Temat: |
Bulbophyllum Elisabeth Ann Buckleburry i Thaiorum |
Autor: |
Piotr M |
E-mail: |
pierre2@interia.pl |
Data: |
niedziela, 28 maja 2006 21:35:37 |
Po wystawie w Szczecinie przybyli mi nowi mieszkańcy, a mianowicie:
Bulbophyllum Elisabeth Ann 'Buckleburry' które jest krzyżówką Bulb. longissimum x Bulb. rothschildianum; kwiaty osiągają do 18 cm długości, moja roślinka ma około 16-17 centymetrowe, w tej chwili 3, ale bywają 'grona' po kilka.

Roślinka lubi sobie wychodzić z doniczki na spacery Moja też już zaczyna;

I jeszcze widok kwiatów, ciężko uchwycić jego kolorek, do tego z bliska wszystko się jakby leciutko mieni.

A i zapach jest hm, mi to się kojarzy ze świeżym surowym mięsem, na szczęście świeżym , ale trzeba wsadzić nos w kwiat żeby to poczuć, więc nie będę się gniewał

A na powyższym foto na dole moje drugie Bulbophyllum thaiorum. Kwiatki bywają od żółtych przez pomarańczowe, aż do najładniejszych, czyli takich jak u mnie, czerwonych

W tym okazie to się zakochałem od pierwszego wejżenia, bardzo ciekawy pokrój, do tego fioletowe wybarwienie spodów liści:

No i oczywiście kwiaty skupione po kilka, każdy o długości około 2 cm. Zajmuje mało miejsca i pięknie się prezentuje.

A przez to, że kwiaty są skupione po kilka i mają naprawdę intensywną barwę to mimo małego rozmiaru widać je z daleka

i na koniec zbliżenie:

|
|
|
|