Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Phalaenopsis cornu-cervi
Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 12:15:15
uprawa storczyków w keramzycie wynika z mojego lenistwa i mam nadzieję zrozumienia potrzeb tych roślin. na forum często spotyka się prośby o identyfikację roślin kupionych na wyprzedażach bez kwiatów. Ja również kupuję roślinu na wyprzedażych w obi czy u tomaszewskiego po kilka złotych. Rośliny są zazwyczaj w złym stanie, z kiepskim systemem korzeniowym, wymagaja niemal reanimacji. Stanowia też zagadkę - jak będa wyglądać ich kwiaty. Stąd keramzyt który jest jałowy i pozwala roślinom odbudować system korzeniowy bez dodatkowych trudnosci spowodowanych infekcjami grzybowymi, bakteryjnymi i bez obawy o przelanie. Jako że keramzyt jest jałowy dochodzi nam problem nawożenia. nigdzie na forum nie znalazłem opisu nawożenia dolistnego - ja regularnie - raz w tygodniu w sezonie nawożę moje rośliny dolistnie. Nie podlewam ich a tylko w miarę potrzeb zanurzam całe doniczki do miski z wodą na pół godziny. Do wody zazwyczaj dodaje trochę nawozu. W efekcie problem mam raczej ze zbyt bujnym wzrostem i wyciąganiem się pędów. Kompletna padaczka paphiopedilum po dwóch miesiącach od przesadzenia do keramzytu wypuściła trzy silne młode odrosty. Dendrobium biggibum - zmarniałe po zimie nad kaloryferem, zupełnie bez korzeni, wydaje keiki na kazdym niemal węźle. Phalaenopsisy wznawiaja wzrost starych liści. Nie twierdzę że jest to metoda idealna ale z pewnością bardzo dobra dla roślin slabych i chorych. Storczyki epifityczne są przystosowane do skrajnie trudnych warunków życia. 40m nad ziemią na gałęzi drzewa nie ma praktycznie podłoża, wieje silny wiatr, palą promienie słońca, a te resztki podłoża z pomiedzy korzeni regularnie wymywają ulewy. One u nas na parapetach naprawde mają lepiej niż w dżungli. Bardzo mi się podobał reportaż z 26 czerwca tamary florczak ( forum - zupa storczykowa ) z którego wynika, że dendrobium lepiej przyrasta na korze praktycznie bez podłoża niż w doniczce - dziękuję Pani Tamaro - na pewno wypróbuję. Moim zdaniem, podloże storczykom nie jest potrzebne . Jest potrzebne nam aby nam rośliny nie powypadaly z doniczek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl