Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Kolekcja storczykow w Wiedniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 3 września 2012 13:03:16
Zainteresowanych informuje, ze raz w roku, jest mozliwosc obejrzenia kolekcji roslin zgromadzonych w szklarnich na Schönnbrunie w Wiedniu, w tym takze roslin, ktore sprowadzil do Wiednia ostatni z cesarzy.
Termin 15 wrzesnia, godz. 11-a. Konieczne wczesniejsze zameldowanie.
http://events.falter.at/events/302355-die-ehemals-kaiserlichen-pflanzensammlungen-und-die-schoenbrunner-botanischen-sammlungen-der-bundesgaerten/
Pozdrawiam Agata

Data: niedziela, 16 września 2012 17:04:33
Witam serdecznie.

W Wiedniu znajduja sie dwie ogromne kolekcje storczykow: jedna bedaca wlasnoscia Uniwersytetu Wiedenskiego i druga pod opieka Ogrodu Botanicznego w Wiedniu.Ta pierwsza slynie z najwiekszej w Europie kolekcji Bulbophyllum i Polystachya, druga jest zaliczana do jednej z najstarszych kolekcji storczykow na swiecie.
Szklarnie Ogrodu Botanicznego znajduja sie na terenie parku znajdujacego sie przy cesarskim zamku Schönbrunn i zajmuja powierzchnie 6.000 m2.W srodku uprawiane sa nie tylko orchidee (ktorych jednak jest przewaga), ale i inne rosliny tropikalne.
Zwiedzanie trwalo ponad dwie godziny, a i tak nie zdazylismy obejrzec wszystkiego.
Na zdjeciach nie widac prawie roslin kwitnacych.Ogrod Botaniczny "zoopatruje" w kwitnace okazy wiele oranzerii i miejsc na terenie Wiednia i calej Austrii m.in. Oranzerie w Klosterneuburgu i Hirschtetten gdzie co roku odbywaja sie miedzynarodowe wystawy.Na co dzien sa tam ekspozycje m.in z roslinami z wiedenskiego Ogrodu Botanicznego.Ma swoje szklarnie zreszta nie tylko w Wiedniu, ale miedzy innymi rowniez w Insbrucku.
Pamietam jak Danusia narzekala na brak miejsca w szklarniach.Tu sytuacja wcale nie wyglada lepiej.W niektorych szklarniach z trudem mozna sie przecisnac miedzy roslinami.
Ciekawostka dla mnie byl fakt, ze rosliny zazwyczaj sa podlewane deszczowka, ale poniewaz tej nie ma znowu tak duzo zazwyczaj jest to normalna woda kranowa.
Juz przestaje Was zanudzac, pora na zdjecia.Przepraszam za ich ilosc, ale mysle, ze temat jest wart pokazania.

widok z jednej strony kompleksu szklarniowego

W pierwszej chwili myslalam, ze to przetwory na zime
.W pomieszczeniu znajduje sie kilka tysiecy takich sloiczkow, ustawionych pietrowo.

cdn.

Data: niedziela, 16 września 2012 17:26:12
c.d.

i kilka zdjec innych roslin:

okaz nazwany "Fotel tesciowej".Nawiasem mowiac czeka na nabywce

Roslina po prawej to Fockea capensis.Roslina, ktora jest w wiedenskich zbiorach od 1799.Jej wiek jest szacowany na okolo 800 lat.Ocenia sie, ze jest najstarsza na swiecie
W 1970 roku, po prawie 200 latach zdecydowala sie zakwitnac.Z jej nasion wyrosla roslina, ktora znajduje sie po jej lewej stronie.
Pozdrawiam Agata

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: niedziela, 16 września 2012 23:30:12
Ale widoki! Jaka przestrzeń... W Łańcucie jest 1/10 tego co w Wiedniu. Ciekawa jestem jak oni to technicznie ogarniają? W przyszłym roku pojadę tam na przeszpiegi
Wielkie dzięki za zdjęcia.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 17 września 2012 20:14:12
Witam,
wspaniała wycieczka! Bardzo zazdroszczę, bo chętnie zobaczyłabym te szklarnie i piętra słoików.
Agatko, dzięki za reportaż.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 17 września 2012 20:53:47

Witam,

jest co oglądać, dzięki Agatko . Trzeba będzie pomyśleć o wyprawie całym Klubem w przyszłym roku. Jak zdołasz dowiedzieć się o przyszłorocznym terminie to daj znać, proszę .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 18 września 2012 08:57:04
Witam wszystkie trzy przesympatyczne Panie,
ciesze sie, ze moj mini reportaz sie podobal.

Danusiu, wierz mi Ty bys tez to ogarnela, gdybys miala kilkudziesieciu pracownikow i ilus tam uczniow do pomocy.Widzialam jak podlewaja caly ten "inwentarz".Po prostu z weza i leja rowno .

Aniu mnie tez te "przetwory zimowe" zdumialy.Mam nadzieje, ze dasz sie w przyszlym roku namowic z Danusia na wspolna wycieczke do Wiednia.

Grazynko, ow termin zawsze jest w polowie wrzesnia.W czerwcu natomiast Ogrod Botaniczny wyprzedaje nadwyzki (czasem trafiaja sie cudne egzemplarze prawie za bezcen).Jako, ze pamiec jest ulotna prosilabym sie przypomniec w okolicy wakacji.Dla zorganizowanej grupy mysle, ze mozna by sprobowac ustalic osobny termin.Jesli bylabys zainteresowana moj mail powyzej .

Ja musze sie rozejrzec i popytac jakie sa szanse na obejrzenie slawetnej kolekcji Uniwersytetu Wiedenskiego.Chetnie bym ja zobaczyla.
Zeby Panie jeszcze raz zachecic podaje link, w ktorym znajdziecie wiecej zdjec z mojej sobotniej wycieczki:
https://picasaweb.google.com/105920695887240702867/Blumen
Pozdrawiam ze slonecznego Wiednia Agata

Data: sobota, 4 maja 2013 14:43:48
Spelniajac prosbe Grazynki, informuje, ze tegoroczne zwiedzanie odbedzie sie 14 wrzesnia 2013 roku o godz. 11 .Pozdrawiam Agata

Data: sobota, 4 maja 2013 16:31:26
podam jeszcze istotne dane:
koszt zwiedzania 7 €, platne przed zwiedzaniem.
oprowadzac bedzie jak co roku Robert Wessely.
Wczesniej trzeba sie zameldowac np. mailowo: office@ bundesgaerten.at
lub telefonicznie: 004318775087

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl