Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Miltonia warscewiczii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 8 lipca 2008 13:23:51
Witam,
Korzystając z wolnej chwili wrzucam jeszcze jedną roślinę godną uwagi.
Miltonia warscewiczii (Rchb.f 1856) var. alba jest z pewnością godna polecenia. Trochę się różni od innych miltonii. Liście ma dość sztywne, ciemnozielone i gęsto ułożone. Kwiaty są lekko błyszczące, woskowe o pięknym zapachu. Kto był na wystawie w Dreźnie, to miał okazję zobaczyć jak pięknie prezentowała się w większej grupie. Ja jestem nią zachwycona.

Miejsce u mnie ma w rozproszonym świetle, w miarę chłodne. Podłoże zawsze jest lekko wilgotne. Warto wprowadzić ją do kolekcji, chociażby dla nazwiska

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: wtorek, 8 lipca 2008 18:18:32
Litośći Pani Mario! Znowu nas maluczkich powaliła Pani na kolana! Bajkowe cudo!!!!

Autor: Pior Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 13 lipca 2008 02:23:01
Ten zapach mogę sobie tylko wyobrazić, ale chyba właśnie jego dziedzictwem dałem się już dwa razy skusić na hybrydy, jak się okazało z genami tejże rośliny, ale pełnokolorystycznej jak sądzę.

Pierwszy popularny: Miltonidium Hawaiian Sunset - to krzyzówka (Oncidium fuscatum x Oncidium cheirophorum) x Oncidium fuscatum. A to tajemnicze Oncidium fuscatum to nic innego jak Miltonia warscewiczii no i stąd w nazwie Miltonidium a nie Oncidium

Drugi właśnie mam z kwiatami (z pięciu pędów dwa się uchowały przed ślimolcami...) i też przepięknie pachnie - chyba delikatniej ale i ładniej od powyższej hybrydy, ale to już bardziej skąplikowana kompozycja: Miltonidium Bartley Schwarz - najwięcej bo i w drugim i trzecim do tyłu pokoleniu ma Oncidium leucochilum, ale w trzecim jest także Oncidium fuscatum czyli znów nasza tytułowa bohaterka; jak i Oncidium altissimum, sam dół ponad dziesięciopokoleniowego drzewa geneologicznego tworzą Miltonie głównie: vexillaria i roezlii w mniejszym stopniu Miltonia phalaenopsis

Pozdrawiam

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 22:24:36
Witam !
Mam prośbę do kogoś kto hoduje miltonidium pupukea sunset. Nasz storczyk już przekwitł i chciałam prosić o praktyczne rady jak się nim dalej opiekować, aby doczekać się kolejnego kwitnienia - jest to chyba największa radość dla hodowcy szczególnie początkującego ! Czy należy przesadzić - jeżeli tak to w jakie podłoże, czy podlewać, jaka temperatura - okno mamy południowo-zachodnie. Z góry dziękuję za życzliwość, gdyż jestem tu nowa. Pozdrawiam wszystkich. Wanda

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: czwartek, 21 sierpnia 2008 22:02:23
Witam.
I ja też mam coś takiego-(Miltonidum),a kupiłam jako Cambrię,tylko moja ma buraczkowo-fioletową warżkę i pięknie pachnie.Już przekwitła.Pseudobulwy układają się wachlarzowato.To bujna roślina.Korzonki są cienkie jak u Onicidium.
Czy to też to samo?
Pozdrawiam z Roztocza.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl