Temat: |
Maxillaria tenuifolia |
Autor: |
Tamara Florczak |
E-mail: |
|
Data: |
piątek, 21 października 2011 16:03:09 |
Witam,
Przy okazji robienia porządków na dysku postanowiłam dorzucić do prezentacji kilka zdjęć mojej Maxillaria tenuifolia i... oczom nie wierzę, jeszcze nikt nie założył tematu o tym storczyku?! 
No dobrze, zgadzam się, że chabaź to pokaźnych rozmiarów i kwiatki ma malutkie, ale za to JAKIE! Nie dość, że kolor i kształt mają ciekawy, są trwałe - utrzymują się na roślinie około 2. miesięcy, to jeszcze pachną kokosowym batonikiem. Więc jak tu nie mieć w kolekcji takiego słodziaka?
Wszystko o tym storczyku można przeczytać na tej stronie w dziale Storczyki od A do Z - http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Maxillaria%20tenuifolia.htm
Od siebie dodam, że Maxillaria tenuifolia mam od 4 lat. W pierwszym roku, nazwijmy to uprawy (w rzeczywistości było to znęcanie się nad organizmem żywym) roślina ustawiona na parapecie odmówiła współpracy. Poparzyłam jej p-bulwy i niemalże zasuszyłam... Drugi rok 'odchorowywała'. Od tego czasu okres zimowy spędza w gorącym orchidarium, zaś lato - w ogrodowej szklarni stojąc na jej dnie zacieniona półkami z katlejami.
Te warunki wyraźnie odpowiadają jej. W ubiegłym roku zakwitła po raz pierwszy, w tym - powtórzyła kwitnienie.
Poniżej kilka zdjęć prezentowanego storczyka:
- wyrastanie pędów kwiatowych

- rozwijające się kwiaty

- a to kwitnienie w pełni

Pozdrawiam
TF
|
|
|
|