Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Storczyki Australii
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 6  7  8  9  10    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 8 grudnia 2005 21:20:15
nic prostszego....

http://www.myorchids.de/thelymitra1.htm

W.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 8 grudnia 2005 22:43:54

http://members.iinet.net.au/%7Eemntee/Thelymitras%20Page%201.htm

Baaaaaaaaaaaaardzo kolorowa strona o Thelymitrze i innych storczykach Zachodniej Australii. Polecam!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: piątek, 9 grudnia 2005 18:33:15
Dziękuję bardzo .

Data: piątek, 9 grudnia 2005 18:39:25
Jeszcze jedno pytanie: jak się te orchidee uprawia ?

Data: piątek, 9 grudnia 2005 20:57:25
Pomyślałem, że chyba się nie wyraziłem jasno. Chcę wiedzieć (nie musi być to szczególny opis) jak się uprawia rodzaj Thelymitra. Jaką temperaturę toleruje, czy wymaga okresu spoczynku (chyba napewno, bo widziałem jakie ma korzenie, dużo bulwy przypominające ziemniaki) i jak ją podlewać.

Data: piątek, 9 grudnia 2005 21:10:53
Przepraszam, że tak piszę posty jeden po drugim( ), ale wciąglę o czymś zapominam ( ) oraz jedyne co znalazłem o nich to to, że lubią duuuuuuuuużo światła, nie wytrzymują temperatur niższych niż 2-5 stopni powyżej zera i dlatego proszę (w miarę możliwości) o większą ilość informacji.

Autor: KAŚKA
E-mail:  
Data: piątek, 9 grudnia 2005 23:05:04
Michał !
myślę ,że należy samemu włożyć trochę wysiłku poszukać ,pomyśleć ,a nie czekać jak podadzą na tacy

Data: sobota, 10 grudnia 2005 12:27:23
Niestety nie ma o niej dokładniejszych informacji w języku polskim... Jeśli chodzi o angielszczyznę, to znalazłem jedynie to (chodzi mi o konkretne informacje dotyczące uprawy) co wcześniej podałem (oprócz tego, że ktoś z USA próbował uprawiać ją w ogrodzie z dobrym skutkiem i lubi nasze letnie temperatury). Interesuje mnie to jak przechowywać te bulwy, by nic im się nie stało podczas zimowania. Czy podobnie jak Dalie i Hipeastrum? Wydaje mi się, że rodzaj Thelymitra uprawia w ziemi dla storczyków gruntowych, zgadza się? Jeśli tak, to czy wystarcza taka z Orchidsklepiku, czy trzeba ją w coś zbogacić?
Będę wdzięczny za odpowiedzi, za które dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich - Michał.
Ps: Coś mi się wydaje Pani Kasiu, że Pani jest do mnie w pewnym sensie uprzedzona . Wypowiada się Pani do mnie uszczypliwie (np. treść Pani postów "Pozdrawiam nie wszystkich?", "jak się te rybiki nacierpiały! (...)" itd.. Resztę mojej wypowiedzi wolałbym nie pisać.
Pytam się na forum o uprawie tej orchidei, bo zapewne Pan Witold Hanak ma pewne doświadczenia z storczykami australijskimi, więc może mnie nauczyć coś nie coś o ich uprawie. W internecie zdecydowana większość informacji o niej to tylko opis budowy, pewne wiadomości o siedlisku (co prowadzi do uzyskaniu pewnych odpowiedzi na na moje pytania).
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: sobota, 10 grudnia 2005 13:12:59
To jst tekst co prawda o storczykach europejskich : http://ophrys.republika.pl/RHS%20JOURNALS_hardy.pdf
ale wszystkie zasady co do uprawy odnoszą się też do gruntowych storczyków australijskich.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z konkretnie australijskimi, to mam niewielkie - w tej chwili siedzi u mnie w piwnicy kika roślin, w dodatku nie moich, więc pewnie zanim zakwitną będę musiał się ich pozbyć...
Ale tak jak mówię - uprawia się je tak samo jak europejskie np. Orchis czy Ophrys.

Nie widziałem podłoża do gruntowych z orchidsklepiku, ale obawiam się że może mieć za dużo substancji organicznych. Lepiej zrobić samemu. Jak by co to służę pomocą.

Pozdrawiam
W.

Data: sobota, 10 grudnia 2005 20:00:20
Dziękuję za odpowiedź .

Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 6  7  8  9  10    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl