Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Dendrobium typu phalaenopsis
Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 17:38:40
Witam,

Do dzisiejszej prezentacji „od stóp do głów” wybrałam coś z „jazdy podstawowej” , czyli dendrobium na motywach phalaenopsis.

Będzie to historia „ku pokrzepieniu serc” , adresowana do Wszystkich Zmartwionych z powodu tego, iż dendrobium kupione w supermarkecie zgubiło liście (wyłysiało ) i straciło korzenie. Jeżeli to nie jest zgnilizna, naprawdę nie ma powodu do niepokoju!

W lutym 2004 roku w ten sposób "załatwiłam" swojego storczyka - zakwitł się „na śmierć”...
To co zostało odcięłam, oczyściłam i włożyłam do podziurkowanego pojemnika z wilgotnym mchem.
Po miesiącu na jednej z p-bulw zauważyłam coś takiego (mata kokosowa, to tylko tło dla potrzeb zdjęcia):

Po upływie kolejnych kilku dni było już tak:

A po miesiącu od momentu rozpoczęcia eksperymentu miałam już roślinki gotowe do wysadzenia :

Ponieważ miałam na czym, postanowiłam poeksperymentować trochę z podłożem .
Oto, co zauważyłam:
- na pewno dendrobium nie chciało rosnąć w samej korze akacjowej;
- sama kora sosnowa też okazała się nie najlepszym pomysłem; wprawdzie roślina przetrwała rok, ale wyglądała mizerniutko; „wyglądała”, bo zmógł ją atak wciornastków, których w porę nie wykryłam ;
- dobrym rozwiązaniem okazała się mieszanka składająca się z mchu, kory sosnowej i perlitu oraz drugi zestaw podobny, tylko w miejsce perlitu dodałam korę z akacji i włókno kokosowe, jestem przekonana, że dodanie perlitu też by tu nie zaszkodziło

Poniżej już „świeże” zdjęcie storczyków, zrobione na początku grudnia:

A to już widok dzisiejszy :

Dodam jeszcze, że ubiegłą zimę moje maluchy spędziły w prowizorycznym orchidarium : przezroczysty, plastikowy pojemnik, na dnie grzałka akwarystyczna z termostatem, zatopiona w wodzie i przykryta keramzytem, wiatraczek komputerowy, a od góry świetlówka - wygląda to mniej więcej tak:

Poza tym w uprawie kierowałam się ogólnymi zasadami polecanymi dla dendrobium phalaenopsis, które można znaleźć chociażby na tej stronie w dziale uprawa, przeszukując np. przewodnik dla początkujących, albo storczyki od A do Z

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do eksperymentów ,
Tamara

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl