Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Hodowla orchideii Swansea Massachusetts
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jagoda Palkon
E-mail: tomtramway@charter.net
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 21:58:33
W ta sobote zachecona informacja o wykladzie na temet cattley wybralam sie do hodowcy orchideii w Massachusetts. Spodziewalam sie sporej ilosci "flaki i omicja" jak pisala Pani Sandra. A do tej pory nie moge sie pozbierac z nadmiaru wrazen.Wlasciciel kilku duzych szklarni okazal sie przemilym czlowiekiem. Ukonczyl medycyne w Niemczech i jest praktykujacym lekarzem. Wyklad byl bardzo ciekawy i dowcipny. Pytania byly zdominowane przez siostre blizniacza Pestki.

Potem sie zaczelo zwiedzanie jego posiadlosci.On hoduje WSZYSTKO. Jest taka zlotz mysl"nie mozesz miec wszystkiego, gdzie bys to polozyl". On ma W-S-Z-Y-S-T-K-O. Zglupialam totalnie z nadmiaru roslin. Wystawa orchidei wysiada, jedynym problemem byl nadmiar roslin, nie byly tak wyeksponowane jak na wystawach, trzeba sie bylo to nich dopchac, ale ja bylam wstanie sie nawet do nich doczolgac .Za to moglam doslownie nos przylozyc do kazdej rosliny. To zaowocowalo zakupem malenstwa,Maxillaria tenuifolia.

To jest moje malenstwo.Pachnie jak kokosowe ciasto.Najwspanialsza rzecza bylo to, ze Pan Mustafa pokazal mi jak bedzie wygladalo moje malenstwo za kilka

i kilkanascie lat

Cala droge do domu moje auto pachnialo, ze ho ho...
Po odkryciu tak wspanialego miejsca nic wiecej nie jest mi potrzebne do orchidowego szczescia (gdzie bym to polozyla)Juz nie moge sie doczekac nastepnego wykladu. Jest w kazda pierwsza sobote miesiaca.
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda
www.aandporchids.com

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 22:51:50
Bardzo wesoly reportaz
Zawsze sie zastanawialam, dlaczego w Stanach wola kwadratowe donniczki od okraglych.... Znasz odpowiedz?

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 23:05:01
Z kwadratowymi doniczkami to proste - lepiej wykorzystuje się przestrzeń. Kwadratura koła się kłania (kwadrat wpisany w okrąg).

W końcu każdy centymetr kwadratowy powierzchni szklarni to konkretny koszt.

Jerzy

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 kwietnia 2008 07:31:21

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 7 kwietnia 2008 22:16:19

Bardzo dziękuję za fotoopowieść. Najbardziej podoba mi się ta złota myśl. Przykleiłam na monitorze. Może to coś da?

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 20 kwietnia 2008 21:50:46
Fajny reprtaż, ja też chcę zobaczyć kwiatka i poczuć ten kokosowy zapach - owszem i u mnie rośnie i to całkiem szybko z 3 pseudobulw półtora roku temu zrobiło się z 10 i właśnie kolejne kilka się raczy zapowiadać ale jak kwiata nie było tak nie ma... Jak ty to Mario zrobiłaś he?

Pozdrawiam

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 22 kwietnia 2008 16:48:42
Hmm... No bo ja jestem czarownica. Wszyscy to już wiedzą . Moja ma wyczuwalne zaczątki pędów, ale kwiatów chyba nie zobaczę. Właśnie zbieram się do odlotu .

Z pozdrowieniami, Maria

P.S. Moja Coelogyne lawrenceana wciąż trzyma ten kwiat. Co za wytrwałość

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl