Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Angraecum sesquipedale
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail:  
Data: niedziela, 6 lutego 2011 15:02:11
Witam, arkusz uprawy tej rośliny jest w sekcji uprawa od A do Z więc nie będę go powtarzał bo nie ma potrzeby. Od siebie dodam, że tę konkretną roślinę mam od 3 lat już w ubiegłym roku próbowała kwitnąć, ale pąki się nie rozwinęły pewnie z powodu uchylenia okna… W tym roku zamiast otwierać okno rozkręciłem kaloryfer i się udało . Roślina stoi na południowo zachodnim oknie przy samej szybie dostaje dużo wody a w sezonie wegetacyjnym także sporo nawozu. Pęd Kwiatowy rósł bardzo wolno około 3 miesiące. Kwiat jak widać jest woskowy i bardzo ciężki, pachnie bardzo intensywnie późnym wieczorem chwilami zapach jest zbyt intensywny…

Roślina w chwili zakupu miała już te piękne plamy na liściach …

Autor: Katarzyna J.
E-mail:  
Data: wtorek, 8 lutego 2011 17:24:15
Wspaniały kwiat i zapewne zapach - gratuluję
Ponieważ mam także to angraecum, chciałam zapytać:
- jak duża jest Pana roślina, ponieważ rozumiem, że poza ubiegłoroczną próbą to jej pierwsze kwitnienie? (rozpiętość liści, ew. ich ilość);
- czy w okresie letnim wystawia Pan roślinę na zewnątrz? (balkon, taras, ogród);

Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam, Katarzyna

Autor: Grzesiek
E-mail:  
Data: wtorek, 8 lutego 2011 18:40:34
Witam, moja roślina ma ok. 25 cm wysokości i ok. 65 cm rozpiętości czyli liść ma ok. 33 cm długości.

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail:  
Data: sobota, 12 lutego 2011 00:16:29
Witam, podejrzewam, że mamy rośliny z tego samego źródła. Również 3 lata temu kupiłam dorosłą, dużą roślinę z podobnymi plamami. Według mnie mamy do czynienia z wirusem (pierwsze zdjęcie liść po prawej - żółte okrągłe wzorki). Powodu ciemnych plam nie znam. Radziła bym wyciąć porażone liście.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl