Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pytanie o dendrobium farmerii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: PiotrM
E-mail: piotrmroz3@o2.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 20:22:35
Witam.Ostatnio zafascynowało mnie dendrobium farmerii i chciałbym powiększyć swoją kolekcję storczyków o ten gatunek.Mam jednak pytanie do osób, które mają to dendrobium - czy jest ono trudne w uprawie?Wiem,że to rzecz względna (warunki jakie można zapewnić),ale moje dendrobia (biggibum i Yamamoto)świetnie u mnie rosną (aż trochę za szybko się rozrastają) i obficie kwitną - d.biggibum kwitnie już jakieś 3,5 miesiąca (od wielkanocy non-stop wypuszcza nowe pędy kwiatowe;to chyba przez to,że jak je kupiłem to połamały się wszystkie w podróży ).Mam południowe okno - dużo światła i ciągła walka z poparzeniami,ale storczyki się już przyzwyczaiły i nawet nieźle rosną (dziwi to moją rodzinę, bo wiele roślinek nie przeżyło mojej opieki - paprocie i fiołki,więc wmawiali mi żebym nie próbował ze storczykami.
Wracając do dendrobium farmerii to mam też pytanie w jakich warunkach je zimować - czy tak jak Yamamoto (trzymam w piwnicy,solidnie przesuszam i temp.10 - 13 stopni w nocy),czy raczej jak biggibum - w domu,przy szybie, lekko przesuszone,ale bez przesady.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi;wiem,że to nudne odpowiadać ciągle na głupie pytania.
PIOTR MRÓZ

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 09:27:12
Witam!
Na tej stronie jest baaardzo rozbudowany wątek o tej roślinie. Podaję link: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=4077&pg=1
Ja moje D.farmeri trzymam zawieszone przy zachodnim oknie. Na wiosnę roślina miała kilka pędów kwiatowych, które dość długo się utrzymywały. Gdyby jeszcze kwiaty pachniały byłaby to roślina idealna Po kwitnieniu roślina puściła kilka przyrostów, a teraz puszcza kolejny, który wychodzi już za okno (Jakiś opóźniony ten przyrost ale co się dziwić Dendrobium jak moje hiacynty właśnie zaczynają kwitnąć drugi raz w tym roku )
Mam roślinę od wczesnej wiosny więc nie miałam okazji jej zimować, ale z tego co wiem nie wymaga restrykcyjnego okresu spoczynku, więc piwnica to chyba przesada
A na oknie południowym na pewno będzie wymagało cieniowania.
Pozdrawiam, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl