Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Storczykarnia w Łańcucie na Podkarpaciu
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Początkujący
E-mail:  
Data: środa, 28 maja 2008 19:57:50
Już wkrótce bo w połowie czerwca zostanie otwarta pierwsza Storczykarnia w Polsce.
"Pierwsza w Polsce i jedna z nielicznych w Europie - storczykarnia w Muzeum - Zamku w Łańcucie lada moment otworzy swoje szklarnie dla zwiedzających. Ci ostatni nie mogą się już doczekać i nie ma dnia, by grupy ciekawskich nie zaglądały przez szyby do cudnych kwiatów, które zapełniają supernowoczesne szklarnie. Na otwarciu storczykarni zaplanowanym w drugiej połowie czerwca, będzie ponad 4 tysiące kwiatów z ponad 400 gatunków. W kolejnych latach łańcucka kolekcja będzie się powiększać.

Różne strefy klimatyczne
Storczyki prezentowane będą w 3 pomieszczeniach na około 200 metrach kw. Łańcut zgromadził storczyki z trzech stref klimatycznych; tropikalnej, umiarkowanej i chłodnej - w każdym z pomieszczeń będzie inna temperatura, nasłonecznienie i wilgotność powietrza, a wszystkim sterować będzie komputer. Będą też rozległe zaplecza z idealnymi warunkami klimatycznymi dla tych storczyków, które akurat nie kwitną i nie będą prezentowane dla zwiedzających.

- Pracując nad naszą storczykarnią podpatrywaliśmy najlepszą storczykarnię w Europie, w Hanowerze - mówi Grażyna Ulma, zastępczyni dyrektora Muzeum - Zamku w Łańcucie. - Rośliny dostarczali hodowcy m.in. z okolic Hamburga i Dusseldorfu w Niemczech.

XIX-wieczna tradycja
Określenie storczykarnia może trochę mylić, bo w pięknym zakątku pałacowego parku, będą nie tylko kwiaty, ale też całoroczna kawiarnia i patio, w którym zaplanowane są plenerowe koncerty, spektakle i pokazy filmów. Jest więc duże szansa, że Łańcut już w XIX wieku szczycący się hodowlą storczyków, znów będzie słyną Europie z hodowli i ekspozycji tych pięknych kwiatów."

źródło: Super Nowości

Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@ceti.pl
Data: poniedziałek, 1 września 2008 21:44:33
Witam

Nie wiem czy ktoś z Państwa się tam już wybrał, ja byłem na początku maja jeszcze przed otwarciem, mogłem tylko przez szyby popatrzeć ale wrażenie jest imponujące i tyle pięknie kwitnących storczyków w jednym miejscu, naprawdę polecam każdemu kto wybiera się w tamte okolice.

J.

Autor: Marta M.
E-mail: pwojdylak@awena.pl
Data: sobota, 6 września 2008 23:48:27
Odpowiadając na pytanie p. Jarosława.
Owszem,byłam,podziwiałam i gorąco polecam.
Oto kilka zdjęć.

Zdjęcia wykonane 31.08.08r.
Mam nadzieję,że zachęciłam wszystkich do odwiedzenia łańcuckiej storczykarni.
pozdrawiam Marta

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 9 września 2008 09:50:07
Wielkie dzięki Pani Marto za pokaz pięknych fotek!, ja planuję wybrać się w to cudowne miejsce wiosną przyszłego roku -pozdrawiam serdecznie z Kielc!.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 21 września 2008 20:18:18
super fotki, no i miejsce, kiedyś tam na pewno trafie

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: środa, 24 września 2008 20:51:05
Nie obiecuj, tylko przyjeżdżaj!
Planuję w najbliższym czasie podać kilka szczegółów na temat II Zjazdu Storczykomaniaków w Łańcucie, który odbędzie się 15-go sierpnia 2009r.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: środa, 24 września 2008 21:28:23
Pani Danko z niecierpliwościa oczekuje wszystkich informacji na temat naszych nastepnych zjazdów
pozdrawiam
Malgorzata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 24 września 2008 21:46:43

Witam,

Ale ponieważ do 15 sierpnia duuuuuuużo czasu, to krakowski Klub Orchidea planuje wizytę (uzgodnione z Danusią ) w dniu 19 października (niedziela). Jeżeli ktoś zechce dołączyć do naszej grupy - zapraszamy

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: sobota, 27 września 2008 19:14:45
Witam,

Na początku miesiąca pojawił się program w rzeszowskiej telewizji pokazujący kilka obrazów ze Storczykarni w Łańcucie.
http://ww6.tvp.pl/7668,20080902783222.strona
Ilustracje są już nieaktualne, bo materiał był kręcony w sierpniu.
Wszyscy chętni którzy chcą obejrzeć co obecnie kwitnie moga wpaść na kawę 19-go października.

Zapraszam w imieniu swoim i Grażynki.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 21 października 2008 22:30:18

Witam,

Krakowski Klub Orchidea pięknie dziękuje Danusi za poświęcony nam czas w czasie naszego wyjazdowego, comiesiecznego spotkania. Było baaaardzo miło, pogoda dopisała, storczyki pięknie się prezentowały, wszyscy więc są zachwyceni. To trzeba zobaczyć

W Galerii na tej witrynie zamieściłam kilka zdjęć

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl