Autor: |
Elżbieta Ziąbkowska |
E-mail: |
jaeuterpe@gmail.com |
Data: |
środa, 28 sierpnia 2013 09:42:09 |
Wiecie co? Dopiero i to przypadkiem przeczytałam ten wątek.Jeżeli ktoś ma być kimś będąc aktorem ,modelem,czy mieć super auto to moi drodzy baaardzo płytko myślicie. Nie tędy droga.
To ,czy człowiek jest wielki,czy też nie, świadczą jego czyny dla dobra drugiego. Czy wyraziłam się za bardzo klasycznie?
Wszyscy mniemam jesteśmy miłośnikami przyrody.A co robimy dla niej? A chroniąc przyrodę,środowisko naturalne chronimy siebie,a więc robimy coś dla kogoś.
Roślinność jest podstawą życia na Ziemi,a ile procent lasów deszczowych już wycięto? A czy Wszyscy wiedzą,że to właśnie lasy deszczowe utrzymują równowagę na Ziemi.Skąd powodzie,susze,huragany itp.?A właśnie stąd.
Czy to jest aż tak skomplikowane,by to zrozumieć?Chyba wyraziłam się dostatecznie jasno,prawda?
Może ktoś się śmieje czytając ten post i myśli,że jedna osoba nic nie wskóra.To jakaś nienormalna itp.
Oczywiście,że nie jednak " nikim jest ten,kto nie próbuje naprawiać świata" cytat z filmu "Królestwo Niebieskie".
Poza tym jeżeli nie weźmiemy się za ratowanie dżungli to życie na Ziemi [według naukowców]po ich wycięciu ma trwać do 50 lat maksymalnie.
Więc pomyślmy o przyszłych pokoleniach. Co ich czeka? A my kąpiemy się w wygodzie,korzystamy z wielu wynalazków, które często są szkodliwe dla środowiska. Chorujemy jedząc przepełnioną chemią żywność, bo tylko pieniądz się liczy i robi się wszystko,by go mieć.
A kto z Was czytał o masakrze słoni? To woła o pomstę do nieba!
Tak jest moi drodzy. Niszcząc środowisko naturalne niszczymy samych siebie.
Gdzie jest ta ludzka mądrość,o której się wszędzie pisze? Bo ja dostrzegam ją tylko u zwierząt,a ludzi omamiła głupota,która na rzecz pieniądza ciągle się pogłębia.
Uważam,że nie obraziłam tu nikogo i nie mam zamiaru nikogo przepraszać.Napisałam tylko żałosną prawdę.Papież Franciszek na swojej inauguracyjnej mszy powiedział "szanujcie wszystkie stworzenia i środowisko , w którym żyjecie".Kto to zrozumiał? Na takie sprawy nie zwracamy uwagi,a powinniśmy.
|
|
|