Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wystawa 15-17 IX
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: zielonka
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: piątek, 25 sierpnia 2006 08:53:43
czy Państwa firma będzie na wystawie 15-17 IX w warszawie?

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail:  
Data: piątek, 25 sierpnia 2006 09:17:28
A o jakiej wystawie i gdzie dokładnie Pani(?) wspomina?

Data: piątek, 25 sierpnia 2006 09:23:26
02.08.2006

Jesienna Warszawska Wystawa Storczyków
organizowana przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego oraz Warszawskie Towarzystwo Miłośników Orchidei odbędzie się w dniach 15 - 17 września 2006 w szklarniach Ogrodu Botanicznego UW, Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4.
Wystawa będzie czynna w piątek od godz. 1400 do 1800, w sobotę i niedzielę - od 1000 do 1800.
Równolegle będzie prowadzona sprzedaż roślin i akcesoriów do ich uprawy.

Serdecznie zapraszamy!

strona http://www.orchidalia.pl/

czyżbym cos pokręciła

E-mail:  
Data: piątek, 25 sierpnia 2006 09:33:14
A to przepraszam,
dawno nie zaglądałam na tę stronę i nie wiedziałam, że w tym roku dużo wcześniej niż w zeszłym.

Data: piątek, 25 sierpnia 2006 09:35:23
a dlatego zapytuję na forum, bo na Stronie Pana Jerzego nie widać jej w kalenadarium wydarzeń.
z+

Autor: Małgorzata
E-mail: maag@wp.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 12:21:40
Co do wystaw, to ma też być w łódzkiej Palmiarni 10-12 listopada. Ponieważ moja przygoda ze storczykami dopiero się zaczyna, chciałabym się dowiedzieć, czy na takich wystawach sprzedają swoje śliczności też "drobni " hodowcy i czy wtedy ceny są bardziej przystępne niż w ofertach "hurtowników"?
Jestem na etapie przegladania i uczenia się i jestem zachwycona Waszymi osiągnięciami, Wasi "ulubieńcy" są poprostu prześliczni.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 14:13:51
Tak, oczywiście Orchidarium będzie na wystawie w Warszawie.

Do Pani Małgorzaty - a jak Pani myśli, ile firm storczykowych w ogóle istnieje w Polsce?

Poprawna odpowiedź brzmi: DWIE... (no może 2,5 jeśli liczyć gady-gady, dla których storczyki to tylko drobna część działalności). Więc tak, na wystawie pojawią się wszystkie małe i wszystkie duże polskie firmy... czyli razem dwie...

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Dorota
E-mail: storczyki.net@op.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 14:32:49
Panie Jerzy,
Dla szerokich rzeszy społeczeństwa nie mniej istotna jest obecność Obi lub Tomaszewskiego. Nie można ich pominąć jako wystawców, bo to Obi sprzedaje całe palety falenopsisów, cambrii i oncidium. Dla większości ludzi phalaenopsis za blisko 100 zł jest niedostępny i nawet nie ma potrzeby, aby go kupowali. Oferta Orchidarium i Orchidsklepiku jest niezwykle cenna dla kolekcjonerów, ale mam wrażenie, że dla kogoś zupełnie z boku, robicie wrażenie marginesu na wystawach. Chyba nie pomylę się też zbytnio stwierdzając, że zyski tych dwóch firm storczykowych w porównaniu z Obi są dużo, dużo mniejsze.

W imieniu własnym i innych odwiedzających dziękuję za trud włożony w przygotowanie wystaw.

Pozdrowienia, Dorota

Data: sobota, 26 sierpnia 2006 14:38:08
Coś mi się jeszcze przypomniało o sprzedawaniu na którejś wystawie storczyków prosto z samochodu, jeszcze przed wejściem na teren wystawy.

Może o to chodziło z "drobnymi hodowcami i cenami bardziej przystępnymi niż w ofertach hurtowników"?

Dorota

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 14:58:40

Witam,

Pani Doroto, coś prawdy jest w tym, że np. OBI czy Tomaszewski sprzedają Phalaenopsis paletami , ale proszę wziąć pod uwagę, że to Jerzy i Manuel "robią wystawy". Bez ich roślin (i czasem bez udziału Klubów ) to byłyby tylko zwyczajne, kolejne, trochę większe dostawy w OBI... a nie WYSTAWY. A jak już się zobaczy te cudeńka które przywożą, to przestają się podobać te z masowej produkcji...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 26 sierpnia 2006 15:14:26
Wiem, że to oni organizują wystawy i bardzo się cieszę, że od ubiegłego roku zawitali także do Wrocławia. Żałuję, że tylko raz w roku.

Nie wiem jak w innych miastach, ale tutaj nie do końca zadbali o swój interes. Myślę, że etykiety z nazwą rośliny powinny mieć wyraźnie podanego właściciela - wystawcę. To były białe karteczki. Chyba rośliny z Orchidsklepiku były oznaczone, że są właśnie ich, ale nie pamiętam czy wszystkie.

Dodam jeszcze, że głupio zapytałam pracownika Ogrodu (zamiast panów Jerzego i Manuela), czy storczyki z wystawy - te eksponowane w palmiarni, są na sprzedaż.

Zostałam zapewniona, że nie są do sprzedania i pojadą wszystkie do Krakowa.

Dorota

Autor: Małgorzata
E-mail: maag@wp.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 21:24:57
Może trochę wyjaśnień. "Drobny " hodowca, to dla mnie każdy z Państwa,którzy gościcie na tym Forum, i takie osoby, z tego co wyczytałam, stosują wymianę, bądź też oddają w "dobre" ręce roślinki, które się rozmnożyły, co uważam za świetną sprawę. "Hurtownik", w dobrym tego słowa znaczeniu, to dla mnie pan Jerzy i Pan Manuel. Rozumiem, że odpowiednio cenią swoją pracę. Niemniej jednak na te piękne okazy przez Nich oferowane nie każdy może sobie pozwolić zbyt często. Stąd moje pytanie o możliwość zakupu od hobbystów, bo tak właściwie powinnam nazwać "drobnych" hodowców.
Jedną siewkę Cattleya już sobie zamówiłam u Pana Jerzego, ale jeszcze "choruję" na Potinara Burana Beauty i mimo ceny muszę ją mieć. Może będzie taka możliwość na łódzkiej wystawie. Czy Panowie Jerzy i Manuel też będą na niej obecni?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 21:45:23

Proszę o kontakt na priv w sprawie Potinary Burana Beauty , chyba coś się znajdzie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Katarzyna S.
E-mail: ehi@poczta.onet.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 21:58:48
A co z wystawą we Wrocławiu? W zeszłym roku była właśnie we wrześniu i cieszyła się bardzo dużym powodzeniem. Czyżby była to jednorazowa impreza?

Pozdrawiam, Katarzyna

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 27 sierpnia 2006 09:38:16
Pani Małgorzato,

Mam wrażenie, że nie zaglądała Pani dawno do ofert obu firm - ceny botanicznych Phalaenopsis zaczynają się od 39zł....

W.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 27 sierpnia 2006 09:39:27
Przepraszam - ww. wypowiedź była adresowana do p. Doroty

W.

Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 10:45:07
Ze względu na zamknięcie dla zwiedzających Palmiarni w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu (z powodu problemów technicznych szklarnia grozi zawaleniem), tegoroczna wystawa storczyków we Wrocławiu nie odbędzie się. Mamy zapewnienie, że w przyszłym roku Ogród postara się zaadaptować na wystawę inne pomieszczenie, ale w tym roku jest to niemożliwe.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 12:41:16
A kiedy możemy zapoznać się z listą roślin na wystawę w Warszawie?

Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 14:28:56
Ja (jak zwykle) jadę po rośliny przed samą wystawą. Czyli (jeśli zdążę) opublikuję tę listę na dzień lub dwa dni przed rozpoczęciem wystawy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Katarzyna S.
E-mail: ehi@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 17:36:17
Panie Jurku, dziękuję bardzo za odpowiedź. Wielka szkoda że w tym roku ominie nas Wrocławian to wydarzenie ale za to mamy na co czekać w przyszłym roku .

Pozdrawiam, Katarzyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl