Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Praktiker M1 Poznań - okazja
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: piątek, 31 października 2008 18:20:07
Nawiedziłem dziś Praktikera w M1 w Poznaniu w poszukiwaniu Cambrii i można powiedzieć że znalazłem nawet więcej

Za całe 70 pln nabyłem 5 dendrobiów, i cambrię.

Były jeszcze cymbidia po 20 pln za sztukę ale ostatnie 2 i jakoś mi tak się nie podobały a szkoda

A oto nasze zdobycze

Data: piątek, 31 października 2008 18:21:39
Nie mogę wstawić zdjęcia

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: czwartek, 6 listopada 2008 10:40:35
A ja będę przestrzegał przed zakupem masowo produkowanych hybryd marketowych.
No, chyba że chodzi nam o ładną dekorację do hollu lub na biurko na parę tygodni. Wytrzyma znacznie dłużej niż bukiet ciętych kwiatów. Stąd tak wielka popularność i moda np. na hybrydy Phalaenopsis. W ciągu ostatnich lat można zobaczyć je wszędzie, w hotelach, biurach, restauracjach, salonach fryzjerskich itp. Po przekwitnięciu po prostu się je wyrzuca.

No i tu powstaje problem, bo azjatyccy hodowcy produkują je masowo, za coraz niższą cenę. A my kupujemy kota w worku połączonego z bombą zegarową. Większość tych roślin nie ma odpowiednich warunków produkcji, nie wspominając już o badaniach prewencyjnych. Czymś trzeba ciąć koszty chcąc obniżyć cenę. Po pierwszym kwitnieniu ujawniają się wirusy. Najczęściej w postaci plam na liściach... Wystarczy przejrzeć wątki choćby tego forum.

Wiem to z własnego doświadczenia, gdy zauroczony ładnym kwiatkiem hybrydy Phalaenopsis kupiłem jedną, potem drugą. No i w ciągu kilku miesięcy z roślin zostały wraki, a choroba przeniosła się na cenne rośliny botaniczne. W warunkach domowych NIE DA SIĘ TEGO WYLECZYĆ, a koszty i tak przewyższyłyby wartość najdroższych roślin. Czy warto? Zdecydujcie Państwo sami. To tak jak z kupowaniem tanich podróbek...

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Jolka
E-mail:  
Data: piątek, 7 listopada 2008 08:33:34
A ja się z tym nie zgodzę. Mam ok 20 storczyków, wszystkie z hipermarketów i wszystkie pięknie rosną, kwitną ponownie i żaden nie choruje. Moi znajomi też mają storczyki z hipermarketów i także rosną u nich bezproblemowo i to już od paru lat i zawsze mają takie same kwiaty. To że komuś się zdarzył jakiś zainfekowany albo po prostu ktoś przelał lub przesuszył (co się bardzo często zdarza) to nie znaczy że storczyki z hipermarketów są złe.

Data: wtorek, 11 listopada 2008 16:58:53
Panie Piotrze jako że dopiero rozpoczynam swoją przygodę ze storczykami i nie posiadam okazów botanicznych to możliwość zakupu całkiem dobrze wyglądających hybryd dendrobium i cambrii za 5-15 pln zamiast 50 bo już przekwitły to okazja. W obecnej chwili w swojej kolekcji z żoną posiadamy 20 storczyków, a w niedługim czasie będzie mam nadzieję 21. Większość z marketów. Jak do tej pory padły mi 2 i to z mojej winy raczej. Gdy zacznę hodować storczyki botaniczne na pewno będę zwracał większą uwagę na dobór roślin, lecz na razie hulaj dusza

Autor: Moniqa
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 listopada 2008 11:35:17
W mojej kolekcji jest 45 storczykow! botanicznych i zwyklych markietowych kundli za jakies tam grosiki. Wiadomo ze niewprowadza sie do storczykarni nowych okazow bez kwarantanny,bo mozna sie po czasie rozczarowac. Jak narazie jescze zaden z moich wykupionych kundli nie padl i niechorowal a za opieke odzwdzięczaja sie pieknym kwitnieniem. I to najbardziej cieszy oko i dusze.

Czy kazdy milosnik Storczykow musi miec rasowe pieknosci? czy te zwyle hybrydy kundle niesa sa piekne!!

Ja nie wstydze sie swoich kundelkow wczoraj znowu kuplam 5 zabiedzonych phali za jedyne 10 zl. Zobaczymy co z tego bedzie

Autor: Moniqa
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 listopada 2008 11:38:23
http://img248.imageshack.us/my.php?image=pa278931fm3.jpg

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl