Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  wszystko o keikach Phaleanopsisa
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5  6  7  8  9    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 4 lipca 2008 17:49:44
Gratuluje Dana hihi faktycznie ,ze szybki sposob na kwitnienie ..no i kolekcja sie zwiększa.Ja jak przechodze obok witryny kwiaciarnianej ,,UDAJE ,ŻE NIE WIDZE STORCZYKÓW,, ale tylko udaje ,bo często włancza mi sie hamulec,kupuje ,a potem biegam od parapetu do parapetu i ,,instaluje,,roślinkę..nie mówiac o tym ,ze najchętniej bym sie przy nim z podusią połozyła spać Ja tez jestem chętna na keika jeśli bedzie nadmiar na wydaniu

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: piątek, 4 lipca 2008 19:25:12
Jeśli tylko jakiś wylizie to go masz. Narazie wyłazi malutki z bordową warżką, ale jego chciałabym zatrzymać. W rozdawaniu tak się zagalopowałam, że nie zostawiłam sobie właśnie takiego. A dla Kuby rada! Twoje keiki mają już spore korzonki, odcinaj co się da od roślin matecznych, bo bardzo osłabiają. Gdybyś zobaczył mojego białego Felusia po trzech latach uporczywego wypuszczania keików, pomyślałbyś, że jest to dość mocno wyrośnięty keik.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: sobota, 5 lipca 2008 18:42:42
Dana - ja też bym chciała mieć keika... jakbyś miała jakiegoś do wydania to ja chętnie
sama próbuje na różowym... użyłam do tego wazeliny z ukorzeniaczem do roślin zielonych, jest tydzień mija - nic się nie dzieje zobaczę... słyszałam że to może 6-8 tygodni trwać... jak idę do łóżka to przez godzinkę czytam książkę i wtedy pod lampkę go postawiam - słyszałam że musi być doświetlany no i musi mieć ciepło ( jest w najcieplejszym pokoju) narazi ale widu ani słychu w załączniku pokazuję zdjęcie...
teraz najbardziej skupiam się na budowie orchidarium... moja kolekcja wynosi 11 egzemplarzy i mam na oku trzy ślicznośći - bordowego, białego z fioletowymi krowimi łatami oraz takiego "arbuzowego"
z Leroy Merlin mam takiego ślicznego białego z ciemną ważką, który wytworzył drugiego i teraz czekam aż przekwitną i będę działać z oddzielaniem
pozdrawiam;*

P.S. można mnie znaleźć na http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=194613&page=37 - nick "adela17"

Data: sobota, 5 lipca 2008 19:17:11
Adelo! nigdy nie próbowałam produkować keików, same wyrastały w nadmiarze. Te które miałam starałam się oddać. Zgodnie z radami zmieniłam im warunki na jaśniejsze więc nie wiem czym to zaowocuje. Niemniej jeśli będą nadal produkować nowe odezwę się i dam Ci. Jak Ci się uda wyprodukować daj nam znać bo chętnie chciałabym się doczekać na kolorowych. Mam jednego pistacjowego falka, nie wiem czy masz takiego ale warto poszukać : trzy zewnętrzne płatki rozchylone a reszta zwinięta w formę trąbki, warżka pomarańczowo - żółta. śliczny.

Data: sobota, 5 lipca 2008 19:24:21
oj dziękuję;* oczywiście że napiszę jak coś z tego wyjdzie... chciałabym żeby mój biały wypuszczał keiki dla mnie był by to wielki sukces gdyby taka początkująca storczykomanka jak ja miała keika
mam coś podobnego do twojego opisu, tyle że on jest pistacjowy z różowym środkiem i nie tylko kupiony w kwiaciarni - mój ulubiony

Data: sobota, 5 lipca 2008 20:41:02
Takich Ado mam dwa o różnej intensywności koloru /bardziej łososiowy lub żółty/, jednego żółto-pistacjowego no i ten ulubiony. Mam zdjęcie na komórce dla potrzeb MMS, może uda się zamieścić.

Data: sobota, 5 lipca 2008 20:44:55
Skubany był wybitnie dorodny. Dwie gałęzie kwiatowe długości 80 cm całe obsypane kwiatami, ale było to w maju. Obecnie zaobserwowalam, że na końcach starych pędów tworzą się znowu zawiązki kwiatowe , więc pewnie będą jeszcze dłuższe. To mój ulubiony FELUŚ!

Data: sobota, 5 lipca 2008 20:50:11
Dano - on był w 2 wiadomości? bo ten w pierwszej przecudny
Zapraszam cię na www.storczyki.tnb.pl - moja strona wejdź do galerii adeli17 bo tam są wszystkie moje storczyki pozdrawiam;*

Autor: Kuba
E-mail:  
Data: niedziela, 6 lipca 2008 23:42:51
Witam,jakby komuś keiki tworzyły się w nadmiarze,to ja bardzo chętnie zaopiekuję się choć jednym egzemplarzem:-) Powiedzmy,że to moje drobne ogłoszenie:-)
ahaa Dana,moja keiki ma dopiero jeden centymetrowy korzeń.Myślę,że to za wcześnie na odcinanie od rośliny matecznej.Jak miałem ostatnio keiki to obcialem ja,gdy wytworzyla 5 korzonkow,bo takie informacje znalazlem w literaturze. Ta obcieta,wsadzona do podłoża z kory,ma sie teraz rewelacyjnie i wlaśnie szykuje sie do kwitnienia,ped kwiatowy jest już dwa razy grubszy w porownaniu,do tego z pierwszego kwitnienia.

pozdrawiam

Kuba

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 10:21:36
...no i prosze...Nie ma problemów z keikami..tyle ludzi chętnych....Kuba,a czy Ty nie mas zamiaru się ,,potem..podzielic z koleżankami forumowymi tymi ,,OGORAMI ZE SLOIKA,,????

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 13:53:42
jakie nagłe zainteresowanie keikami

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 15:08:44
Pestka...pożyjemy zobaczymy:-) Na razie moje"ogórkowe" falki rosną..jak na drożdżach, jeśli nic mi nie padnie,to na pewno jakiegoś Ci sprezentuję:-)

pozdrawiam

Kuba

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 18:42:12
tfu..tfu na psa urok(bo hoduję koty perskie) ..niech rosną zdrowo

Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 19:57:28
Kuba! Z tymi 5 korzonkami to lekka przesada. Ja odsadziłam już z 13 i zawsze miały 2 do 3 korzonków. Felki nie są delikatnymi mimozami i świetnie sobie radzą. Czasami mam wrażenie że za bardzo się nad nimi rozczulamy. Im mniej się z nimi pieszczę tym lepiej rosną. Z miłości i kota zagłaskać można na śmierć. Złota zasada: byle ich nie przelać a rosną w byle czym nawet w zwykłej ziemi i mają się dobrze. Pewnie to nie dotyczy hybryd ale z białymi tak właśnie jest.

Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 20:00:19
Do Pestki: Ty Pestka! Ty się nie narażaj! Ja mam dwa psy! Mówi się "na kwaśne maliny"

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:21:48
hahahahaa no to ,,tfu tfu na kwaśne maliny,,!!!!! Ale mi humor Dana od rana zafundowałaś DZIĘKI WIELKIE!!!

E-mail:  
Data: wtorek, 22 lipca 2008 17:16:39
Podaję link,gdzie są zawarte bardzo ciekawe informacje dotyczace keiki.
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/keiki/index.html

polecam!!!

E-mail:  
Data: wtorek, 22 lipca 2008 17:25:24
Witam!

Jeden z falkow mojej mamy także wytworzył keiki.Tym razem to storczyk-miniaturka,o różowych kwiatuszkach.

natomiast falek babci wytworzyl inny typ keiki...wygladaja nicZYm bliźniaki sjamskie

kwitnie na żółto.

pozdrawiam

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: czwartek, 24 lipca 2008 11:29:56
//TO JEST KOMENTARZ DO WIADOMOSCI USUNIĘTYCH Z FORUM //

Również zwracam uwagę na kulturę wypowiedzi i stosowanie się do netykiety. Nieuprzejmy ton w stosunku do osób robiących błędy ortograficzne, składniowe, czy jakiekolwiek inne jest nie na miejscu. Ja też jestem na to uczulony, niejako zawodowo, bo przez lata byłem tłumaczem, którego podstawowym zadaniem było dbanie o czystość i poprawność języka, ale to nie jest forum polonistyczne. Uprawiać storczyki może każdy, bez względu na wiedzę językową, i każdy może tu zamieszczać swoje rady i dzielić się doświadczeniami.

Nieuprzejme wypowiedzi będę po prostu usuwał.

To samo dotyczy też innych nieuprzejmych wypowiedzi, na przykład co do keiki i błędów uprawowych - proszę zachowywać minimum pozorów i chociaż udawać, że udziela się rad PYTAJĄCEMU, a nie po to, żeby się wywyższyć i pogłaskać swoje ego...

A co do "błędów uprawowych" - posiadając sporo roślin, trudno jest ZGADNĄĆ, czy jakaś akurat ma inne, szzególne potrzeby. Okazuje się to z czasem i wtedy trzeba po prostu dostosować warunki dla "roślin specjalnej troski". Wymuszanie kwitnienia w wypadku niektórych falenopsisów to normalna sprawa opisana w arkuszach uprawy, chciażby na tej witrynie.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: sobota, 26 lipca 2008 08:56:22
Bardzo dziekuję Panie Jerzy

Autor: Andy
E-mail:  
Data: sobota, 26 lipca 2008 14:01:23
1.Każdemu wolno uprawiać storczyki, jednakże kiedy zabiera się głos na forum publicznym ( a takim jest Internet), trzeba zachowywać pewne standardy, to jest p.w. posługiwać się sprawnie językiem swoim i rozmówców.Z tym się Pan chyba zgodzi?
2.Czy wg Pana, przywoływanie na Pańskim Forum własnych doświadczeń jest "wywyższaniem się " i "głaskaniem własnego ego"?
2.Te trzy strony wymiany "keikowej" to nie tylko przecie same PORADY. To w ogóle jest FORUM, a co to jest "forum" to Pan przecież doskonale wie.
4.Smuci mnie fakt, że ta wypowiedzią daje Pan przyzwolenie na marniutki poziom wypowiedzi w treści i w formie. Co nie umniejsza mego osobistego szacunku do Pańskiej osoby.
Pozdrawiam

Data: sobota, 26 lipca 2008 22:42:54
kubo może masz jakiegoś keika na zbyciu? np. właśnie miniaturki falka? bo ja założyłam orchidarium i teraz szukam jakiś małych fajnych storczyków

E-mail: jakel1@wp.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 12:35:28
Jak na razie nic na zbyciu nie posiadam,ale jakby cos się zminiło to dam Ci znać.

pozdrawiam

Kuba

E-mail:  
Data: niedziela, 27 lipca 2008 13:24:30
Adela..tu kolejka obowiązuje no chyba ,ze jesteś przy nadziei hihihihi Pozdrawiam serdecznie

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 10:12:00
@Andy

Rozumiem, że jak zacznę upominać i karcić "piszących inaczej", to poziom forum gwałtownie się podniesie i eksperci od storczyków zaczną tu zamieszczać fragmenty swoich prac naukowych???

Jakoś nie widzę też związku między uprzejmością w prowadzeniu dyskursu (a w końcu dokładnie o to tu chodziło), a (cytat) "marniutkim poziomem wypowiedzi w treści i w formie". Wręcz odwrotnie - uważam, że występuje związek między wysokim poziomem merytorycznym a zachowaniem kultury osobistej i wzajemnej życzliwości. Zwyczajnie też wypowiedzi podane w lepszym sosie lepiej docierają do odbiorców, czyli mają wyższą skuteczność przekazu. Jeśli ktoś nie umie "przywoływać własnych doświadczeń" w sposób nie uwłaczający przedmówcy, to zwykle i tak może sobie darować zamieszczanie wypowiedzi, bo ich treść i tak nie zostanie zaakceptowana.

Skoro od zawsze kasuję wszelkie nawalanki na cepy, to ewidentnie forum Orchidarium musi stać bardzo nisko. Wypowiedzi są mało kontrowersyjne, nudne, a forum nie przyciąga reklamodawców (...oooops, zapomniałem, że nie zamieszczam reklam... )

Hyba siem załamnem i potnem se rzyły keikiem (* przepraszam, odnuszką...).

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 11:25:20
Chapeau bas!!! Panie Jerzy!Pozdrawiam Wiktor.

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 13:51:30
Panie Jerzy-nic dodac nic ujać.Pozdrawiam.

Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 15:20:06
Miałoby się ochotę zawołać " kocham Pana, Panie Jerzy" za życzliwość i poczucie humoru. To cudowne, gdy umiemy się śmiać z siebie i z swoich błędów.

Data: wtorek, 29 lipca 2008 23:18:14
PESTKO! i co jeszcze! tyyy ja mam dopiero 14lat! z resztą niedawno skończone i ja mam być przy nadziei ale jakby co to pisać do mnie na mail

co do tego że pan Jerzy wyraża coś w poście czego totalnie nie rozumiem to już jego sprawa ale
1. Dlaczego właśnie w naszym temacie?
2. O co w tym chodzi?
3. Czy poziom naszych wypowiedzi odpowiada?

Ja nie widzę problemu... może jestem ślepa

E-mail:  
Data: środa, 30 lipca 2008 17:27:14
Adela jak masz 14 lat to stój spokojnie w kolejce po keiki bo ja mam 38 ups i musze już siedzieć hihihihi

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5  6  7  8  9    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl