Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Storczyki w Beskidzie Małym
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Bronikowska
E-mail: ankabro@yahoo.com
Data: czwartek, 10 czerwca 2010 11:23:04
W weekend wybraliśmy się na biwak w okolice góry Żar. Podczas tej wyprawy po raz pierwszy zobaczyłam storczyka (?) w naturze. Upolowalliśmy 2 pojedyncze egzemplarze, mozliwe, że gdzieś w okolicy jest ich więcej. Nie wiem co to dokładnie jest za storczyk, może ktoś go zidentyfikuje? (bo to storczyk prawda? )
MD054850 MD064912 orchidea

Autor: Bogdan Kossowski
E-mail: storczykomaniak@op.pl
Data: czwartek, 10 czerwca 2010 13:03:45
Na ile znam się na storczykach to wygląda na Dactylorhiza maculata. Rosną sobie u mnie w ogrodzie.
Pozdrawiam
Bogdan

Autor: Anna Bronikowska
E-mail: ankabro@yahoo.com
Data: czwartek, 10 czerwca 2010 14:47:55
Bardzo dziękuję! Tak właśnie typowałam, ale wolałam,żeby się wypowiedzieli Ci co więcej wiedzą Ależ Panu fajnie, że ma Pan tego storczyka w ogrodzie! Ja w każdym razie bardzo się cieszę, że udało mi się go zobaczyć "na dziko"

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: czwartek, 10 czerwca 2010 15:19:30
No to namieszam
Ten Pani Anny po prawej to kształtem warżki idealnie pasuje do Dactylorhiza majalis. Tego z lewej słabo widać.
Pana Bogdana to jakiś mieszaniec D.majalis raczej, może z D.maculata, sporo ich w handlu. Typowy D.maculata ma charakterystycznie ostro zakończoną warżkę.
Ale ogólnie rodzaj Dactylorhiza (Kukułka) jest niekiedy nieoznaczalny, też sporo naturalnych krzyżówek to utrudnia.
Pzdr Jurek

Autor: Bogdan Kossowski
E-mail: storczykomaniak@op.pl
Data: czwartek, 10 czerwca 2010 17:55:12
Jak zwał tak zwał, ale i tak są śliczne. I bez problemu rosną i zimują. Kilka zdjęć jeszcze maluchów zrobionych 1 maja. Dopiero parę dni temy zakończyły kwitnienie czyli kwitły ponad miesiąc.
Bogdan

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl