Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium kingianum
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: czwartek, 24 marca 2011 21:22:00
Pani Aniu jak najbardziej jestem zainteresowana, proszę o mnie pamiętać na przyszłość Jak się rozrośnie chętnie nabędę sadzonkę albo dokonamy wymiany.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: piątek, 25 marca 2011 09:45:47
Witam,

To różowe maleństwo to jest Dendrobium Berry 'Oda'. Krzyżówka Dendrobium kingianum z Dendrobium Mini Pearl (D. canaliculatum x D. bigibbum).
Osobiście uważam, że jest ładniejsze od czystego D. kingianum, bo ma ładny, zwarty pokrój, który jest estetyczny nawet kiedy roślina nie kwitnie. Kwiaty są większe, trwalsze i jest ich więcej na pędzie niż w czystym gatunku.
Pozdrawiam,
Danka

Autor: Katie
E-mail:  
Data: piątek, 25 marca 2011 11:43:33
No i den. Berry 'Oda' jest łatwiej ponoć skłonić do kwitnienia
No i nieziemsko pachnie!!!
Pani Aniu mi też się wydaje, że jest to den. Berry 'Oda'. Roślinka piękna i łatwa w uprawie. Wiele jest w stanie wybaczyć U mnie rośnie bezproblemowo, całe wakacje na balkonie południowym, ale tuż przy barierce tak, że nie stoi w bezpośrednim słońcu i pije ogromne ilości wody. Zimę spędziło na parapecie w tem 14-17st.C i pięknie mi zakwitło
I tego też pani życzę
Pozdrawiam,
Katarzyna

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: piątek, 25 marca 2011 14:27:05
Danusiu, bardzo Ci dziękuję za fachową pomoc - teraz wiem, że w 50% miałam rację, a Pani Małgosia w 100%
Pani Małgosiu, jesteśmy umówione - przy podziale będę pamiętać na pewno! A z tego co szybciutko znalazłam w necie, to dendrobium ma niezłe tempo rozrastania się.
Pani Kasiu, bardzo dziękuję za informacje o łatwiejszej uprawie, prostszym kwitnieniu i o pięknym zapachu Te kwiaty, z którymi nabyłam, już nie pachniały, a dzisiaj zupełnie odpadły. Może zakwitnie jeden zachowany pączek?
Już się cieszę na przyszłe kwitnienie i przy okazji, dowiedziałam się, że do zakupionego dendrobium dołączy prawdziwe Den. kingianum, za co serdecznie dziękuję

Fajnie było podyskutować na forum, bo czasem przez dłuższy czas bywa bardzo spokojnie i mało dyskusji na temat naszych ulubieńców

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: piątek, 25 marca 2011 15:47:27
Tak też myślałam, ale dobrze że Danusia potwierdziła. Czekam z utęsknieniem, bo jakoś do tej pory nie mogłam się na nie natknąć. Jeśli dodatkowo poza tym, że szybko rośnie jeszcze pięknie pachnie to już nie odpuszczę
Jedyna dendrobia które jeszcze u mnie żyją to Den. victoria - reginae, Den. stardust, te dwa udało mi się nawet kilka razy doprowadzić do kwitnienia, pozostałe Den. thyrsiflorum, Den. primulinum, Den. sandeare, Den.lindleyi, Den.harveyanum stoją jak zaczarowane i nie chcą ani za bardzo przyrastać ani kwitnąć najprawdopodobniej mają za ciepło zimą i nie pomaga im nawet wyniesienie na lato do ogrodu. Dlatego też poddałam się już w kwestii uprawy dendrobiów.
Te dwa prezentowane tutaj napawają jednak otuchą, że może jeszcze nie wszystko stracone.
Takie dyskusje są bardzo potrzebne.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 25 marca 2011 20:57:33
I ja zaprezentuję swoją mam nadzieję czystą Dendrobium kingianum,którą kupiłam prawie 5 lat temu.
Nie choruje,nie kaprysi,jednak u mnie rośnie w zdecydowanie za małej doniczce.
Latem uwielbia przebywać na dworze.Im dłużej spędza tam wakacje,tym wytwarza więcej kwiatostanów z większą ilością kwiatów.W ubiegłym roku stała na dworze jeszcze w listopadzie.
Nawóz stosuję w zależności od intensywności wzrostu.
Zimą wcale nie jest podlewana,dopiero,gdy wypuści pędy kwiatowe.
Podczas kwitnienia należy jej zapewnić chłodne miejsce.Zaczynała kwitnienie na przełomie lutego i marca ,i dotąd wszystkie kwiatostany kwitną.W ciepłym pomieszczeniu kwitnienie trwało około miesiąca.
Po zbyt szybkim zabraniu do domu wyrosły na niej keiki wysokości rośliny.Mam je,rosną sobie osobno już drugą zimę i przyrastają.

Dość trudna do sfotografowania,jak się nie ma dobrego aparatu.
Pozdrawiam.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl