Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Catasetum imperiale?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jan Ciepłucha
E-mail:  
Data: środa, 23 sierpnia 2006 22:52:03
Witam.
W styczniu 2005r. zakupiłem u Pana Catasetum imperiale, które było z dostawy z Indii. Obecnie zakwitło, ale kwiat nie przypomina wyglądem gatunku, którego fotografie prezentwane są w internecie. Najbardziej zbliżony wyglądem jest do Catasetum saccatum, ale myślę, że to też nie to. Proszę nie traktować tego postu jako reklamacji, a jako prośbę o określenie gatunku.
Poniżej zamieszczam jego fotografię.
Z pozdrowieniami
Jan

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 24 sierpnia 2006 17:01:30
Panie Janie,

To była akurat roślina z Ekwadoru.

Poniżej jest zdjęcie podpisane jako Catasetum imperiale L. Linden and Cogn. 1895 pochodzące z witryny brazylijskiej:

Wygląda bardzo podobnie do kwiatów na Pana fotografii. Bardzo podobne zdjęcia można też znaleźć na stronie peruwiańskiej.

Obawiam się, że wynika to z jakiejś pomyłki nazw Catasetum pileatum var. imperiale (które od niedawna nosi nazwę Catasetum imperiale) z jakimś innym gatunkiem. Trudno mi określić prawidłową nazwę, skoro nawet na witrynach storczykowych w krajach jej występowania nie ma zgody co do wyglądu tego gatunku. Przykro mi, ale niewiele więcej mogę pomóc...

Zawsze mogę przyjąć reklamację...

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail: jan@cieplucha.com.pl
Data: niedziela, 27 sierpnia 2006 22:49:38
Witam
Hmmmmm. Dziwna sprawa. W goglach i na stronie Orchidspecies.com, są zupełnie inne kwiaty. Co mam o tym myśleć? W każdym razie reklamacja nie wchodzi w grę, bo musiałby Pan zapłacić znacznie wyższą cenę ponieważ:
1. Podlewałem tyle czasu,a to przecież kosztuje.
2. Roślina sie rozrosła wiec jest dużo droższa.
3. Jest w fazie kwitniena - w tym stanie osiąga się znacznie wyższe ceny.
4. Wcale nie chcę się jej pozbyć, wiec cena odkupu byłaby chocho, lepiej nie mówić,bo nie chcę wyjść na "krwiopijcę"
Pozdrawiam Jan.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 10:22:59
Ach, no i zapomniałem wspomnieć, że zdjęcie tej rośliny opublikowane przez producenta (Ecuagenera) też wygląda podobnie:

Może by tak zapytać Pana Tadeusza Kusibaba? On specjalizuje się w uprawie roślin z tej grupy i może mógłby pomóc w prawidłowej klasyfikacji?

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail: jan@cieplucha.com.pl
Data: wtorek, 29 sierpnia 2006 21:50:02
Witam
Może by i zapytać Pana Tadeusza, tylko kto ma to zrobić,ten co sprzedał, czy ten co kupił?? Wyjaśnimy to chyba w Warszawie. Pewnie przyjadę.
Pozdrawiam
Jan.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.p
Data: środa, 30 sierpnia 2006 11:16:27
Bardzo ładna roślinka i piękne kwitnienie. Może powinna trafić do prentacji z większymi fotkami
A co do nazwy... to chyba, nie jest C. imperiale tylko Catasetum incurvum, wygląda na męskie kwiaty, a można je zobaczyć choćby tu:
http://www.oeb.harvard.edu/faculty/kramer/images/Gallery/Catasetum_incurvum.jpg
Pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl