zaczynają się rozwijać.

Ale żeby dolać nieco dziegciu do tej radości, to wg mnie to nie jest ten gatunek . Z tego co poogladałam najbardziej "pasuje" bicornis, tyle, że nie ma czerwonych elementów kwiatu. Kwiat jest zresztą maciupeńki , ma zaledwie 3-4 mm. Może ktoś z Was pomoże w identyfikacji???

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 1 sierpnia 2013 08:09:08
Bardzo ciekawa i ładna roślina.

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: czwartek, 1 sierpnia 2013 08:37:53
pare dobrych fotografii nie tylko Ornithocephalus jest tu http://www.mvorchideje.cz//GALERIESEZNAMDRUHU.html ,moze to jeden z nich

Data: czwartek, 1 sierpnia 2013 20:01:51

Przeglądnęłam podaną stronę, ale ciągle wiem, że nic nie wiem w sprawie identyfikacji . Podobny do Ornithocephalus bicornis, ale kolory nie tak ułożone na elementach kwiatu.

Dołączam lepsze zbliżenie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 4 sierpnia 2013 21:22:38
Fajne to mini, no nie jest to cochleariformis, i ja też z tego co widziałem skłaniał bym się do bicornis:

http://orchid.unibas.ch/phpMyHerbarium/601118/1/Ornithocephalus/bicornis//img/601118m.jpg

http://orchid.unibas.ch/phpMyHerbarium/252559/1/Ornithocephalus/bicornis//img/252559m.jpg

pozdrawiam

Piotr

Data: niedziela, 4 sierpnia 2013 21:39:50

Chyba jutro przy dziennym świetle i pod dobrą lupą zrobię wiwisekcję kwiatu...

Dzięki za prezychylenie się do moich przypuszczeń .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 sierpnia 2013 19:39:59
Kak zwał, tak zwał i tak piękny jest ten wachlarzyk. Dobrze że potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza bo nie mogę nawet o nim marzyć. Marta

Data: poniedziałek, 5 sierpnia 2013 19:53:02

Dzisiejsza wiwisekcja kwiatka potwierdziła - na ile byłam w stanie rozpoznać te mikroelementy - tożsamość. Wg mnie to Ornithocephalus bicornis.

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl