Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Wystawa w Helsingborg
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 27 maja 2007 16:57:24
Chcialabym wam przedstawic moja amatorska relacje z miedzynarodowej wystawy storczykow na zamku Sofiero w miejscowosci Helsingborg - poludniowa Szwecja. Wystawa odbyla sie w dniach 25-27 maja 2007 roku. Wybralam sie na nia w piatek i do tej pory wrazenia z niej sa jeszcze swieze. Bylo niesamowicie , ale moze tylko dlatego, ze byla to moja pierwsza wizyta na takiej wystawie W kazdym razie ocenicie sami

Helsnigborg to piekna miejscowosc nadmorska na poludniu Szwecji, ktorej od Danii dziela tylko 2mm wody (na mojej mapie).
Prom do Danii wyplywa z Helsingborga co 15min a sama podroz na druga strone trwa tylko 20min (taka ciekawostka)

Mozna jachtem jak ktos chce

Wybitnie podobaly mi sie tu akcenty architektoniczne

No i troche tej pieknej i romantycznej "wody"

I te 2mm wody , bo to juz Dania po drugiej stronie...

A tutaj podziekuje juz z gory za cierpliwosc w ogladaniu i juz, juz nareszcie zapraszam na teren zamku

Tutaj juz widok za brama, mozliwy tylko i wylacznie po oplaceniu wejsciowki (70koron)

Sam park wokol jest chyba duzo slynniejszy od samego zamku

Najslynniejsza jest tu kolekcja tysiecy rododendronow, ktore na moje szczescie wlasnie kwitly

No i tu juz samo wejscie do ogromniastego namiotu pod ktorym miala miejsce sama wystawa

Z racji tego, ze wstawianie zdjec to czasochlonna praca - na sama wystawe zapraszam ju tu:

http://community.webshots.com/slideshow/559190300aTMsdx?mediaPosition=1&track_pagetag=/page/photo/homegarden/coll
ecting&track_action=/Owner/Shortcuts/Slideshow

Ja juz za siebie podziekuje i zycze milego ogladania

Kamila Irie

Autor: Grażyna Sz.
E-mail:  
Data: niedziela, 27 maja 2007 19:10:38
Witam!!!
Piękne miejsce i równie piekne rośliny !!!
Gratuluję wizyty na wystawie i wędrówki wśród bogactwa barw i kształtów !!!

Pozdrawiam
Grażyna Sz.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 28 maja 2007 18:59:36
No piękne widoczki, a jest co podziwiac na żywo najlepiej, sam sporo zwiedziłem w Szwecji , a ten kontrast z białymi budynkami też ciekawy, tylko czemu się tak marszczy

Wow a to Dendrobium musiało robić nieziemskie wrażenie. Superaśne cypripedia. A i Bulbophyllum widzę dopisały echinolabium - w końcu kwitnie niemal 'chwilę' no i co to za piękny cudak o wymyślnej nazwie talagensee - no tego to już nigdzie nie ma w żadnym spisie ;P nie zakupiła go może pani Kamilo?? - chyba że to jednak jakaś krzyzówka, lub nowium odkryte? i Encyclia (Euchile) mariae , Cycnoches peruviana, niesamowita Phal bastianii no i Pahioprdilum sanderianum I Bulbophyllum phalaenopsis (jak mniemam) za 750 koron hehe ładniusie Napewno było warto obejrzec takie roślinki.

Pozdrawiam!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 maja 2007 20:37:21
Niestety, ale nie kupilam Bulb. talagensee Wydaje mi sie, ze roslina ta byla tylko wystawiana, choc bardzo ladna i oryginalna, nie powiem. Co do pochodzenia tej rosliny, to nie niestety nie wiem czy to krzyzowka, czy tez cos nowego.

Zdaje sobie sprawe, ze zdjecia moze troche nudza . Bylo mnostwo innych roslin, a ja niestety fotografowalam tylko te, ktore mnie osobiscie podpadaja do gustu tj. Cattleye, Encyclie, Dendrobia i Phalaenopsis. Takze teraz z czasem widze, ze jest male zroznicowanie gatunkow wsrod moich zdjec . Moze innym razem uda sie lepiej, przynajmniej potrzeba bedzie DUZO wiecej czasu .

Moje zdobycze to oczywiscie wyzej wymienione, czyli od lewej:

Cattleya porphyroglossa - silnie pachnie swiezo starta skorka z cytryny
Phalaenopsis Corona(cornu-cervi x amboinensis) x Tigress(mariae x fasciata)
Phalaenopsis Princess Kaiulani(amboinensis yellow x violacea)
Dendrobium anosmum var huttonii
Dendrobium pierardii ( zawieszony u gory )

Bardzo sie z zakupow ucieszylam bo wiekszosc z tych roslin marzyla mi sie od dawna

Autor: Marzena Hęglewicz
E-mail: marzena.heglewicz@neostrada.pl
Data: niedziela, 23 września 2007 16:29:46
Mimo, że wszędzie tam byłam,mieszkałam w Helsingborgu 2 lata, to miło było jeszcze raz powspominać,te miejsca również wiążą się z jakimiś moimi uczuciami, dlatego dzięki Ci za te wspaniałe fotki.

E-mail:  
Data: niedziela, 23 września 2007 19:34:45
=O No to bardzo sie ciesze, ze pomoglam w chwili milych wspomnien

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl