Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  wszystko o keikach Phaleanopsisa
  Strona:    [1] 2  3  4  5  6  7  8  9    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 15 maja 2008 11:12:08
Witam!!!

Chciałbym,aby przy okazji tego tematu każdy mógł zaprezentować keiki swoich falków,w różnych fazach wzrostu.Od narodzin...do dorosłości.

U mnie,odkąd zajmuję się falkami,pojawiły się 3 keiki.

pozdrawiam wszystkich.

Kuba

Keika żółtego falka

keika,jak na razie jest malutka

a to już keika falka o białych kwiatach,rosnąca samodzielnie,ma 1,5 roku i jedno kwitnienie za sobą.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 15 maja 2008 14:02:40
Wspaniały temat dla początkujacych takich jak ja.

Data: czwartek, 15 maja 2008 15:01:23
Dlatego proponuję ten temat troszkę rozwinąć.

pozdrawiam

Kuba

Autor: bar
E-mail:  
Data: piątek, 16 maja 2008 09:45:19
No to mojego keika początki były w połowie grudnia 2007. i wyglądało to tak

A dziś wygląda tak - jest już bliski kwitnienia (przegapiłam moment zeby go odciąć). Swoją drogą matka też jużma pęd kwiatowy :-)

Data: piątek, 16 maja 2008 10:49:02
To na prawde ciekawe zjawisko!!!Bar,a na jaki kolor zakwitną Twoje falki???

Autor: bar
E-mail:  
Data: piątek, 16 maja 2008 13:58:08
Były ślicze białe

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 16 maja 2008 22:39:09
Zauważyłam że keikom szybciej przyrastają korzenie gdy wilgotność wzrasta. Spryskiwanie niewiele daje . Uprawiam storczyki na parapecie okiennym i odkąd powiesiłam folię polietylenową pomiędzy storczykami a firanką, wzrosła wilgotność, a korzenie keików w ciągu kilku dni przyrosły o 1 cm! Cała reszta towarzystwa też ma się o wiele lepiej . Marta

Autor: Monika
E-mail:  
Data: czwartek, 22 maja 2008 10:48:47
Ciesze sie bardzo ze taki temat sie pojawil, na moim phalu,który zamieral z powodu przelania pojawil sie keik,niewiedzialam co znim zrobic,czy usunac czy pozostawić. Teraz po dwuch miesiacach zaczyna wypusczac pierwszy korzeń.
Zrobilam djecia wiec gdy tylko je odszukam to wkleje.

Data: sobota, 24 maja 2008 14:06:11
Cieszę sie,że temat sie rozwija. Mam pytanie,czy ktoś wie,co zrobić,by pobudzić falka do wytwarzania keiek. Słyszałem,że są jakieś maści,czy ktos słyszał cos na ten temat???

Moj mlody falek po prawie 10 dniach..od poprzedniej prezentacji..ma już dwa liście. Korzeni jeszcze nie posiada.

pozdrawiam
i życzę miłego weekendu

Kuba

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 14:41:02
Hmm wszyscy sie chwalą swoimi keikami wiec ja też coś zamierzam pokazać

Oto moja cała roslinka z trzmema keikami oraz 3 pedami kwiatowymi

natomiast tutaj mamy pojedynczy dolny keik

inna perspektywa

dwa górne szybko rosnące.

z korzonkami

Natomiast ostatnie zdjecie przedstawia usychajacy ped,z którego obok wychodzi inny zdrowy nowy na którym lokuja sie kwiatki, przez 3 tygodnie drżałem o to czy postepujaca suchota która szła z góry w dół zniszczy mi ten ped.No cóz falki sa zadziwiajace od jakies 10 dni mozna zaobserbować wyrazna granice która odziela suchy ped od zywego szybko rozwijajacego sie.mam nadzieje ze tak juz tez pozostanie.

Autor: Kanarek
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: sobota, 24 maja 2008 18:58:08
Gratuluję keików, chociaż dla mnie stają się nieszczęściem. Mam bialego Felka, który od trzech lat praktycznie nie kwitnie tylko z uporem maniaka wypuszcza 3 -4 keiki. Teraz młode też słabo zakwitły i przekwitły i widzę, że mają po dwa. Rozdaję na prawo i lewo ale jak tak dalej pójdzie to mnie znajomi będą omijać. Dziwne, ale tylko białe mają keiki.

Data: niedziela, 25 maja 2008 00:28:55
Wow!!!

Zadziwiająca jest ta ilość keiek na jednym falku. Do tego roślina wytwarza pędy kwiatowe. Dla mnie cudo.
Zauważyłem,że keiki mi się wytwarzaja tylko wtdy,gdy zmienie roślinie warunki.Wszystkie moje keiki wytworzyły się po przeniesieniu z wystawy wschodniej na południową.

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: niedziela, 25 maja 2008 10:28:50
Moje keiki wytworzyły sie po szaleńczym okresie kwitnienia który nastapił od lipca 2007 i trwał jakies 7-8 tygodni. W tym okresie (rekordzisa-bo tak tez go nazywam) wytowrzył 51 kwiatów. Pozniej nastapił spoczynek który trwał bodajże 3-4miesiace. W styczniu został przesadzony i odświeżony (1/3 korzeni została usunieta) Od lutego zaczeły rosnąc keiki które przez ostatnie 3-4tygodnie po spryskiwaniu ranno i popoludnio roztorem biochikolu strasznie podrosły.

E-mail:  
Data: niedziela, 25 maja 2008 15:20:26
J delmar..Piękne keiki i tak dużo na jednej roślince.Moje gratulacje.Kanarek....wiesz co..chciała bym miec takie problemy jak Ty hihi.Moj umierajacy miniaturaowy falek ,,COŚ,,wyposcił,ale jeszcze nie wiem czy to pęd kwiatowy czy keik.Znajduje sie na pędzie ,który wyrasta ze stożka wzrostu.Cała reszta liści zgineła i z rosliny pozostal tylko kikut z ,,CZYMŚ,,Zastanawiam sie czy roślinka poradzi sobie skoro tak niewiele z niej zostalo..nawet korzeni brak.

Data: sobota, 28 czerwca 2008 02:23:32
Czas nadrobic zaległości.Już niebawem zamieszczę fotki moich keiek,a po miesiącu zdecydowanie jest różnica.

pozdrowienia,

Kuba

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: sobota, 28 czerwca 2008 07:17:52
Proszę ja Was....

Nie jestem purystą językowym, ale jak czytam Wasze posty to aż mnie skręca...
Słowo KEIKI się nie odmienia - proszę zobaczyć skąd pochodzi: http://en.wikipedia.org/wiki/Keiki

Zatem to keiki, te keiki, tych keiki, moje keiki, swoimi keiki....

Tematu związanego z fantastycznym słowotwórstwem związanym z Phalaenopsis pozwolę sobie już nie poruszać...

Pozdrawiam
W.

E-mail:  
Data: wtorek, 1 lipca 2008 15:57:15
Moja półtoraroczna keika...wypuszcza nowy pęd kwiatowy!!! Ma piękne zdrowe liście i korzenie. Oto ona w całej okazałości...

z kolei keika żłtego falka ma już jeden korzonek:-)

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 1 lipca 2008 18:30:55
,,Odsadziłam,, mojego keiki od rośliny matecznej z trzydziestocentymetrową łodygą i boję się że dokona żywota bo liście się zmarszczyły i niektóre wystające korzenie . W podłożu znajdują się dwa z pięciu korzeni ale widzę że nie znają swoich obowiązków .Spryskuję raz dziennie wodą zdemineralizowaną. Czy to normalne zjawisko i czy coś z niego jeszcze będzie? Nie mam szklarenki. Drugi keiki jest przy roślinie dorosłej bo kwitnie! Marta

Autor: Dana
Data: wtorek, 1 lipca 2008 19:09:54
Pestka! nie kracz bo sobie jeszcze wykraczesz ich nadmiar. Pewnie, że chciałabym je zobaczyć na kolorowych ale na białych - to już ich złośliwość. Pomyśl jak ja się czuję gdy chwalicie się kwitnącymi białymi Felusiami?

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 06:47:45
No i tyle by było, Panie Witoldzie, o poprawnym używaniu słowa "keiki"...

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 09:03:28
Kuba...gdybys nie napisał ,ze to roślina keik to by nawet nie pomyślała ,ze wyrosłą sobie na pędzie kwiatowym.Piękana roślinka....Dana pewnie i masz racje ,bo zawsze sie chce to czego nie można mieć.Chciała bym takiego keika ,bo mozna sie wiele nauczyć....,a za białymi storczykami nie przepadam mimo ,ze w kolekcji mam i kwitną naparwde obficie....

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 09:05:50
mam pytanie....Jak wstawiacie tu fotki???chciałą bym pokazac moje storczyki co prawda zrobione telem ,ale zawsze coś...

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 11:38:35
Przy dodawaniu kazdej wiadomości masz pod spodem opcje,dodaj załącznik,który musi mieć poniżej 80 KB.wybierasz funkcje przeglądaj i odszukujesz folder,gdzie masz ukryte zdjęcia storczyków,no a potem tylko dodaj i sparawa załatwiona.

pozdrawiam:-)

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 11:48:03
Jedni cierpią na nadmiar keiki,ja z kolei bardzo ich oczekuje,bo w mojej 5 letniej hodowli są rzadkością.
aha mam jeszcze jedno pytanie.Żółty falek mojej babci bez przwrwy tworzy keiki,ale nie wyrastające na pędzie kwiatowym tylko z boku rośliny macierzystej,co tworzy efekt "bliźniaków sjamskich". Czy taką keiki mozna oddzielić??? A widzę,że roślina szykuje sie do ponownego wytworzenia tego samego typu keiki.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 12:27:46
Miałam tak 1x i po prostu odcięłam ostrym nożykiem, a miejsce cięcia zasypałam węglem leczniczym z kapsułki, dalej jak to zwykle już było to wielokrotnie pisane na forum- wilgotne podłoże i i podlewanie po około tygodniu. Miejsce cięcia na roślinie matecznej tez zasypałam węglem. Powodzenia. B

E-mail:  
Data: środa, 2 lipca 2008 14:39:29
ooo dziękuje za radę Muszę wziąć zatem storczyka babci w swoje ręce.
pozdrawiam

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: piątek, 4 lipca 2008 12:12:22
do KANARKA. a ja bym bardzo chetnie zaopiekowała się keiką białego falka.

Data: piątek, 4 lipca 2008 12:40:56
Nie ma sprawy Kasiu, odezwij się za 2-3 tyg. Wisi mi taki tyfus, duży jest tylko ma narazie jeden korzeń, ale pewnie do tego czasu wypuści nowy. Zresztą nie mogę go trzymać na Felusiu zbyt długo, bo mi osłabi roślinkę. Jest biały z żółtą warżką.

Data: piątek, 4 lipca 2008 12:50:57
Pestka, mam nareszcie białego kwitnącego Felusia. Ma pomarańczowo-wrzosową warżkę - śliczności!!! hi hi KUPIŁAM, ale to też dobry sposób na kwitnienie!

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: piątek, 4 lipca 2008 14:11:02
o to super więc rezerwuje sobie tego tyfusa, odezwe sie się więc za jakiś czas. dziękuje bardzo!!! A JA BEDĘ MIAŁA BIAFEGO FELUSIA HURA

Strona:    [1] 2  3  4  5  6  7  8  9    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl