Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
piotrmar@yahoo.co.uk |
Data: |
poniedziałek, 29 października 2007 00:02:25 |
To była moa pierwsza wystawa w UK. Wiedziałem, że wystawiają się 2 czy 3 koła miłośników orchideii z okolicznych terenów, nie spodziewałem się niczego specjalnego raczej kilku roślin. Jednak okazało się, że to WYSTAWA. Rośliny pochodziły z prywatnych kolekcji. Ogromna ilość Masdevalli przyprawiła mnie o zachwyt i sam wróciłem z trzema roślinkami... Były i najmniejsze orchidee -Platystele jak i wielkie Phragmipedia. Ne było Bulbophyllum, ale jak się dowiedziałem po wystawie jeden z organizatorów zapomniał wypakować je z kartonu i przeleżały sobie pokaz w bagażniku heh. Głowną nagrodę zdobyło przepięknie wybarwione Phragmipedium besseae. A właśnie a u nas w Polsce chyba nigdy nie wybieramy i nie nagradzamy najlepszych roślin, ciekawe dlaczego??
Oto fotki:

Takich było trzy ale z emocji zapomniałem zrobic reszcie ogólnych fotek

Królestwo Masdevallii

BLC Campobello

Blc. Waikiki Gold 'Lea' x SLC Paprica 'Millers'

C. bicolor x BLC William Stewart x LC. Golden Gate

Coelogyne fimbriata

Dendrobium laevifolium

Dendrobium victoria reginae

To było podpisane jako Dryadella ale mam wątpliwości.

Holcoglossum wangii

Laelia fournieri

LC Mini Purple var. coeruela

Było też troche roślin na sprzedaż w większościnie kwitnących tu wyjątkowo kwitnąca chyba SLC

Lycaste dowiana

Lycaste macrophylla x Auburn

Masdevallia Chloe Marie - Fraseri x exquisita, Masd. exquisita było popularną dawczynią genów w wielu prezentowanych hybrydach.

Masdevallia exquisita x ionocharis

Masdevallia Fantasia - tej nazwy nie jestem do końca pewien.

Masdevallia herradurae

Masdevallia Monarch - tej też nie dom końca mogła być jej kolejną krzyżówką

Masdevallia panguiensis - przepiękny głęboka purpura, kilka centymetrów w encyklopedii jest opisana jako duużo mniejsza, zacząłem się zastanawiąć czy to nie Masd. tytan

Masdevallia posadae = sijmiane

Masdevallia Suny Angel x triangularis

Możliwe, że Masdevallia tricallosa, ale równie dobrze może być to coś innego.

Masdevallia uniflora x corniculata

Masdevallia uniflora x corniculata z koleżanką najprawdopodobniej też x uniflora

Masdevallia velifera

Maxillaria

Miltonia clowesii

piękna hybryda ale nia miała fiszki

Paphiopedilum sukhakuli x rothschildianum

Paphiopedilum Weather Vane - Maudiae x philippinense alba

Phalaenopsis Timothy Christopher x Yungho Gelb Canary

Phragmipedium besseae

Platystele beatricis - to najmniejszy kwiat jaki w zyciu widzialem naprawde cala ich gromadka to jak szpilki gówka!

Platystele consobrina

Najprawdopodobniej Platystele reflexa

Pleurothallis niveoglobula

Restrepia

Restrepia

Restrepia pelyx

Restrepia sanguinea

Rossioglosssum Rawdon Chester to była jakaś mini roślinka i wogóle grnde też nie wiem jak oni to zrobili..

No to by było na tyle dziękuję za uwagę. Mimo, że światło było bardzo kiepskie i wszystkie fotki robiłem z ręki, szczególnie się nagimanstykowałem z tymi maluchami to coś tam widać. Roślin bez poodpisu niestety nie znam dokładnych nazw.
Pozdrawiam
Piotr M
|
|
|