Temat: |
Re: Cattleya warscewiczii var. sanderiana |
Autor: |
Anna |
E-mail: |
anna@roslin-menazeria.net |
Data: |
środa, 4 listopada 2009 21:46:38 |
Witam,
z tym okresem spoczynku, to już sama nie wiem. Takie informacje znalazłam w necie.
Temat jest bardzo interesujący, a dyskusja może wiele wyjaśnić i bardzo mi pomóc. Spróbuję sobie to jakoś poukładać, tylko jeszcze jedno pytanie: ile razy w roku Pańskie Catt. warscewiczii dają nowe przyrosty?
U mnie zazwyczaj było to dwa razy. Końcem stycznia lub z początkiem lutego zaczynał się ich wzrost i drugi raz pod koniec lata lub na początku jesieni. Jak rosły na jesieni, to właściwie nie było okresu spoczynku. Rosły, więc podlewałam. Ale nie było na nich pochewek. Jeśli nowe przyrosty rosły końcem lata, to przy bujnym wzroście zdążyły się wykształcić psb z liśćmi i zimą robiłam okres spoczynku. Nowe przyrosty, które pojawiały się w styczniu lub w lutym (ja je nazywam wiosennymi)rosły szybko, ale znów bez pochewek.
Dopiero w tym roku katleja jakoś przyhamowała i nie wydała drugi raz w roku nowych przyrostów, stąd moja nadzieja na dłuższy spoczynek i wymarzone kwitnienie w przyszłym roku.
W związku z tym już zaczęłam jej zmniejszać ilość wody, a teraz to już sama nie wiem co robić...
Albo taki uparciuch mi się trafił! Patrzę na Pańską katleję z przyjemnością, podziwem i marzę o kwitnieniu mojej
Pozdrawiam,
Anna |
|
|
|