Temat: |
Re: Laelia crispa |
Autor: |
Anna |
E-mail: |
anna@roslin-menazeria.net |
Data: |
środa, 28 listopada 2007 12:00:51 |
Witam,
wznawiam wątek, bo tytułowa laelia właśnie będzie kwitła
W tym roku wytworzyła tylko jedną pochewkę, choć przyrostów powstało 5, a dwa malutkie jeszcze rosną. Dodatkowo została jedna " niewykorzystana" pochewka z zeszłego roku.
Myślałam, że poczekam do przyszłego lata i pod koniec zobaczę kwiaty z nowej i może nawet ze "starej" pochewki kwiatowej. Zatem zmniejszyłam częstość podlewania i tak sobie stała wysoko, tuż przy górnej szybie. Dwa dni temu postanowiłam podlać i co zobaczyłam - już wykształcone pąki

Zupełnie się nie spodziewałam takiego stanu rzeczy i nic nie zauważyłam, bo przyrost rósł w kierunku szyby, czyli pełne zaskoczenie!
Cała ta sytuacja dotyczy nowego, tegorocznego przyrostu, nawet nie w pełni rozwiniętego!
Stara pochewka dalej jest żywa, gruba i nieprzejrzysta, ale coś tam musi być w środku
Tak wygląda:

Nie mam pojęcia co spowodowało to kwitnienie, na pewno nie listopadowa ilość słońca Sztuczne światło też nie, bo nie doświetlam storczyków. Więc co?
To nawet nie jej pora kwitnienia - zerknęłam na kalendarz kwitnień w OrchidSklepiku. Z niego wynika, że może kwitnąć od przedwiośnia do jesieni, ale nie teraz.
Wygląda na to, że to prosta w uprawie i łatwo kwitnąca roślina, a moje wcześniejsze spostrzeżenia pewnie niewiele są warte
Jednak czemu nie popisała się i nie "uruchomiła" tej starej pochewki?
Same pytania
I bądź tu mądrym
Pozdrawiam,
Anna |
|
|
|