Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Fredclarkeara After Dark
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 5 stycznia 2013 17:29:11
Agatko piękne kwitnienie ,śliczny czarnuszek
Gratuluję.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: sobota, 5 stycznia 2013 19:33:11
Coś pięknego Kolor zniewalający Gratuluję kwitnienia.
Miałam kiedyś w ogrodzie irysa w takim kolorze i tak, jak teraz nie mogłam nadziwić się, co potrafi nasza matka natura.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: sobota, 5 stycznia 2013 23:03:49
Nieprawdopodobne, a zawsze słyszałam, że nie ma czarnych orchidei. Gratuluje takiego wyniku. Ale czy można wiedzieć jak się to uprawia, w jakich warunkach bo taka niezwykłość sprawia wrażenie bardzo trudnej. Pozdrawiam, Dorota.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 6 stycznia 2013 08:41:20
Pani Doroto, coz moge napisac...
Na pewno nie jest to storczyk dla poczatkujacych.Freadclarkeara jest mieszanka trzech storczykow z grupy Catasetinae: Catasetum, Mormodes i Clowesia.
Jesli ktos juz opanowal uprawe storczykow z w.w. grupy (warunki jakie musza spelnic znajdzie Pani ponizej w dziale Kalendarium), moze sprobowac i z Fdk.-a.
Dla mnie osobiscie jest to krolowa wsrod Catasetinae i bardzo sie ciesze, ze udalo mi sie ja doprowadzic do kwitnienia juz w pierwszym roku uprawy.Mam jeszcze druga, inna i ta juz nie jest tak chetna do wspolpracy .Moze w przyszlym roku.Pozdrawiam Agata

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 21:33:44
Nadrabiam zaległości

I oczywiście z zachwytem patrzę na kolor kwiatów. Jest super!
Kwitnienie też imponujące.
Gratuluję!

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 18 stycznia 2013 22:07:39
Aaaależ zazdrAszczam!! Dużo bym dała za takiego storczyka, tymbardziej że pachnie. Cudowny, po prostu arcydzieło. Jak to kupić? Marta

Data: sobota, 19 stycznia 2013 08:37:29
He, he.Pani Marto i duzo by Pani musiala dac...
Ja swoja Fredclarkeare kupilam u Popowa.Nie ma jej w oficjalnej ofercie.Wystarczy do niego napisac maila lub sledzic akcje na Ebay-u.Np. tutaj:
http://www.ebay.at/itm/Fred-clarkada-After-Dark-SVO-Black-Pearl-FCC-AOS-Mericlon-bluhstark-/380552370712?pt=DE_Haus_Garten_Garten_Blumen_Pflanzen&hash=item589ab05a18#ht_1862wt_1271
Ta roslina byla moim marzeniem, a wszak marzenia sa po to, zeby je spelniac.Pozdrawiam Agata

Data: poniedziałek, 21 stycznia 2013 08:01:36
Odpowiadajac na pytanie Marzeny: pierwsze kwiaty opadaja, czyli kwitnienie trwalo okolo miesiaca.Dodam jeszcze, ze kwiaty mialy 4,5 cm,a pseudobulwa bez lisci mierzyla 21 cm.

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: czwartek, 7 lutego 2013 09:08:13
Witam
ta roślina chyba należy do dużych spiochów skoro pseudobulw mierzy 20cm.
Fajny czarnuszek.Marto może kupimy jedną roślinkę i podzielimy,może jeszcze jakiś chętny by się znalazł.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 9 lutego 2013 23:04:11
Dzielić nie ma co bo możemy zostać obydwie na zerze. Spiochy niestety tak mają że dwu, trzyletnie bulwy usychją i roślina ma prawie zawsze żywe tylko dwie lub trzy psb. Można i to podzielić ale aby przeżyły i się rozrosły trzeba im zapewnić wzorcowe warunki. Ja szklarni nie mam, a w akwarium pleśnieją szybko. Moooże w orchidarium z wiatraczkiem? Uważam że prawie wszystkie storczyki w uprawie parapetowej są na granicy życia. Smutne, ale jak się widzi jak odżywają w szklarni, to dopiero wtedy widać różnice. No, może NIEKTORE hybrydy phalaenopsis ale to przecież prawie jak pietruszka. Marta

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl