Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium unicum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 29 marca 2011 02:00:17
Było już sporo o tej roślinie, ale w sumie nie znalazłem prezentacji jako takiej a kwitnie drugi raz u mnie więc się należy

Cały opis w dziale A-Z

Wątki poprzednie:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=9517&pg=1
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=1440&pg=1

Ja dodam, że jak i inne źródła tak i moja roślina potwierdzają, że istnieją rośliny o wiele dłuższe od 9cm, u mnie pseudobulwy mają 20-28cm.

Z ciekawostek dodam jeszcze notkę o zapylaniu. Poza kształtem, kolorem, zapachem (niby pachnie brzoskwinią, ale nie wyczułem, może w innej porze dnia...) wiele orchidei posiada również pseudopylniki lub proste 'odżywcze' włoski. Także nasze Dendrobium rozdaje benefity przybyłym owadom, poprzez pseudo-pylniki - zawierające drobiny składników odżywczych; w większości przypadków orchidei są to w głównej mierze proteinowe kapsuły, zawierające podwyższone stężenie aminokwasów aromatycznych oraz w mniejszej ilości i rzadziej amyloplasty wytwarzające skrobię(polisacharyd) i jeszcze mogą występować tłuszcze i woski, ale unicum jest tu unikatowe i posiada w ich miejsce niemal wyłącznie drobiny skrobi i nieistotne ślady tłuszczów. Heh tak bezkarnie rozdawać kluski ziemniaczane owadom, heh a gdzie dla mnie?? trzeba pomyśleć o odwiedzeniu rodzinnych stron...

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: wtorek, 29 marca 2011 05:05:42
Piękna roślina, fantastyczne zdjęcia... Ja swoje pierwsze unicum ukatrupiłem Ale ta prezentacja przekonała mnie do drugiego podejścia. Gratuluję i pozdrawiam.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 29 marca 2011 07:37:43
Super fotki, gratuluję kwitnienia !- pozdr. J. Sułek.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 29 marca 2011 09:42:45

Nooooooooo........ pięknie Ci zakwitło . Jednak co szklarnia to szklarnia

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: wtorek, 29 marca 2011 10:37:00
Piękny egzemplarz Piotrze. Gratuluję udanych zdjęć! Pozdrawiam W.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 29 marca 2011 10:58:40
Zgadzam sie, 'szklarenka' podzialala jak magiczna rozdzka na to jak i hercoglossum, pokazane niedawno, w tym roku spisaly sie wysmienicie , raz ze spadek temperatur zima jak znalazl, dwa ze zimuja pod sufitem i do tego sa doswietlane wtedy florystyczna lampa fluorescencyjna - te mam jeszcze z Polski . Coprawda mam kilka Dendrobium, które nie kwity no ale to tak naprawde pierwsza pelna zima i w sumie prawie rok wlasnie w takich warunkach, a i moze nie na wszystkie jeszcze pora. Co chyba wazne jednak zima wilgotnosc na jako takim wysokim poziomie 60-70% w dzen i nawet wiecej noca, rzadkie zraszanie, do tego dobry wiatrak, pozwala na zimowanie Dendrobium bez wiekszego podlewania, i bulwy nie zapadaja sie na smierc...

dziekuje

pozdrawiam

Piotr

Autor: Piotr Dobrzyński
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: wtorek, 29 marca 2011 20:45:18
Piotrze moje gratulację. Super prezentacja, może i ja się zdecyduje na uprawę tego gatunku

Pozdrawiam Piotr D.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl