Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  chore cymbindium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasia
E-mail: kasia360@wp.pl
Data: środa, 16 sierpnia 2006 15:10:24
nie wiem co robie zle,mam cymbindium,kupilam z przeceny,na lisciach czarne kropy-podejrzenie choroby grzybowej,od kilku tygodni mnostwo młodych pedow wyrasta z podloza,roslina jest 2 miesiace po przesadzeniu w podłoze dla storczykow wymieszane z keramzytem,podlewam raz na tydzien raz na 1,5 tygodnia w zaleznosci od temperatury,dzis zauwazyłam zółknacy lisc,stara bulwa,czy to normalne ze stare bulwy obumieraja?wyjelam z doniczki,mnostwo rurkowatych suchych sadze obumarłych korzeni,dlaczego?nie przelewałam,opryskiwalam kilkakrotnie srodkiem na grzyby,sadzac po korzeniach to roslina chyba mi zginie,dlaczego z korzeni zostały tylko rurki?ma pare zdrowych,ale wiekszosc wyglada na obumarłe

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 16 sierpnia 2006 15:19:55

Witam,

jeżeli i w czasie ponad 30-stopniowych upałów było podlewane tak rzadko, to po prostu usycha. Jeżeli są jeszcze zdrowe korzenie, to ma szanse na przeżycie, ale chyba więcej wody mu będzie potrzeba.
Tak, stare psb z czasem obumierają.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: kasia
E-mail: kasia360@wp.pl
Data: środa, 16 sierpnia 2006 15:26:03
kazdy mi powtarzal ze potrzebuje malo wody no i sie tego trzymalam,nie mieszkam w Polsce,choc i tu było goraco na przemian z opadami deszczu,sprawdzalam palcem,było czuc chłod,tak jakby wilgoc,myslalam ze lepiej mniej niz wiecej wody

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl