Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Kalendarium

Temat:  Ślimaki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: piątek, 27 kwietnia 2012 08:11:19
Jeżeli uprawiacie storczyki w ogrodzie w gruncie to najwyższa pora rozpocząć walkę ze ślimakami. Ja używam granulatu Bros. Pozdrawiam.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 27 kwietnia 2012 20:49:20
I jak skutkuje Marku ten preparat? Nie masz slimakow?
Pozdrawiam Agata

Data: sobota, 28 kwietnia 2012 21:36:56
preparat jest skuteczny. Ślimaki chętnie go zjadają ale jest ich dużo po ubiegłym mokrym roku trochę potrwa zanim znikną z ogrodu.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: sobota, 28 kwietnia 2012 22:45:50
A jakie macie storczyki gruntowe? Bo ja mam tylko storczyk majowy i ostatnio kupiłam listera ovata. Majowego ślimaki mi nie zjadały. Pozdrawiam, Dorota.

Data: niedziela, 29 kwietnia 2012 06:47:06
Dziekuje Marku za odpowiedz.Pytam poniewaz akurat ten preparat jest rowniez w Austrii dostepny.Pozdrawiam Agata

Data: niedziela, 29 kwietnia 2012 12:51:22
Obuwik pospolity i tybetański.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: niedziela, 29 kwietnia 2012 21:41:32
A czy mogę sie dowiedzieć w jakich warunkach rosną, bo mam ochote sobie kupić obuwika pospolitego ale nie chciałabym go zamęczyć. Dysponuję miejscem pod dużymi drzewami iglastymi, rosną tam dobrze hortensje i konwalie oraz zawilec japoński. Mam też inne miejsca w ogrodzie ale nasłonecznione chyba za bardzo. Proszę więc o radę. Dorota.

Data: niedziela, 29 kwietnia 2012 21:53:50
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=27856&pg=1 Tam pisałem 2-lata temu. Postaram się dołożyć zdjęcia tegoroczne.

Data: poniedziałek, 30 kwietnia 2012 09:39:46
Pani Doroto, Myślę, że dobrze mu tam będzie. Wg. mojej wiedzy obuwik potrzebuje stanowisk stale nieco wilgotnych ( może raczej nie wysychających całkowicie ) i ubogich. Słońce nie będzie przeszkadzać jeśli nie wyschnie.

Data: wtorek, 1 maja 2012 20:49:03
Chcialam zaznaczyc, ze nie trzeba miec ogrodu.Na balkonie tez trzeba uwazac.Ja mam szklarnie na tarasie i przed chwila uczylam dwie takie paskudy fruwac z osmego pietra.Ze tez im sie chcialo wdrapywac... .

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: sobota, 5 maja 2012 22:15:00
według mojej wiedzy i praktyki nasz rodzimy obuwik potrzebuje gleby zasadowej, przepuszczalnej, koniecznie w symbiozie bukowej;
najlepiej na ten temat może wypowiedzieć się Beatka Beczek - jej osiągnięcia w ich uprawie oraz uprawie innych Cypripediów są NIE DO OPISANIA
pozdrawiam
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl