Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:   Ekwador, okolice miasta Mindo, Ośrodek Bellavista.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 4 marca 2010 21:19:06
Witam ,

Ośrodek Bellavista, jaki jest można zobaczyć w internecie wpisując jego nazwę. Słynie z możliwości obserwowania ptaków a w tym kolibrów w naturze. Znajduje się na skłonie Kordyliery Zachodniej w lesie zamglonym, pochmurnym i deszczowym. Codziennie pada deszcz. Mówią tam że regułą jest słońce do południa a później pochmurno z opadami deszczu i mgłą krążącą po zboczach. Ekwador to okolice równika, świt o szóstej rano a zmierzch o osiemnastej godzinie. Aby coś obejrzeć, dojść świtem do miejsca szczególnego trzeba bardzo wcześnie wstać. Polecam, urlop nie do zapomnienia. Wracając do tematu, w ośrodku jest kilka domów do wynajęcia i opisane jak też przygotowane trasy do chodzenia w lesie czy dżungli deszczowej i mglistej.
Kilka zdjęć ze szlaków i tras, oczywiście i najważniejsze, storczyki. Tutaj pytanie do znawców tematu, jeżeli chodzi o storczyki gruntowe. Znalazłam tam stanowisko storczyków gruntowych. Jaki to rodzaj? Nie wiem. Przepraszam za zdjęcia, ale klimat w tym miejscu Ekwadoru sprzyja tylko naturze.

Bardzo dziękuję za pomoc osobom z którymi rozmawiałam o Ekwadorze przed wyjazdem.

Teraz już tylko zdjęcia.

Pozdrawiam
ewka

Autor: wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: czwartek, 4 marca 2010 22:15:18
Mnie niestety jeszcze tam nie było! zazdroszczę szczerze. Mam nadzieję,że moja kolejna wyprawa do Ameryki Południowej,pozwoli mi odwiedzić i to miejsce.Czy miała Pani okazję odwiedzić Ecuagenerę.Oni organizują wypady w dżunglę dla storczykarzy.Pozdrawiam serdecznie Wiktor.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 5 marca 2010 08:40:22
Wielkie dzięki Pani Ewo za relację! - te miejsca to rzeczywiście raj dla storczykarzy -pozdr. Jarek.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 5 marca 2010 16:33:10
Witam ,
tak odwiedziłam firmę Ecuagenera, w ich centralnym biurze w okolicach miasta Cuenca. Pokazują to miejsce na swojej stronie
http://www.ecuagenera.com/epages/whitelabel4.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/ecuagenera/Pages/Imprint
trzeba zjechać na sam dół strony. Cała firma widziana z lotu ptaka.
Tak firma organizuje różne wypady, ale dla większych grup. Ja byłam tylko z mężem, wyjazd organizowaliśmy sobie sami, troszkę było taniej.
Nie ma większego problemu znaleźć przewodnika naturystę w każdy rejon Ekwadoru, trzeba tylko wiedzieć co się chce zobaczyć. Agroturystyka kwitnie w każdym zakątku kraju, ludzie szkolą się na przewodników a prawdziwych indian coraz mniej.

Dziękuję i pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl