Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moje phaleanopsisy, które tak długo nie kwitły
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 8 sierpnia 2008 19:26:23
Dana........ slicznie dziekuje za rozszyfrowanie.Bede dbala bo jest śliczna.Pozdrawiam.

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 13:35:53
Dana,dziękuje za miłe słowa. Może faktycznie za bardzo dogodziłaś swoim falkom,a teraz skubane nie chcą się odwdzięczyć kwitnieniem??a jak często je nawozisz???

pozdrowionka

Autor: Dana
E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 14:03:15
Kubuś z tym nawożeniem nie przesadzam i powiedziałabym, że bardzo rzadko, ale.. problem może być w czymś zupełnie innym. Podlewam je wodą deszczową, która spływa z daszku altanki do beczki 1000l. Nad daszkiem rosną brzozy, które kwitły i częśc związków organicznych dostała się do beczki, bo woda cudnie capi, oj cudnie! Przypuszczam że zrobił się po przefermentowaniu nawóz i mimo że faktycznie nie nawoże, to są jednak przenawożone.

E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 14:32:05
Dana,masz rację,problemem może być ta woda. Proponuje Ci zmienic im warunki..a dokładnie wodę,np na przegotowaną czy odstałą...ja takiej używam,bo na deszczówkę sobie nie mogę pozwolić...

E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 18:07:29
Kuba, wal do mnie jak w dym, mam jej pod dostatkiem i służę! A tak poważnie, jak widać z deszczówką też trzeba uważać. Mąż podlewał nią młodą brzoskwinie. Byłam zaskoczona dlaczego trawa wokół drzewka jest bardzo bujna i ciemna, no i dowiedziałam się, że podlewał tą wodą. Ostatnio nawoziłam swoje storczyki w połowie maja a rosna wszystkie jak na drożdżach. Jestem przerażona gotowaniem wody dla takiej bandy, ale nie widzę innego wyjścia. Narobiłam też nawoziku z pokrzyw, mleczu i skrzypu ale już się nie przyda, a taki fajny wyszedł!

Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 22:48:54
Też miałem pod dostatkiem deszczówki,jak mieszkałem u rodziców. No ale odkąd mieszkam w Warszawie...to raczej nie realne.Poza tym woda deszczowa z tego miasta prędzej by uśmierciła moje falki,niz im pomogła.

a ciemne zabarwienie trway,świadczy o dużej zawartości azotanów w Twojej deszczówce. Tym bardziej muszisz ją odstawic na jakis czas.Moja kolekcja liczy w chwili obecnej 30 falków... plus falki pochodzące z hodowli in vitro..hmm sam się zdziwiłem,że mam ich tyle. Dla całej gromady mam w domu wiele butli,ze specjalnie odstałą wodą.

Data: sobota, 6 września 2008 22:17:35
Mamy już wrzesień,więc pora na kolejną prezentacje z cyklu,co słychać i widać na moich parapetach.

kwitnące okazy:

a oto jak kwitnie moja półtoraroczna keiki

tak sie składa,że jej mama też kwitnie

a to już inny okaz o białych kwiatach

znajdzie sie też coś w żółtych odcieniach

i w różu

różowy gigant

falek w bordowe plamy,najlepsze jest to,że układ palmek sie nie powtarza.

Autor: Magda
E-mail: mama_wojtka@gazeta.pl
Data: niedziela, 7 września 2008 09:02:21
Witaj!
No pekne zaraz z zazdrosci! Przesliczne!
Ale mam male pytanko: czy jak falki akurat nie kwitna to je nie zawozisz, tylko podlewasz sama woda? A nawozisz tylko te kwitnace? Chcialam sie tylko upewnic czy dobrze zrozumialam. Bo usiluje moje nie kwitnace zachecic do kwitnienia.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 10:27:26
O ranyyyyyyyyyy Kubaaaaaa jakie sliczneeeeeee Najbardziej mnie ujely te ciapki,paski ,kropki no mam do nich taką slabość ,ze szok.Ten zolty olbrzytm to chyba brat mojego giganta no wypisz wymaluj mój rozowy gigant też jak mój ..moze jedną matke mieli albo coś...Kurcze szkoda ,ze ja sie nie umiem pochwalic moimi storczykami no za cholere nie wychodzi mi wstawianie fotez a paratu

E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 12:07:24
Magdo,nawoże wyłącznie falki,ktore kwitną. Jak rosliny przekwitna odstawiam nawozy-podlewam je wówczas samą wodą.Tak więc wszystko dobrze zrozumiałas.
pozdrawiam i życzę sukcesów w uprawie!!!

E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 13:25:32
Kubuś! nie dołuj! Moje nadal nie kwitną

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkamarcin1@o2.pl
Data: niedziela, 7 września 2008 13:29:35
Wszystkie piękne,ale ten żółty z 3 łodygami niesamowity. Tylko pozazdrościć

Data: niedziela, 7 września 2008 17:28:45
Moja mama ma falka,który co roku kwitnie o tej samej porze. Tym razem przeszedł samego siebie...wytworzył 4 łodygi kwiatowe,przy czym każda jest rozgałęziona..ma ponad 100 kwiatów.

kwiaty są drobne,ale maja swój urok.

E-mail:  
Data: niedziela, 7 września 2008 20:04:48
woow ,ale burza kwiatów Moj zolty gigant ma 6 lodyg kwiatowych i też jest dodatkowo rozgałeziony,kwiatków nie liczyłam ,ale zajmuje całe okno któe ma 120 cm szerokości

Data: niedziela, 7 września 2008 22:12:48
Pestka,szkoda,że nie możesz pokazać nam tego cudaka.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 07:55:21
Kubuś ...no dziś mam miec aparat specjalnie na storczyki wiec zdjęcia będą

Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 września 2008 08:46:43
och i ach. wspaniała kolekcja. ach jak zazdroszcze, wszystkie bardzo piekne. i czekamy na kolejne zdjecia i może pestka w końcu pochwali sie swoimi.
POZDRAWIAM KASIA

E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 09:43:04
Pestk@,to juz nie mogę sie doczekać na Twoją fotorelacje.bardzo się cieszę,że uda Ci sie wszystko obfotografować:-)

Data: poniedziałek, 8 września 2008 14:42:27
Tak Pestk@ ja również czekam z niecierpliwością na zdjęcia Twojej kolekcji, już się nastawiam na brzydkie uczucie zazdrości Ta zazdrość dotyczy również pięknotek Kuby

Data: wtorek, 9 września 2008 11:54:47
Wczoraj zauważyłem,że 3 kolejne moje falki szykują się do kwitnienia.Myślę,że to efekt gwałtownej zmiany temperatury,w sobote było jescze 30 stopni,a wczoraj znacznie się ochłodziło,do tego ciagle padało,więc wzrosła wilgotnośc.
Nie wiem,jak u Was,ale u mnie we wrzesniu i pazdzierniku storczyki najczęściej wypuszczaja pędy kwiatowe.

E-mail:  
Data: wtorek, 9 września 2008 12:03:18
u mnie 5 storzcykow wypuszcza nowe pedy kwiatowe 7 kwitnie i rozgalezia sie dalej..2 przekwitają,ale widze,ze boczne pędy już są gotowe do startu no i jeden basel -keiki ,cambria ,cymbidium i 2 zawzięte falki śpią chyba.Więc wydaje mi sie jak na kogoś kto zaczoł swojego ,,bzika,,14 mcy temu to i tak dobrze.Dodam ,ze prawie wszystkie kwitnienia byly moja zasluga ,gdyż wiekszość to przekwitniete falki z allegro...

Data: wtorek, 9 września 2008 12:57:12
Pestko,zatem przyjmij moje gratulacje!!! Cieszę się,że udało Ci się "obudzić" tyle falków. Czy dobrze zrozumiałem,że jedna z basal kieki tez chce kwitnąć???
Już sie nie mogę doczekać,aż wstawisz zdjęcia i wreszcie ujrze na oczy Twoje piękności!!!

pozdrowionka i miłego dnia

E-mail:  
Data: środa, 10 września 2008 08:09:22
Tak Kubusiu falek ,ktory wypuścił basel-keiki kwitnie. yyyyy lece policzyc kwiatki...no jestem..ma 11 kwiatków na pędzie kwiatowym bocznym.Basel-keiki ,który sie wykluł ma dwa listki i pęd kwiatowy,który rośnie w tępie niesamowitym..codziennie dłuższy.On sie chyba wyklul razem z tym pędem.Czekam na aparat,jak tylko go dostane zaraz porobie fotki ,bo mam jeszcze jedna anomalie,ktora kupilam tydzien temu ,,nieświadomie,,Jeden falek ma dwa pedy kwiatowe ,kolorystycznie takie same,ale kwiaty roznią sie od siebie.Na poczatku myslalam ,ze po prostu sa nierowiniete jeszcze,ale teraz widze ,ze na jednym pedzie są normalne falki,a na drugim kwiatuszki podobne są do pellorica.Boczne płatki są mocno pomarszczone na końcach i są zwiniete do środka .Te dwa pędy roznią się kształtem płatków.Oczywiście rosną z tej samej roslinki.Nie moge sie na to cudo napatrzeć.Na dodatek ma śliczny kolor łososiowo,zółto kremowy z prążkami biskupimi

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: środa, 10 września 2008 10:06:37
Pestko - nie dręcz nas - zdobądź aparat, obpstrykaj i wklejej!

Data: środa, 10 września 2008 17:28:34
Pestk@ te kwiatki chyba tak mają.Moja koleżanka ma identyczny i formą i kolorem. Kupiła go takiego,, potulonego,, i wszystkie kolejne kwiaty otwierające się na tym pędzie były takie. Nowy pęd jest zupełnie inny. Kwiaty mają identyczny kolor, ale są całkowicie otwarte. Zawsze się nad tym zastanawiałyśmy , ale nie dawno widziałam identyczny w kwiaciarni a teraz Ty piszesz,że masz taki. Więc pewnie,,ten typ tak ma,, A swoją drogą to świetnie wygląda- jedna roślinka-różne kwiaty

E-mail:  
Data: środa, 10 września 2008 18:14:17
Znalazlam dziś na allegro storczyka,ktory też ma dwa pędy kwiatowe rozniace sie kwiatami...prawie identyczne jak moje ..tylko ,ze u mnie są one bardziej pofalowane no i kolorystycznie inne.Ucieszylam sie jak przeczytałam opis storczyka typu ,,niesamowicie zjawiskowa ciekawostka,dwa storczyki w jednym,, połechtalo mnie to na serduszku przyznam hihi.Teraz Ty piszesz ,ze tez sie trafil taki okaz ciesze sie bardzo.

Autor: mariola
E-mail: jarjur7@o2.pl
Data: sobota, 25 października 2008 18:58:15
witam wszystich serdecznie, wrażenie nesamowite, podziwiam Wasze zdolności i mam nadzieje, że po tej lekturze i pomocy doświadczonych, też osiągne sukcesik, może zakwitnie mi choć jeden na początek. Na forum w zupie opisałam moje problemy, proszę popatrzcie na zdjęcia i przekażcie cenne informacje, już kilka osób mi poradziło i stosuję się, no i teraz czekam, obserwuję, czekam

Autor: Aneta
E-mail:  
Data: piątek, 8 maja 2009 17:50:48
Moze pan mi napisac jakiesgo nawozu pan uzywa?
Dziekuje z gory.

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: sobota, 9 maja 2009 16:45:18
To co Pani ma to jest storczyk ale nie Phalaenopsis.

E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 10 maja 2009 11:58:56
Witam!

Mam pytanie (może p. Kuba mi odpowie , czy odstawienie nawozu jest wskazane tylko w przypadku niekwitnących falenopsisów-hybryd? A jak ze wstrzymaniem nawożenia falenopsisów botanicznych? Od lutego mam phal. bellina, która od niedawna zaczęła u mnie rosnąć, ale nie ma jeszcze pędu. Natomiast drugi mój nabytek, kupiony razem z belliną - phal. parishii oprócz nowego liścia wypuszcza pęd kwiatowy (w tym okresie to chyba powinno się dawać odżywkę?)

Pozdrawiam Agnieszka z W-wy

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl