Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Storczyk na wydmach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: niedziela, 6 lipca 2008 20:51:55
Witam
Będąc na krótkim wypoczynku na środkowym Pomorzu,w okolicach Jarosławca nie moglem się powstrzymac i nie pospacerowac po wydmach. To co zobaczylem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój spacer został zakończony sukcesem . Niestety roślinki jeszcze nie kwitły, więc trudno bylo okreslić jako to gatunek czy Epipactis atrorubens czy Epipactis dunensis. Porównując opis z literatura wygląda na to, że to Epipactis atrorubens... ale to się okaże za jakies 2 tygodnie jak zostanie sfotografowany kwitnący egzemplarz. A o to co zobaczyłem

Na skaraju klifu a w oddali morza szum...

Na wydmowej polanie....

Na morskim piasku....

We dwoje zawsze raźniej

">

Maluszek...

Na koniec nierozwiniete kwiatuszki

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 20:26:30
Witam,

wspaniałe wydmy i rośliny tam rosnące. Gratuluję odkrycia i dziękuję za pokazanie tych wydm i roślin.

pozdrawiam
ewka

ps
przy robieniu zdjęć proszę zerkać czasami co się dzieje z horyzontem.

Autor: Piotr D.
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 21:52:08
Będąc w pobliżu odkrytego w zeszłym roku stanowiska storczyka nie omieszkałem wybrać się i sprawdzić co się z nim dzieje. Stan roślin jakie zobaczyłem pozwolił określić jaki to gatunek. Bez zwątpienia mogę powiedzieć, że jest to Epipactis atrorubens. , a oto efekt mojej wizyty na wydmach

Kwiatek w przybliżeniu

Kwiaty oblegane były przez owady - trzmiele i coś z biegaczowatych

A to efekt buszowania w kwiatach, pozostawione pylniki w miejscu gdzie ich nie powinno być ...

...ale były tez zaloążnie

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok

Autor: Agata
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 22:46:16
Ciekawe rośliny i bardzo ładne zdjęcia. Rozumiem chęć zrobienia im zdjęć, ale czy można wchodzić na wydmy Oczywiście jest to pytanie retoryczne

Autor: Piotr D.
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 19:45:31
Niestety, jak każdy wie, na wydmy nie można wchodzić!!!, ale mimo to każdy plażowicz to robi na wielkie nieszczescie wielu ciekawych roślin, które można spotkać tylko na wydmach. To stanowisko znajduje sie w znaczniej odległości od obleganej plaży przez plazowiczów, a jednocześnie jest to teren byłej jednostki wojskowej. Dlatego teren ten jest jeszcze nie naruszony przez niszczącą dzałalność plażowiczów. Jednym słowem wszystko mówi samo za siebie .

Autor: Lech
E-mail: cassidae@biol.uni.wroc.pl
Data: sobota, 16 lipca 2011 16:36:21
Gwoli ścisłości ten chrząszczyk podany jako przedstawiciel biegaczowatych należe do rodziny Oedemeridae i rodzaju Oedemera. To typowe antofile odwiedzające kwiaty i mające znaczenie w ich zapylaniu. Nie są przywiązane specjalnie do storczyków.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 19 lipca 2011 14:41:45
Czy jest możliwym aby ten chrząszczyk wlatywał mi do pokoju zwabiony zapachem Neofinetia falca i Potinara ,,Burana Beauty,,. Teraz już rozumiem skąd mam tyle tego paskudztwa. Na dodatek odwiedził mnie spooory konik polny, byłam rozanielona, a na następny dzień, złapałam bydlątko na gorącym uczynku wyjadania dziur w płatkach Potinara!!! Gdy go delikatnie wyprowadziłam na drugą stronę szyby, to sprawdził swoje nóżki, przeszedł bliżej smacznych płatków i patrzył w nie jak sroka w kość. Szkoda że zdjęcia nie zrobiłam. Ma duże oczy i dokładnie widać było na co patrzył. Przypomniał sobie starą trasę i dopiero psik z wody zdemineralizowanej spowodował że ofrunął. Brrrrr . Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl