Autor: |
PiotrM |
E-mail: |
piotrmroz3@o2.pl |
Data: |
piątek, 4 sierpnia 2006 20:22:35 |
Witam.Ostatnio zafascynowało mnie dendrobium farmerii i chciałbym powiększyć swoją kolekcję storczyków o ten gatunek.Mam jednak pytanie do osób, które mają to dendrobium - czy jest ono trudne w uprawie?Wiem,że to rzecz względna (warunki jakie można zapewnić),ale moje dendrobia (biggibum i Yamamoto)świetnie u mnie rosną (aż trochę za szybko się rozrastają) i obficie kwitną - d.biggibum kwitnie już jakieś 3,5 miesiąca (od wielkanocy non-stop wypuszcza nowe pędy kwiatowe;to chyba przez to,że jak je kupiłem to połamały się wszystkie w podróży ).Mam południowe okno - dużo światła i ciągła walka z poparzeniami,ale storczyki się już przyzwyczaiły i nawet nieźle rosną (dziwi to moją rodzinę, bo wiele roślinek nie przeżyło mojej opieki - paprocie i fiołki,więc wmawiali mi żebym nie próbował ze storczykami.
Wracając do dendrobium farmerii to mam też pytanie w jakich warunkach je zimować - czy tak jak Yamamoto (trzymam w piwnicy,solidnie przesuszam i temp.10 - 13 stopni w nocy),czy raczej jak biggibum - w domu,przy szybie, lekko przesuszone,ale bez przesady.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi;wiem,że to nudne odpowiadać ciągle na głupie pytania.
PIOTR MRÓZ |
|
|