Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oncidium - jak pielęgnować?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ania
E-mail: zakrzewskaa@wp.pl
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 09:58:10
Witam serdecznie i znowu prosze o pomoc.
Poczytałam trochę na temat pielęgnacji Oncidium, które mam od niedawna ale niestety sa pewne różnice w pielęgnacji w zależności od odmiany.Moje Oncidium na zdjęciu. Proszę o wskazówki, co to dokłądnie za odmiana - dostałam je w prezencie i niestety bez żadnych informacji. Jak powinnam je pielęgnować? Przede wszystkim jeśli chodzi o podlewanie - jak często powinnam to robić?czy podłoże powinno przeschnąć przed kolejnym podlaniem?
I moje kolejne pytanie: jak długo kwitnie Oncidium. Mojemu 3 tygodnie po pobycie u mnie po woli więdną i opadaja kwiaty.Czy to normalne?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
pozdrawiam
ania

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 10:17:04
Aniu, weź pod uwagę, że twoje oncidium zostało kupione kwitnące - nie wiesz ile kwitło... podejrzewam, że to naturalny stan rzeczy, problem byłby wtedy, gdybyś sama je doprowadziła do kwitnienia i szybko zaczęło przekwitać, ale tak to się nie przejmuj. Nie wypowiadam się na temat pielęgnacji, bo mam tylko jedno, pielęgnuję je na oko i jest mu dobrze... Częstotliwość podlewania zależy przede wszystkim od tego w czym rośnie... jaką masz wilgotność, gdzie stoi... moje teraz zaczyna kwitnąć na 4 pędach i podlewam je dość sporo...

Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 11:03:08
Moniko, dziękuję za odpowiedź. Moje Oncidium rośnie w podłożu dla storczyków - mieszanka kora, mech itd. Stoi na warstwie kamieni na spód leję wodę, żeby parowała. Postawiłam je w jasnym pokoju ale nie na parapecie.Czytałam, że trzeba uważać na to, żeby korzenie nie zgniły. Podlewam je więc raz w tygodniu, zatem raczej ma wilgotne podłoże. Co w Twoim przypadku oznacza dość sporo? Boję się żeby nie zaszkodzić korzeniom.

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 11:52:47
Aniu,
odmianę to tu może podać raczej jej hodowca. Jeśli ktoś z nas ma taką samą roślinę, może zidentyfikuje. Ja przyglądałem się dokładnie Twoim kwiatkom i zauważyłem cechę charakterystyczną dla tego rodzaju, skrzydełka na gynostemium (na prętosłupie, połączenie pręcika ze słupkiem). Również warżka ma chyba kształt charakterystyczny. Musimy jednak pamiętać, że Oncidium uczestniczyło w tworzeniu wielu mieszańców międzyrodzajowych, i tak może być z Twoją roślinką. Polecam stronę: Phil's Orchid Site-Genus review-ONCIDIUMS z opisami morfologii sekcji (Google, oncidium).
Pozdrawiam!
Romek

E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 13:17:45
Zajrzałam na stronę, zdaje się, ze czeka mnie nieco lektury Dziękuję za wskazówkę Romku.
pozdrowienia
ania

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 13:48:21
Aniu, dodam do tego stronę www.orchidspecies.com/, która zawiera zdjęcia i opisy gatunków storczyków, w tym znaczną liczbę Oncidium. Niektóre zdjęcia, np. O. batemannianum, bardzo dokładnie pokazują szczegóły morfologii kwiatu. Na rodzaj Oncidium zejdzie Ci chyba cały dzień.
:-)
Romek

Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 14:57:53
Bardzo dziękuję Romku, ale przynajmniej jak sie już więcej dowiem, to może będę spać spokojniej i nie będe już z niepokojem co chwilę spoglądać na moja roślinkę

ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl