Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Wystawa orchidei / Luzern - Szwajcaria/
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: monika mross
E-mail:  
Data: piątek, 5 września 2008 19:22:58
Witam serdecznie.
Chce przedstawic relacje z mojej pierwszej w zyciu wystawy,ktora mialam zaszczyt widziec na wlasne oczy.Po pieknych relacjach Kamili Irie, naszykowalam sie na doznania najwyzszego stopnia. Zastanawialam sie nawet,czy powinnam zabrac ze soba waleriane.....
Jakie wielkie bylo moje rozczarowanie,wiem tylko ja.
Nie tak sobie wszystko wyobrazilam........nie tak....
Pojechalam z nastawieniem, ze przywioze jakies "super unikatowe" dendrobia,ktorych wszyscy mi beda zazdroscic.A tam brakowalao nawet tych najpopularniejszych,ktore goszcza w Waszych domach! Moja proznosc zostala straszliwie ukarana!!!
Ogolnie dendrobi bylo bardzo malo,albo w postaci takich sadzonek...ze strach kupic! Gdybyscie widzieli np. D.viktoria-regine....... ... Nie bede sie denerwowala i zakoncze ten komentarz
Poogladajcie zdjecia i nie dajcie sie zwiesc ich tresci. Niby pieknie, ale ...no wlasnie,jest to.... ALE !
monika
Widoki ogolne:

Teraz roslina (nie wiem co to jest)ktora naprawde zrobila na mnie wrazenie....chyba jako jedyna!

Jej rozpietosc od gory do dolu miala z 1,5 metra...co ja bazgrole...duzo lepiej niz 1,5 metra!

Bulbophylla...nie sa moja mocna strona,a opisow ...jak na lekarstwo....

Bulbophyllum lobbii

Ciekawostka dla wielbicieli gatunku Cattleya! Widzieliscie taka silaczke,ktora rozerwala koszyk?!

Encyclia cochleata

Epidendrum ciliare

Eulophia guineensis

cyt.z Kamili "...jaki kon jest,kazdy widzi!".....

Liparis latifolia

A tu tylko z lupa....czy ja wiem....np.Restrepie przeca golym okiem widac....

Epidendrum porpax

..inny sposob uprawy - Epidendrum porpax

Restrepie i inne...

Oncidium longipes

Pollardia livida ...pierwsze uslyszalam, a raczej zobaczylam.....

ale jestesmy piekni wszyscy razem....

....z innej beczki i koniecznie popatrzcie na cene....

Phal.mariae
....w tajemnicy zdradze, ze cena identyczna jak przy wczesniejszym okazie.....

A teraz chyba najciekawsza czesc wystawy.
Szkoda tylko,ze zapierajac w pierwszej chwili - dech w piersiach...potrafi tak rozczarowac
Wlasciwie to ta waleriana by sie na rozczarowanie przydala!

Pamietajcie...nie dajcie sie zwiesc tym widokom!!!!!
monika

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 2 października 2008 22:22:36
Monika

zdjęcia raczej atrakcyjne
Nie wiem czy tak dobrze fotografowałaś że z niczego powstało coś czy może jednak nie było tak źle
Fajnym pomysłem wydaje mi się Lupen-Labyrinth, normalnie miniatury na wystawie giną w tłumie i przeważnie tylko Ci którzy jadą żeby je zobaczyć są w stanie je odszukać. Świetnie prezentuje się konar porośnięty miniaturami. Jeśli robiłaś jakieś zdjęcia szczegółów byłoby super gdybyś jeszcze i je wstawiła, np co rosło w tej przezroczystej bombeczce

Mimo wszystko ciesze się że się wybralaś, w przeciwnym wypadku nie zobaczylibyśmy nic

Pozdrawiam
Aga

E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 października 2008 21:53:34
Witaj Aga
Musze Ci powiedziec,ze te lupy naprawde tam byly i kazdy mogl z nich korzystac.
A tak naprawde,to predzej przyznam sie do umiejetnosci fotograficznych niz pochwale chociaz jednym slowem ta wystawe!!!!
W pewnej chwili bylam juz tak zawiedziona,ze odechcialo mi sie nawet fotografowania!
Bo i co,skoro nie bylo tego - na co sie naszykowalam....
Dlatego nie bedzie wiecej zdjec.
Nastepnym razem (ale juz nie w Luzern!Oooo nie...)nauczona doswiadczeniem, bede przygotowana na mozliwe rozczarowanie i wtedy skupie sie na zdjeciach - slowo!
Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.
Dzieki Tobie ,moja praca nie poszla na marne......
monika

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 października 2008 22:21:29
No Bulb kilka było : caruncnulatum, dentiferum, putidum a moze ornatissimum nawet, jakies wielokwiatowe, tez lobbii i siamensis... no i ten krzak Brassavola cucullata no to chyba zawsze cos mozna wypatrzec - dzieki za fotki!

Pozdrawiam serdecznie

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 6 października 2008 22:57:13
Monika, nie narzekaj. Nie narzekaj, bo mogłaś trafić o wiele gorzej. Może do kupienia dla siebie nic tam nie znalazłaś, ale jednak pooglądać chyba było co? W każdym razie tak to wygląda na zdjęciach .
Mnie zastanawia ostatnio ta dziwna moda wystawowa- brzydkie, drewniane skrzynie, zgrzebne, lniane worki i płachty, jakieś rozsypujące się kufry, poszarpane firanki... Niby rozumiem to nawiązywanie do pierwszych odkrywców orchidei itd., ale wcale mi się to nie podoba. To może i jest jakiś pomysł na aranżację, ale jednorazowy.

Dziękuję za tą wielce emocjonalną relację. Może wybierzesz się do Drezna? .

Z pozdrowieniami, Maria M.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 października 2008 23:27:21
Piotr,
dla Ciebie to byl tam prawdziwy raj!
Bo o ile dobrze pamietam, to jestes wielkim milosnikiem Bulbophyllum.
Wlasciwie, jak sie tak teraz zastanawiam, to dochodze do wniosku,ze storczykarnia w Luzern, chyba w nich sie specjalizuje.
Wystarczy zobaczyc oferte www.Orchideenshop.ch.
Najwieksza roznorodnosc jest wlasnie w rodzaju bulbophyllum.
A jak zechcesz z zamknietymi oczami,stojac w ich szklarni storczykowej,rzucic kamieniem....to pewne jest,ze trafisz w ......jakies bulbophyllum
P.Mario...pozdrawiam!

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 7 października 2008 07:21:21
Taka piekna relacja, zrobiona az 5 wrzesnia i ja ja przeoczylam
Chyba za rzadko tu zagladam
Duze wrazenia estetyczne, jezeli chodzi o aranzacje otoczenia - bardzo mi sie podoba (a p. Marii odwrotnie ) Napewno moglabym tam zlazic pare godzin, tylko by nacieszyc oczy ta zielenia.

Jezeli chodzi o asortyment wystawianych i sprzedawanych roslin - wiesz, chyba mi sie wydaje, ze duzo winy ma w sobie pora roku Duzo mniej roslin kwitnie o tej porze, niz na wiosne. Wrocilam wlasnie z wystawy w Göteborgu. Bylam nastawiona na piekne okazy botanicznych Phalaenopsis, ladne Dendrobia - a tu nici. Wiekszoc roslin na sprzedaz to Epidendrum i Restrepie. (wrocilam wiec z Restrepiami ) Bogatosc roslin wystawianych tez byla "skapa" - bo ci sami wystawcy mieli wiosny tego roku duzo wiekszy wybor na wystawie w maju

A ta storczykarnia w Luzern www.orchideenshop.ch - czy to nie czasem nowo otwarte stare, zbankrutowane Orchid Palace z Niemiec?

Monika - jak to jest z ta cena 350 czego? Ile to jest w Euro, czy tez to bylo Euro?

Pozdrawiam i dziekuje serdecznie za piekna relacje i autentyczne wrazenia

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 7 października 2008 08:30:52
Pani Kamilo, nie cała aranżacja mi się nie podobała, ale tylko pewne (opatrzone już) jej elementy. Sporo ciekawych pomysłów też tam wypatrzyłam . To tak dla jasności.

Ja też dopiero teraz znalazłam ten wątek, bo wcześniej subskrypcja tego działu do mnie nie docierała , a czasu brakuje, żeby dogłębnie szperać .

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 7 października 2008 08:34:19

E-mail:  
Data: środa, 8 października 2008 22:06:07
Kamila, nie potrafie odpowiedziec na pytanie dotyczyce Orchid Palace.
Ale ...na wystawie byl obecny jakis "wysoki", bardzo aktywny przedstawiciel z niemiec. Mi osobiscie do gustu nie przypadl.....

Wiec wszystko mozliwe...

Wszystkie ceny podane byly we frankach szwajcarskich.

Moge dodac tylko tyle,ze na nastepna wystawe ktora odwiedze, pojade juz mniej zielona.
Licze ,ze uchroni mnie to przed ewentualnym kolejnym rozczarowaniem!

Raz jeszcze, dziekuje wszystkim za zainteresowanie. Jest mi naprawde bardzo milo.
Pozdrawiam
monika

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl