Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Disa uniflora
Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: sobota, 22 kwietnia 2017 23:30:20
Witam,

Właśnie kwitnie u mnie Disa uniflora, więc nieskromnie chcę pochwalić się tym osiągnięciem

Storczyki z rodzaju Disa zaintrygowały mnie już wiele lat temu. Nawet z jednej z wystaw przywiozłam 2 hybrydy, ale długo nie cieszyłam się nimi. Pozostawiłam je na działce i tyle je widziałam dzięki pomrowom. Nawet nie zdążyłam sfotografować kwiatów...

Zrażona tym niepowodzeniem, dodatkowo zniechęcona wymaganiami tego rodzaju storczyków ostatecznie wykreśliłam je z moich zainteresowań... do ubiegłego roku.
Dokładnie rok temu postanowiłam spróbować jeszcze raz wybierając do kolekcji Disę uniflora, młody egzemplarz, który według oferty handlowej określony był jako "rok do kwitnienia". Baaaardzo rzadko trafia mi się tak precyzyjna ocena wieku rośliny!

(Storczyk posadzony był do doniczki o średnicy 5,5 cm)

Jakie wymagania mają te storczyki można przeczytać w arkuszu uprawy lub w świetnym opracowaniu udostępnionym przez p. Ewę Jóźwiak:

http://www.hejstorczyki.pl/prezentacje_07/disa_duma_gory_stolowej/ed_merkle_rodzaj_disa.htm#08

Nie zrażona postanowiłam prościej zająć się moim nabytkiem.
Na początek przesadziłam roślinę do nowego podłoża: mech torfowiec zmieszany w równych proporcjach z perlitem i drobnym pumeksem, a na dno doniczki keramzyt.
Po przesadzeniu storczyk trafił do szklarni ogrodowej na posadzkę tuż przy drzwiach.
Podlewany tylko deszczówką i do połowy października raz w miesiącu zasilany słabym roztworem nawozu (różne rodzaje i skład).
Od października Disa uprawiana jest w mieszkaniu. Stoi praktycznie na szybie drzwi tarasowych 'łapiąc' światło z północnego zachodu.
Temperatury umiarkowane do chłodnych, szczególnie zimą, ponieważ przy drzwiach nie ma żadnego grzejnika.

Storczyk zaakceptował te warunki i na początku marca zaczął wypuszczać pęd kwiatowy j/n

Pęd rozwijał się dość szybko. Poniższe zdjęcia dzieli okres 1 tygodnia

I na świta miałam niespodziankę

Poniżej jeszcze parę ujęć pod innym kątem

Mam nadzieję, że nasza dalsza współpraca będzie równie owocna i bezproblemowa, bo storczyk naprawdę jest bardzo widowiskowy.

Pozdrawiam,
TF

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl