Temat: |
Re: Laelia crispa |
Autor: |
Anna |
E-mail: |
anna@roslin-menazeria.net |
Data: |
środa, 15 sierpnia 2012 16:47:49 |
Witam,
serdecznie wszystkim dziękuję za tyle ciepłych słów pod adresem Laelia crispa i mojej strony. Jest mi ogromnie miło i cieszę się, że moje opisy są przydatne.
Grażynko, dzięki, chciałabym co roku tak cieszyć oczy! Ale ona już przybrała niepokojąco wielkie rozmiary, a co będzie ze zmieszczeniem jej w oranżerii na zimę?! Na razie o tym nie myślę, choć wiem, że jeśli ją przytnę, to takiego kwitnienia nie będzie 
Pani Leokadio, lelie lubią dużo słońca, jednak takie ostre, letnie słońce potrafi przypalić im liście. Laelia crispa naprawdę dobrze sobie w takich warunkach radzi, natomiast Laelia purpurata woli nieco więcej cienia. Mam Laelia purpurata var. coerulea i raczej chronię ją lekką cieniówką od bezpośredniego słońca. Co prawda, jak kwitnie to wygląda bardziej na var. werkhauseri, ale to bardzo zmienny gatunek - różnych form kolorystycznych u tej Laelia pod dostatkiem. Przyznam, że kwitnienia u tego gatunku jeszcze nie rozpracowałam, bo raz kwitnie bez problemu z nowego przyrostu, a innym razem trzeba sporo poczekać, by ze starej pochewki zakwitła w nowym sezonie.
Panie Pawle, miło mi, że zagląda Pan na moją stronę. Z uśmiechem powiem, że nie czuję się jednak winna, że Pan pod wpływem moich opisów zakupił te dwie Laelia, bo im więcej storczykowych zapaleńców tym lepiej Życzę zatem, by obie w przyszłości obdarzyły kwiatami U mnie jest tak: Laelia crispa późno tworzy nowe przyrosty, bo dopiero w drugiej połowie lata. Rosną wolno i dojrzewają w okresie od września do grudnia, czasem jeszcze później, czyli zimą. Więc Pańska Laelia bardzo się przyłożyła i rozpoczęła szybko - pewnie jej dobrze w nowym miejscu i teraz będzie ładnie przyrastać. Tylko się cieszyć!
Agatko, bardzo dziękuję! A co do prezentacji storczyków na forum Orchidarium, to ja się staram, ale powód rzadkiego pojawiania się w ogóle na forach jest jeden. I w dodatku banalny - brak czasu! Trudno mi się wyrobić z moimi hobby - dużym ogrodem, opieką nad storczykami, robieniem (takiej dla siebie) dokumentacji fotograficznej, notowaniem spostrzeżeń odnośnie uprawy i opracowywaniem tekstów. Zwyczajnie nie daję rady! Poza tym, aby na tak profesjonalnym forum coś zamieścić, to musi to być coś naprawdę wartego uwagi czytających A takie kwitnienia zdarzają mi się tylko czasami
Iwonko, dla Ciebie je przeliczyłam - to cztery kwiatostany: jeden pięcio-, dwa sześcio- i ostatni siedmio-kwiatowy, czyli 24 kwiaty o średnicy 10cm każdy. Trochę tego jest! Laelia crispa jest dość tolerancyjna, jeśli chodzi o warunki uprawy, więc na pewno będzie rosła. Problem może być z kwitnieniem. Jednak letnie wczasy w ogrodzie powinny pomóc. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć. A wiem, że masz śliczne storczyki, więc pewnie sobie poradzisz 
Pozdrawiam,
Anna |
|
|
|