Autor: |
innersmile |
E-mail: |
innersmile@o2.pl |
Data: |
niedziela, 4 marca 2007 19:31:54 |
Witam serdecznie!
Dziś miałam okazję po raz pierwszy znaleźć się na wystawie orchidei. Miała ona miejsce w Narodowych Ogrodach Botanicznych w Dublinie http://www.botanicgardens.ie/
i organizowana była przez Irlandzkich miłośników orchidei http://www.irishorchidsociety.org/home.htm
Wystawiali tam swoje rośliny również hodowcy z Irlandii Północnej oraz osoby prywatne. Było kilka stanowisk z roślinami na sprzedaż oraz loteria, w której można było wygrać dwa ciekawe okazy za jedyne 2 euro wpisowego. Poza tym przez weekend były organizowane wykłady, na które wstęp wolny mieli wszyscy zainteresowani.
Większość roślin stanowiły popularne Phaleanopsisy oraz Dendrobia. Było również kilkanaście Paphiopedilum, Masdevallia i mnóstwo innych, których jednak moje niewprawne oko nie było w stanie rozpoznać i zapewne docenić. Część roślin nie kwitła, dlatego nie umiałam ich bez katalogu oznaczyć, a nazwy podane najczęściej były tylko nazwami gatunku. Zamieszczę zdjęcia z nazwami roślin, tam gdzie udało mi się je dostrzec. Mam nadzieję, że okaże się to dla Państwa ciekawą wycieczką multimedialną, która pozwoli porównać zbiory polskie i irlandzkie.
Zaznaczyć muszę, że niestety nie znalazłam ani na wystawie, ani w zbiorach samego Ogrodu żadnej Draculi, której chęć zobaczenia na żywo była moim głównym celem wycieczki. Osoby ze stowarzyszenia okazały się bardzo pomocne we wszelkich kwestiach dotyczących tematu Dracul, niestety tylko teoretycznie, ponieważ nie potrafili wskazać nikogo, kto by te piękne bestyjki na Wyspach hodował. Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak zamieścić zdjęcia i podzielić się tym, co miałam dziś okazję zobaczyć.
Serdecznie pozdrawiam z Zielonej Wyspy.
Innersmile

1. Jeden z Falków wystawianych przez kolekcjonerów. Oznaczony jako Phalaenopsis hybryda.

2. Niestety roślina nie miała tabliczki, ale jej oznaczenie chyba nie stanowi problemu...

3. Fantastyczny, niestety nie na sprzedaż...

4. Oto jego opis.

5. To maleństwo było urzekające!

6. Oto jego opis.

7., 8. Kolejne Paphiopedilum.

9., 10. Na żywo robił niesamowite wrażenie!

11-18. Tak podobne do upragnionych Dracul...

19., 20. Phalaenopsis-dla porównania tel. ma 10 cm długości. Amatorszczyzna technicznie, ale niestety nie miałam miary...
cdn |
|
|