Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moja kwitnąca kolekcja
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkamarcin1@o2.pl
Data: sobota, 6 września 2008 18:17:15
Postanowiłam podzielić się z państwem moimi ulubieńcami.Jak już pisałam na forum jestem opętana miłością do tych kwiatów.Szczególnie zauroczyły mnie Phalaenopsisy i takie właśnie zbieram.W tej chwili mam ich 21,a po rozmowie z Wami na forum zdecydowałam się zamówić na allegro, tak więc czekam jeszcze na 3 kolejne. Mam nadzieję, że dotrą w dobrym stanie.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 6 września 2008 18:50:41
Prześliczna kolekcja! Widzę,że same Falki ;>

Autor: Dana
E-mail:  
Data: sobota, 6 września 2008 20:39:22
Wszyscy kolekcjonujecie falki. Ja też od nich zaczynałam ale później zakochałam się w cattleyowatych, bo jakoś tak się składa, że dla mnie są łatwiejsze w uprawie. Teochę mi smutno, że nie widzę ma forum "wariatunci" cattleyi.

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: sobota, 6 września 2008 21:42:10
Agnieszko,ja również zakochałem się w falkach. Mam ich już 30(same falki) plus 15 falków pochodzących z hodowli in vitro. Gratuluje przepięknej kolekcji.
Dana,zastanawiam się nad zakupem cattleyi,gdyż z cattleyowatymi nie miałem jeszcze do czynienia, a widzę,że bardzo je polecasz..więc mysle,że pora na jakieś urozmaicenie.

pozdrowienia

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: sobota, 6 września 2008 22:00:53
Piękne phalaenopssy. Dano jesli tak dobrze Ci idzie uprawa cattleyowatych to moze napisz jak je uprawiasz i jak doprowadzasz do kwitnien. u mnie widac juz wyksztalcone pochewki bez kwiatow, co robic?

Pozdrawiam

Data: niedziela, 7 września 2008 09:12:45
Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa. Faktycznie zbieram tylko Phal ale one dosłownie mnie zauroczyły. Są piękne, bardzo długo kwitną i uważam, że przy nich pozostanę.Podobają mi się również wszystkie inne, ale te chyba jakoś najbardziej do mnie przemawiają.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 10:21:12
śliczności!!! Przyznam ,ze ja tez falki,bo:sa najpiekniejsze(dla mnie) dlugo kwitna,cz esto zakwitaja na tej samej lodyżce i.....jakos tak je okochalam.Z ciekawości kupiłam sobie cymbidium i cambrie na allegro za psie pieniążki ze wzgledu na to ,ze nie mam doświadczenia i jakby co....to mała strata,ale o dziwo rosną jak szalone i może też sie niemi zaraże jak zobacze ich kwiaty,,,

Data: niedziela, 7 września 2008 13:37:28
No ja właśnie czekam na przesyłkę. Trochę się obawiam w jakim stanie dotrą, ale mam nadzieję, że nie będzie żle. Jak dostanę to pokażę jak wyglądają. W tej chwili kolekcja powiększyła mi się o 2 kolejne. Jak zrobię zdjęcia to wrzucę.

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 września 2008 09:34:36
gratulacje pani Agnieszko, falki bardzo piękne.

Data: poniedziałek, 8 września 2008 11:29:24
Bardzo dziękuję, teraz niestety zaczynają po kolei przekwitać,więc się robi dosyć pusto na parapetach.Ale mam nadzieję, że w miarę szybko zaczną znowu kwitnąć.W tej chwili kwitnie już tylko 7 szt.Reszta to już tylko kikuciki

E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 12:38:10
7 kwitnacych falków to i tak cudowny widok

Data: wtorek, 9 września 2008 18:05:44
Moja kolekcja zwiększyła się o 4 kolejne Phal. Wprawdzie sobie obiecałam, że na razie koniec z zakupami, ale wreszcie trafiłam na wymarzonego, od dawna poszukiwanego pomarańczowego. Tak więc zakup był oczywisty. Nie mogłam oderwać również wzroku od przepięknego bardzo ciemnego bordowego z zielonym spodem. Tak więc również wylądował w koszyku.Następny z kolei niespotykany żółciutki, przepięknie nakrapiany na różowo. I ostatni w ciemnofioletowe pręgi na ciemnożółtym tle. W portfelu pustka, ale w serduszku i na parapecie radosć Ale kwiaciarnie od dziś omijam z daleka Zdjęcia prześlę wieczorem. Pozdrawiam.

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: wtorek, 9 września 2008 18:22:38
Wspaniale, że spełniło się wreszcie Pani marzenie - ja marzę o falku bellina.

E-mail:  
Data: wtorek, 9 września 2008 18:28:55
..a ja znów bedąc u chirurga z radoscia bieglam do NOMI ,ze niby cos przypadkiem kupie (tak jak ostatnio),a tu... z wózków pelnych palet ze storczykami tylko zostalo pięćw kiepskim stanie i takie jakie juz mam Etam,,ja sie tak nie bawie poczułam sie jakby mi ktoś ciastko buchnoł z ręki

Data: wtorek, 9 września 2008 19:25:56
Pestk@ rozumiem Twój,, ból,,Tak właśnie bywa, że gdy czeka się na wyprawę do marketu(szczególnie jeśli wiąże się to z wyjazdem)a tam storczykowe pustki, to płakać się chce.

Data: wtorek, 9 września 2008 20:08:55
Trzeba się dowiedzieć kiedy mają dostawę i wtedy ewentualnie jechać - ja tak robię i jeszcze dzwonię i się upewniam czy są już kwiaty na sklepie /być może ja mam bliżej/

Data: środa, 10 września 2008 00:18:46
Też tak mam,że kiedy nastwie się na zakup,to wychodzę z pustymi rękami. Natomiast,gdy wybieram sie przypadkowo np do Tomaszewskiego...to wychodze obladowany storczykami:-P

E-mail:  
Data: środa, 10 września 2008 08:19:56
Kuba ..czy Tomaszewski sprzedaje falki w internecie??? i czy ma jakś strone na ktorej mozna sobie ejgo cuda poogladać///? wpisalam w wyszukiwarke adres jaki mialam na naklejce z falka ,ale tam raczej tylko informacje handlowe.Ile kosztuja falki ze sklepu Tomaszewskiego?

Data: środa, 10 września 2008 14:13:03
Niestety nie ma możliwości podglądania przez internet falków Tomaszewskiego.
Dostawy storczyków są tam na okrągło.W koncu Tomaszewski dostarcza kwiaty do wielu hipermarketów takich jak OBI czy Castorama.
Jest różna rozpietośc cenowa. Falki z przeceny,bez kwiatów kosztują 7zł, falki z przeceny-które mają jeszcze kwiaty-ale zbliżają się do końca kwitnienia kosztuja ok 12-15zł
Falki ze stołu sprzedazy to koszt od 29 zł do 39zł
Natomiast falki wielopedowe,w doniczce o sredicy 15cm kosztują 89zł.
osobiście uwielbiam to miejsce:-)

teraz czekam na warszawska wystawe storczykow,mam nadzieje,że uda mi sie tam cos upolować

E-mail:  
Data: środa, 10 września 2008 14:51:56
Kuba..czy mozna kupić doniczki wieksze niż 16 cm? mój falek olbrzym juz sie nie mieści w tej doniczce kurde chyba w wiadro go posadze

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: środa, 10 września 2008 15:13:49
Dano napisz o cattleyach

Data: środa, 10 września 2008 17:01:22
Kuba normalnie ogarnia mnie dzika zazdrość, że można kupić storczyki w tak niskich cenach. Ja niestety jestem zmuszona płacić 40-50zł w kwiaciarniach. Bo niestety najbliższe markety 100 km, a o takich sklepach jak Tomaszewski to mogę tylko pomarzyć.

E-mail:  
Data: środa, 10 września 2008 17:14:17
No coz ..u mnie w kwiaciarniach tez storczyki w takich cenach Agnieszko są.Dlatego jak jade specjalnie wchodze do supermarketów po storczyki.Jesli widze ,ze są mizerne to jest oki jakoś zniose niemoc i żal jaka mnie ogarnia ,ale jak zobacze te palety ...dostaje bzika.Swiat przestaje istnieć ,a ja sie nie umiem zdecydować ,którego wziąć..Przestawiam,ogladam ,wstawiam do koiszyczka.potem odstawiam.i tak to trwa długą chwile...Jeszcze gorzej jest jak sa to kolory ,ktorych nie posiadam w kolekcji.Ostatnio w NOMI serce mi krwawilo ,ze moglam sie zdecydowac tylko na dwa(po wizycie u chirurga niewiele w portwelu zostalo)ceny tez były bardzo przystepne bo 24,90 no nic tylko garściami brać.Widziałam przerażenie w oczach męża hihihi

Data: środa, 10 września 2008 17:42:08
No tak ja też jak gdzieś jadę to mam na uwadze kwiatowe zakupy. Ale ostatnio taka ,,domatorka,, ze mnie, że już pół roku nigdzie nie jeżdziłam. U mnie w mieście jest z marketów:Biedronka, Stokrotka, Tesco i Lidl. Raz udało mi się trafić w Tesco storczyki.Wyszłam wtedy z 6,były po 20 zł. Ale to było jednorazowe szczęście Czasami w Lidlu się trafiają, ale są to pojedyńcze egzemplarze stojące na małym stoliku wśród innych kwiatów doniczkowych i ciętych. A takie zabiedzone i przelane,z poodpadanymi pąkami, że zakup to byłoby wyrzucenie pieniążków

Data: czwartek, 11 września 2008 00:29:15
Pestko,u Tomaszewskiego można też nabyć doniczki,od wyboru do koloru. Sa duże,małe,jakie tylko chcesz,sa nawet gigantyczne donice na storczyki,o srednicy chyba z 30cm.Uwielbiam tam robic zakupy,podłoże do falkow tez tam kupuje i jest zdecydowanie jednym z lepszych.

E-mail:  
Data: czwartek, 11 września 2008 11:43:47
kurcze....potrzebuje wiekszą doniczke niz 16 cm na allegro duzych nie znalazlam a sklep nie chce sprowadzić....

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 11 września 2008 14:27:32
Pestko ja uzywam wiaderek po kapuscie kwaszonej tylko wytapiam w nich otwoty

E-mail:  
Data: czwartek, 11 września 2008 15:33:39
,,,no tak tylko ,ze ja potrzebowała bym tego wiekszego wiaderka...chyba 5 kg

Data: piątek, 12 września 2008 11:30:54
Oto zdjęcia moich nowych nabytków o których pisałam wcześniej. Zdjęcia zostały zrobione i czas na prezentację

Data: piątek, 12 września 2008 20:06:29
Pani Agnieszko piękne - najbardziej podoba mnie się ten ze zdj. 1-2 /bo bordowego i pomarańczowego mam/ Pomarańczowy jeśli jest to liodoro to powinien w dzień pachnieć - mój pięknie pachnie. A ten ze zdj. 1-2 przypadkiem nie pachnie ?

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl