Temat: |
Broughtonia sanguinea |
Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
piątek, 24 marca 2006 14:20:23 |
Witam,
Zgodnie z zapowiedzią sprzed kilku dni...pąk właśnie wczoraj się rozwinął , więc przedstawiam bardzo ciekawą roślinę, której dotąd tu nie było . To Broughtonia sanguinea. Znamy wszyscy catlleytonie, laeliocatonie itp., a są one właśnie wynikiem krzyżowania z tą rośliną należącą do podplemienia Laeliinae, polepszając kształt i kolor płatków.
Rośnie na Jamajce i Kubie od poziomu morza do wysokości 800m npm. To jednoznacznie określa warunki uprawy: bardzo ciepło, nawet gorąco, bardzo wysoka wilgotność, dużo światła, dużo wody w okresie wegetacyjnym i mniej gdy nowe przyrosty osiągną dojrzałość. Najlepiej rośnie zamontowana na podkładce, ale można i w doniczkach, byle z bardzo przepuszczalnym, dość grubym podłożem.
Moją roślinę mam od września , wisi w orchidarium...
W połowie lutego odkryłam wyłaniający się ze szczytu psb pęd kwiatowy . To są zdjęcia zrobione trochę później...

Kolejne fazy otwierającego się pąka. Kwiaty otwierają się sukcesywnie, czyli trochę potrwa zanim wszystkie się otworzą . Na razie nie wiem tylko jak długo żyje pojedynczy kwiat

Dzisiejsza słoneczna pogoda pozwoliła na zrobienie zdjęć pierwszego kwiatu, bo właśnie wczoraj rozwinął się

Według literatury nie pachną (ja nie wąchałam ), a wielkość to około 2 cm.
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|
|