Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  olbrzymie liscie w storczykach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Renia
E-mail: renia1111@op.pl
Data: sobota, 18 stycznia 2014 18:23:34
witam
prosze powiedzcie dlaczego w moich storczykach rosna duuuze liscie ,owszem sa zielone jedrne i zdrowe ale dlaczego takie wielkie ?

co zrobic tez z tymi wasami co wystaja z doniczki tez sa grube i zdrowe

okazy mam zdrowe ale jakies wielkie rosna ,przesadzic je do wiekszej doniczki ?

pozdrawiam Renata

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: niedziela, 19 stycznia 2014 10:37:22
Reniu co to znaczy wielkie liście? Mają metr lub więcej? No i co to za storczyki?. Najczęściej jest tak, że gdy rośliny są lekko niedoświetlone, zwłaszcza w zimie to w poszukiwaniu światła wydłużają swe pędy i liście. Może jednak wszystko z twoimi storczykami jest OK i należy się cieszyć.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: niedziela, 19 stycznia 2014 21:23:09
To pewnie falenopsis, liście rosna duże bo roślina coraz starsza i widać jej dobrze. A wąsy to korzenie powietrzne, niech sobie tak wiszą. W żadnym razie nie obcinać ani nie wpychać do doniczki bo się połamią. Przesadzać o tej porze roku też chyba nie warto, trzeba trochę poczekać do wiosny i sprawdzić czy rzeczywiście w doniczce jest za mało miejsca albo czy podłoże się nie rozłożyło. Pozdrawiam, Dorota.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 21 stycznia 2014 20:41:14
Nie normalnie duże liście w phalaenopsis mogą też rosnąć gdy mają mało światła. Ja tak miałam gdy swoje dwa phalaenopsis przeniosłam z zachodniego, na północne okno. Jeden z nich odmówił mi kwiatów przez 2 lata i wytwarzał liście podwójnie długie. Drugi kwitł ale znacznie słabiej. Proszę napiać gdzie ten phalaenopsis stoi i jak ma daleko do szyby. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl