Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Bulbophyllum makoyanum? - z dedykacją dla Grażyny Siemińskiej :-)
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 12 lutego 2007 00:42:04
Gratuluję, piękne fotki pięknego bulba

Wg mojej mądrej książki o bulbach, makoyanum ma liście 10 cm, pseudobulwy dość blisko siebie o wielkości 2cm, kwiatki około 10 ~4 cm, tylko kolorki jakby u Pani bledsze, te malutkie płatki grzbietowe sepale i petale powinny być czerwonobrązowe z 'nitokowanymi' wierzchołkami powleczone 1mm włoskami, boczne sepale do 4 cm powierzchniowo zrośnięte na niemal całej długości, rolując się od spodu i zwężając co czyni ich kształt wydłużonym a w całości wygląd słoneczka ... hm może to jakaś alba wersja tego gatunku

Po dalszym sledźtwie natknąłem się w encyklopedii na foto cirrhopetalum sp. które zdaje się być identyczne z prezentowanym okazem a jest podpisane jako Bulbophyllum serratotruncatum, który z kolei jest synonimem Cirrhopetalum ochraceum...

Znów sięgam do książki i podstawową na pierwsdzy rzut oka róznicą jest długość liści ten ma do (czyli może mieć i mniej u młodszych okazów )16cm i na 3cm szerokie, kwitnie na około 20cm pędzie,kwiatki do 3cm długości, grzbietowa sepala kapturkowa i z włoskami, 6mm długa 3mm szeroka czerwonawa z ciemniejszymi żyłkami, boczne sepale łaćzą się mają do 3cm długości mniej niż 1cm szerokości zółtawe z ciemniejszymi plamami przy podstawie, petale około 7mm z włoskami ciemno czerwone, warżka 3mm oliwkowozielona, ...

No ale czy linijka i klka informacji zadecyduje o klasyfikacji? A może to coś jeszcze innego, narazie jednak więcej nie znalazłem w dostępnych z opisu i super podobnych.

A tu link do przedsstawiciela Cirr. serratotruncatum:
http://www.aospacificcentral.org/SacAOSTrust/cirr.html

Serdecznie pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl