Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Motyle - dodatek do storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 21:43:18
Witam,

Jakby ktoś miał za mało pracy przy ponad 700 storczykach , to polecam hodowlę motyli

Na naszym klubowym, wrześniowym spotkaniu, Patryk (jeden z naszych młodych kolegów) prezentował motyle i to w różnych stadiach rozwoju. I mnie się dostało kilka gąsieniczek Samia cynthia ricini, czyli nocnego, tropikalnego, wielkiego motyla. Postępowałam z nimi zgodnie z instrukcjami, które można znaleźć w necie i których dostarczył Patryk. Po ok. miesiącu karmienia liśćmi ligustru (popularne na osiedlach żywopłoty), wypasione gąsieniczki tak wyglądały:

Jak widać, pudełko po lodach świetnie się do tego celu nadaje, ale tez trzeba od czasu do czasu oczyszczać to "środowisko" z odchodów baaaaaaaaaaardzo żarłocznych gąsienic. Na czas czyszczenia gąsieniczki przenoszone były na pokrywkę:

Kiedy gąsieniczki otoczyły się już kokonami, te zostały zawieszone (na spinaczach ). Wczoraj wieczorem zobaczyłam, że na końcu jednego kokona jest już motyl!!!!!!!!! . No to całość powiesiłam na firance, i to był błąd, bo krateczka firanki straszliwie zwiększa ciężar zdjęcia i musiałam je bardzo zmniejszać . Dość długo skrzydła motyla były jakby ściągnięte razem.

Ale po kilku godzinach rozłożył je... przy okazji wyjaśnienie: jest to na pewno samiczka, bo ma grubaśny odwłok wypełniony jajeczkami. Z powodu tego ciężaru nie jest w stanie na razie latać. Dość długo trzymała sie "łapkami" kokona. Dopiero dziś rano opuściła kokon i przeniosłą się na firankę

Dziś wczesnym popołudniem, gdy na trochę wyszło słońce, wzięłam ją na rękę i parę zdjęć...

To ogrooooooomny motyl, rozpiętość skrzydełek wynosi ponad 12 cm , a dla porównania posadzony na kwitnącym Leptotes unicolor (ten na podkładce o szerokości 5 cm).

Teraz czekam na kolejne motyle... może i samczyk się trafi?
Zainteresowanych tymi motylami odsyłam do netu. Po wpisaniu nazwy motyla Google wyrzucają bardzo dużo...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 22:34:11
Cudowna sprawa a gdzie takie można nabyć do hodowli?

Data: czwartek, 20 listopada 2008 22:48:01

Podobno można kupić w necie, są strony o motylach...
Ale może sama wkrótce doczekam się większej ilości jajeczek... , będą na pewno do rozdania

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 14:06:28
Grażyna, super sprawa Gratuluję! Może by tak sobie zapuścić trochę? Zjedzą część storczyków i zrobi się trochę luźniej
A tak na poważnie, to mnie zaraz się przypomniała Dolina Motyli na Rodos. To tez były motyle nocne. Całe mnóstwo. Oblepione nimi były kamienie drzewa i ziemia. Niestety, wytyczone ścieżki były w sporej odległości, a miałam wtedy bardzo marny aparat. Ale coś pokażę :-)

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: piątek, 21 listopada 2008 20:36:18
Piękne, te motyle Grażyna ale jak się już taki wykluje to co on je?

Data: piątek, 21 listopada 2008 20:44:03

Ten gatunek żywi się tylko w stadium gąsienic, dlatego te gąsieniczki są tak żarłoczne. Potem ani larwa, ani motyl (nawet nie ma aparatu gębowego) nie odżywia się korzystając wyłącznie z zapasów, które nagromadziła gąsieniczka. No i dlatego motyl żyje krótko, 5-10 dni, bo na tyle starcza "paliwa".

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 22 listopada 2008 08:46:08

Oczywiście popełniłam błąd , bo chodziło o poczwarkę, która też się nie odżywia, a nie o larwę.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 21:20:01
Szukałam wczoraj trochę w necie, ale na sprzedaż jakoś nie natrafiłam wiec (poza jedna starą przebrzmiałą aukcja na all)jakby czasem te jajeczka się pojawiły to przyjmę chętnie nadwyżki

Autor: Agata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 10:27:33
Paskudne są te larwy ! Dziwi mnie, że taki temat pojawia się na forum skoro sama nazwa forum mówi, że to jest forum o storczykach, a nie o np. motylach !

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 11:03:56
Grażyna

Jeszcze raz napiszę że to cudo
a możliwość obserwowania rozwoju od samego początku jest niebywale fascynująca i pouczająca i akurat dla nas, cierpliwych.

Agato, wątek umieszczony został w dziale Hyde park, który do tego celu został stworzony. Są rodzaje storczyków określane potocznie mianem motylnika, czy ćmówki i jak pewnie łatwo Ci zauważyć nazwy te pochodzą od podobieństwa kwiatów storczyków do motyli. Wiec ten temat ma na pewno ze storczykami więcej wspólnego, niż na widok paskudnych larw jesteś w stanie dostrzec.
Poza tym co takiego ohydnego jest w larwach
to że są żarłoczne i wydajają i trzeba po nich sprzątać ??, tu akurat wiele podobieństw też by się znalazło i nie zostałyby określone mianem ohyda.
Więc po prostu wykorzystaj okazję że czegoś ciekawego możesz się dowiedzieć.

Pani Mario też miałam okazję napotkać grupę motyli (naszych krajowych ) siedzącą na starym pniu brzozy, jednak nie tak okazałą, tam było zaledwie 10 sztuk, wrażenie jednak niebywałe

Pozdrawiam
I Grażyna, życzę powiększenia gromadki, może trochę miejsca dla Ciebie w domu jeszcze zostanie
Aga

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: sobota, 15 sierpnia 2009 17:02:12
Nie mogłem się powstrzymać, aby nie mieć tych przepięknych owadów wśród storczyków. Jednak minie jakiś czas zanim będą latać miedzy storczykami, ale efekt końcowy coraz bliżej , bo gąsieniczki są bardzo żarłoczne.

Mam nadzieję, że już niedługo pochwale się fruwającym osobnikiem
Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 10:59:25
Śliczne te motylki I gąsieniczki super..Bardzo ciekawe zajęcie móc obserwować jak z takiej malutkiej gąsieniczki powstaje motyl

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 12:13:15
Przepiękne są te motyle! Mam jedno małe pytanie: czy dorosłe już motyle trzymacie w orchidariach?? Czy np.jeśli ja hoduję storczyki w pokoju to motyle mogą sobie latac?? I czy nie wyrządzają szkód na storczykach??

Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 17:30:22

Natalio, gdybyś uważnie przeczytała posty, to wiedziałabyś, że te motyle nie odżywiają się, nie mają aparatów gębowych, więc żadnych szkód zrobić nie mogą.

Moje latały po pokoju, przy zamkniętych oknach, bo to był listopad, raczej chłodno, a to są tropikalne motyle. Zresztą żyją, niestety, bardzo krótko, około 7 dni.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 17:50:41
Doczytałam,ale wolałam się upewnić- pzrepraszam.Wyczytałam tez,że można gąsienice kupic........lecz nie mogę zmnaleźć gdzie.....a czy hodujecie tylko tropikalne motyle czy nasze polskie tez??

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl