Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Cattleya warscewiczii var. sanderiana
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 2 listopada 2008 13:19:39
Witam!
Trudna sprawa z tymi wskazówkami, bo uprawiam te katleje od niedawna ( mam dwie).
Rosną bardzo żywiołowo , wypuszczają dużo korzeni . Rosną razem z innymi katlejami w słonecznym miejscu. Wbrew panującemu przekonaniu Catt. warscewiczii jest storczykiem częściowo chłodolubnym, czyli w ciągu dnia bardzo ciepło ( ok 32 - 34 oC) , a w nocy chłodno ( 14 - 16 oC ). Roślina ta pochodzi z górzystych regionów Kolumbii i dlatego ma takie wymagania. Jednocześnie nie można dopuścić do przegrzania rośliny bo ugotują się pąki kwiatowe. Catt. warscewiczii nie znosi też przesadzania, więc ten zabieg należy wykonać zaraz po przekwitnięciu. Nowe korzenie wyrastają właśnie w tym okresie i opóźnienie przesadzania powoduje ,że katleja długo choruje i ma zbyt mało korzeni aby wytworzyć pąki kwiatowe. Okres spoczynku jest krótki ( ok 6 tyg ) i przypada na czas dojrzewania psudobulw czyli na naszej półkuli :sierpień - wrzesień. W pozostałym okresie roślinę należy podlewać solidnie , ale pozwalać aby podłoże pozostawało suche przez 2-3 dni. Wymaga sporo światła , ale bez przesady. Tyle ile większość botanicznych katleji i laelii. Jeżeli liście są jasno zielone to znaczy ,że światło jest wystarczające, jeżeli liście są koloru żółto- zielonego to światła jest za dużo i roślina się stresuje .Zdecydowanie więcej światła wymaga np. Cattleya lueddemanniana ( ta też właśnie zakwitła ).
Całe lato obie warscewiczii stały w szklarence gdzie temp w dzień wędrowała nawet do 40 oC, a w nocy przy uchylonym oknie miała temperaturę 16-18oC.
Oto cała moja wiedza na ten temat, mam nadzieję że będzie przydatna .
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl