Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Chiloschista... której nie ma
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 12 kwietnia 2006 00:11:18
Witam uprzejmie,
o Chiloschistach wiadomo wszystkim wszystko to krótko.
Jest ich z 20 gatunków, w Azji, epifyty, bezlistne. Niekiedy liście się pojawiają, na zasadzie sensacji ale szybko dość odpadają. Kwiaty w stosunku do wielkości rośliny nie są małe, z 1-2cm, na jednej łodydze utrzymują się dwa tygodnie - miesiąc, a łodyg tych może być kilka - polecam.
Połowa gatunków jest dostępna, np. u Jerzego gatunków ciągle kilka.
Mam dziesięć gatunków, niektóre kwitły:
Ch.lunifera

Ch.pusilla

Ch.usneoides

Ch.trudelli

Ponieważ późna zima/przedwiośnie to typowa pora kwitnienia Chiloschist, to jeszcze kilka gatunków może w ten wątek włączę, bo pędy kwiatostanowe widać, ale...

We wrześniu 2005 w Jerzy oferował importowaną z Tajlandii "Chiloschista phillippinense". Jak wiadomo, takiej nie ma w bazie RBG Kew, czyli NIE MA.
W marcu zaczeła kwitnąć na trzech pędach kwiatowych, ale kwiatki takie z 4-5mm i "jednodniówki" na dodatek.
W końcu zrobiłem fotkę takiej jednodniowo kwitnącej rośliny

No tak... nie ma nowego gatunku "Chiloschista phiLLippinense", ale - po prostu - Taeniophyllum..., być może phiLippinense
Pzdr Jurek

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 00:38:58
Gratuluje tak pięknej kalekcji. Jestem "fanką" tych maluszków, ale boję się, że jestem jeszcze "za młoda" na posiadanie chiloschisty. Druga sprawa to brak orchidarium, ale może kiedyś.... Basia

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 10:23:15
Witam,
ale ma Pan śliczne chilochisty, jak marzenie! Gratuluję kolekcji i pięknego kwitnienia Nic, tylko podziwiać
Nie mam jeszcze żadnej, ale powoli dojrzewam do decyzji o nabyciu. Widzę, że ta prezentacja tylko wszystko przyśpieszy
No cóż... może i trudne, może trzeba je dodatkowo wkładać w specjalne miniorchidaria, ale warte są tego!
Pozdrawiam, Anna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 10:31:54
Witam ,

Panie Jerzy gratulacje, takie kwitnienie korzonków w masie robi wrażenie.
Popatrzyłam i na rodzaj Taeniophyllum w necie, kwiatki mają kolor lekko żółty.

Pozdrawiam
ewka

Data: środa, 12 kwietnia 2006 17:04:08
Witam,
no dzięki za gratulacje
Pani Ewo, tych Taeniophyllum to ze dwieście jest i coś słabo opisane... Na stronie Pfahla ze trzy... Małe to, kwiaty też małe, jednodniowe, na dodatek bez liści i pewnie nie pachną W ofertach zagranicznych widziałem tylko raz Taeniophyllum spec., a wyczulony jestem
Hehe... jeszcze odnośnie Chiloschist - jeden żeński gość stwierdził, że są nieprzyzwoite... Chodziło jej głównie o tę Ch.javanica (tej też zresztą nie ma to synonim lunifera). Przy Chiloschistach trzeba uważać więc na zapraszanych gości

Przy okazji zwracam uwagę, że ta nie jest bezlistna
Pzdr Jurek

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 22:42:03
Gratuluję kolekcji!
W styczniu stałam się posiadaczką Ch.trudelli. Bardzo obawiałam się tego storczyka, ze względu na niezbędą do wzrostu wysoką wilgotność powietrza. Moja roślinka siedzi sobie w orchidarium. Właśnie wypuściła dwa nowe korzenie i chyba maleńki listek. Wilgotność powietrza w dzień wynosi ok. 50%, temperatura 28°. Wilgotność w nocy ok. 80%, temperatura 18°. Codziennie ją zraszam.
Panie Jurku, proszę podpowiedzieć, czy to jej może wystarczyć do prawidłowego wzrostu i do kwitnienia?

Pozdrawiam,
Mariola

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 22:45:10
Pani Mariolo,
Hmmm, z tą wilgotnością to mnie Pani zaskoczyła, bo u mnie odwrotnie: w dzien z 90%, do rana spada do 50-70% {na noc otwieram witrynę... i okno w pokoju, aby obniżyć temperaturę). Różnic temperatur aż takich u mnie nie ma, bo nie mam jak - mimo 232W w świetlówkach teraz mam w witrynie w dzień 22st., rano z 18.
Ale skoro rośnie ta trudelli, będzie dobrze. Wentylator jakiś chodzi? Wiatr to one lubią
Pzdr Jurek

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: sobota, 15 kwietnia 2006 11:46:43
Wentylatory chodzą i to nawet dwa, a roślinę umieściłam w pobliżu jednego z nich!
Ja swojej gabloty nie wietrzę, a temperatura 28° to maximum, które osiągam w godzinach popołudniowych.
Jeszcze mam pytanie odnośnie nawożenia. Czy stosuje Pan jakiś nawóz, a jeśli tak to jaki i kiedy???

Pozdrawiam,
Mariola

Data: środa, 17 maja 2006 20:48:36
Obiecywałem:

Czyli Chiloschista swelimii.
Cdn. (raczej )
Pzdr Jurek

Autor: darboch
E-mail: darboch@interia.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2011 20:39:01
Witam
Czy ktoś dysponuje może Chiloschistą na sprzedaż ??

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl