Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Temat:  Storczykarnia w Łańcucie
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  [15] 16  17  18  19  20  21  22  23  24    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: niedziela, 14 listopada 2010 19:52:17
Witam ponownie,

Bardzo dziękuje wszystkim za miłe słowa. To mnie bardzo dopinguje do dalszych prezentacji.

Te niżej przedstawione katleje pochodzą ze starej łańcuckiej kolekcji.

A tu już coś starego, coś nowego
Moja biała ulubienica ze starej kolekcji zestawiona z współczesną krzyżówką, piękną Blc. Chia Lin. I pachnie i wygląda.

Blc. Chia Lin Bau Ching-Tian z bliska

Lc. Thai Glow

Lc. Thai Glow "Red Mutation"

Ta katleja też należy do współczesnych krzyżówek. Beata Prokopiuk kupiła ją, ale okazało się, że to nie to co miało być. Nie powiem żebym płakała z tego powodu, bo dzięki temu mamy taką śliczność na ekspozycji .

Jest to prawdopodobnie Lc. Taida Swan lub Lc. Mildred Rives, która jest jednym z rodziców Taidy. Może ktoś, kto kupował u Pani Kasi K.B. rozpozna tę roślinę?

Każda z naszych (storczykomaniaków) roślin ma jakąś historię. Tę Eplc. Mae Bly nabyłam kilka lat temu na krakowskiej wystawie... wtedy to razem z Beatką Prokopiuk przebierałyśmy w roślinach przywiezionych przez Jurka Dziedzica... to były czasy... tu wzdech...

To zdjęcie dedykuję J.P.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: niedziela, 14 listopada 2010 20:53:47
Danuśka cuda pokazujesz
Zszokowały mnie kwitnienia stare Łańcuckie i ciut młodsze ale rodzime
nie wiedzialam, że aż takie mamy historyczne osiągnięcia - pierwszy raz widzę ich kwitnienie
czekam na dalsze fotograficzne sprawozdania niecierpliwie
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 listopada 2010 08:27:24
Katleje niezwykłej urody! Podziwiam Pani trud włożony w ich uprawę i fotografowanie. Nie wpisuję swoich ach i och po każdeym Pani wpisie w łańcuckim wątku,ponieważ nie chcę się powtarzać.Ale bacznie śledzę ten wątek,należący do moich ulubionych na forum. Za te i za wszystkie przyszłe Pani wpisy serdecznie dziękuję i pozdrawiam całą załogę storczykarni.Wiktor.

Autor: Barbara Decowska
E-mail: as45v@interia.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 20:54:33
Oj, Danusiu, dawno nie zaglądałam, a tu nasza storczykarnia zamieniła się w prawdziwy tropikalny las.......
Danusiu, jestem pełna podziwu dla Twojej pracy.
Muszę się wybrać i poogladać te piękności, szczególnie katleje.
Pozdrawiam Cię serdecznie

Autor: sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: poniedziałek, 22 listopada 2010 15:14:30
piękna ta opera kwiatowa!!!!!!
prosimy o więcej.
pozdrawiam, dorota

Data: środa, 1 grudnia 2010 15:05:04
Witam,

Dziękuję za miłe słowa i pozdrowienia dla nas
Chcę się pochwalić nową aranżacją. Tego pniaka wypatrzyłam w lesie jeszcze w ubiegłym roku. Tydzień temu udało się go przetransportować do naszego obiektu Dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili.

Jest piękny w każdym miejscu. Te wszystkie porosty i mchy są naturalne. Tylko doniczki dodatkowo opatulone są mchem, by plastik nie psuł efektu.

W efekcie naszej pracy cały klomb zyskał nowy dizajn

Szczegóły przedstawię później.

Danka

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: środa, 1 grudnia 2010 15:35:57
Danusiu pniak super wypatrzyłaś, ale cóż on byłby wart bez tych kwitnących uśmiechniętych "bucików:
U mnie też kwitną sabotki. Pozdrawiam
Leokadia

Data: środa, 1 grudnia 2010 16:27:10
Witam,

Nie potrafiłam sobie odmówić jeszcze jednego zdjęcia Dendrochilum cobbianum. Wygląda jak fontanna w Rzeszowie.

Gomesa crispa. Kwiaty może też niepozorne jak u D. cobbianum, ale za parę lat, po rozrośnięciu się może całkiem interesująco wyglądać.

Dendrobium victoria reginae

Masdevallia patriciana. Wreszcie nie trzeba się nad nią pochylać.

Masdevallia hirtzii.

Masdevallia hybryda. Ta roślina od Patryka Guśtaka niedługo nam zarośnie szklarnie To jest tylko cząstka...

Maxillaria schunkeana - pierwsze jej kwitnienie. Obok doniczki leży szkło powiększające

Dendrobium wattii

Paphiopedilum coccineum

tu w zestawieniu z hybrydą

Cdn.
Danka

Data: środa, 1 grudnia 2010 17:24:59
Witam ponownie,

Encyclia vittelina

Ascocenda Suksamran Beauty jest prezentem od Ani Babiuch

Pleurothallis phalangifera ładnie się rozrósł

Miltonia schroederiana x leucoglossa długo kwitnie i ładnie pachnie.

A na klombach historycznych niepodzielnie królują katleje

to też rośliny z Odolanowa

Te katleje już pokazywałam. Może Jurek mnie nie zabije, ale tak ładnie wyglądają razem

Ta katleja jest prezentem od Agi i Marka Siwik. Zawadiacko wygląda z tym oklapniętym płatkiem . Obok Hoya calycina.

Szkoda, że tak daleko macie do Łańcuta...

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Renata
E-mail: grabowskagr@interia.pl
Data: środa, 1 grudnia 2010 19:11:09
Danusiu i Ciebie zjawiskowo jak zawsze, pieniek pięknie się wkomponował w aranżację, oj szkoda że tak daleko do Łańcuta.
Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  [15] 16  17  18  19  20  21  22  23  24    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl