Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Harrogate 2010
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 9 marca 2010 03:26:12
Po ostatnich dziczach Ewki, coś i ja mam do pokazania. Wystawa organizowane przez jedno z towarzystw storczyków UK, zawsze odbywa się przy udziale innych stowarzyszeń, w poprzednich latach był i Rolke, ale że to jednodniowe przedsięwzięcie w tym roku się nie pojawił. Jednak to i tak bardzo ciekawa Wystawa, tak na prawdę tylko 3 stoiska zakupowe kwiatów plus jedno sadzonek i jedno akcesoriów, w reszcie pokoi dominowały ekspozycje wystawowe, którym oczywiście zapomniałem zrobić zdjęć ogólnych. Światło niestety poza jedną salką było niemal żadne, a Masdevallii można było z latarką szukać - na szczęście obficie kwitły więc coś tam dostrzegłem ;-)

Całe 120 fotek tu:
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/sets/72157623582205960/

a dla zachęty:

Cattleya Angel Heart 'Hihimanu'

Clowesia rosea

Coelogyne mooreana

Dendrobium pendulum

Dendrobium ruppianum

Lycaste lucianii

Masdevallia caesia - okaz niesamowity - metry liści

Masdevallia lucernula

Masdevallia norops

Phaius tankervillae

Phragmipedium Tall Tails - wallisii x caudatum

Sarcochilus ceciliae x Velvet

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 9 marca 2010 09:02:42
Witam ,

obejrzałam sobie cały Twój katalog zdjęć na www.flickr.com, niezły. Bardzo zazdroszczę tej możliwości bycia na tylu wystawach, wśród miłośników storczyków, tradycję mają długą. Poznałeś może kogoś, kto z dziada pradziada ma zamiłowanie, no i rośliny wiekowe.
Bardzo dziękuję za relacje i podpisy pod zdjęciami, u mnie niestety ich brak.

pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: wtorek, 9 marca 2010 15:26:49
Wiesz Ewa mnie to kosztowało tylko podwójną fotkę - druga z fiszką , i ewentualne sprawdzenie poprawności nazwy czasem. U Ciebie pewnie fiszek na drzewach i pod nimi nie dawali , kilka pewnie można by rozpoznać ale to ciężka praca... Ja tam zazdroszczę tych naturalnych widoków, nawet miałem w planach odwiedzić daleki kraj, gdzie nowe gatunki odkrywa się 'co krok' ale na razie lot przerósł mnie finansowo, może za rok...

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 9 marca 2010 16:24:18
Gorąco życzę Ci spełnienia tych planów, nie zwlekaj. W moim wieku było mi ciężko pokonać fizyczne nie moce. Wysokość, wilgotność, czas, strach, nie moc.

pozdrawiam
ewka

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: środa, 10 marca 2010 11:10:59
Piękne te Masdevallie, a Masdevallia caesia to musi być gigant. Proszę napisać jakie ma przybliżone wymiary, bo przecieram oczy przed monitorem i nie wierzę

E-mail:  
Data: środa, 10 marca 2010 15:49:34
Szczerze mówiąc ja też stałem tam jak wryty, widząc tą ogromną roślinę. Kosz w którym była zamontowana musiał mięć z 25-30cm, roślina była schowana w głębi ekspozycji towarzystwa z Sheffield, naprawdę ciężko powiedzieć, ale myślę że najdłuższe liście miały ponad 0.5 metra!!

Można znaleźć lepiej kwitnące, ale większego egzemplarza nie widzę:

http://www.flickr.com/search/?q=Masdevallia%20caesia&w=all

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 marca 2010 17:04:18

Musiała być schowana, bo kwiaty cuchną, zupełnie jak jakieś "dobre Bulbo" , ale poza tym roślina ma ciekawy pokrój jak na rodzaj Masdevallia.

No i troszeczkę zazdroszczę takich lokalnych, stowarzyszeniowych wystaw...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl