Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis - więdnięcie i opadanie kwiatów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jola
E-mail: mobilo@interia.pl
Data: czwartek, 3 sierpnia 2006 18:48:56
Jest to mój pierwszy storczyk. Mam go od miesiąca. Był pieknie rozkwitnięty. 3 dni temu kwiatki skuliły sie i zaczęły opadać. Na czubku ok 5cm jest również zeschnięty (pożółkły). Podlewałam i nawoziłam wg wskazówek.
Liście są zdrowe.
Co mam robić dalej??

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: czwartek, 3 sierpnia 2006 19:08:53
Witam,
miesieczne kwitnienie po przyniesieniu do domu poczatkujacego ;-)to naprawde bardzo w porzadku, szczegolnie przy upalach, jakie panowaly. Prosze dalej postepowac wg wskazowek a wszystko bedzie dobrze i roslina ponownie zakwitnie. Uprzedzajac kolejne pytanie w tym temacie chce przypomniec, zeby Poradnik dla poczatkujacych z tej witryny potraktowac powaznie, a nie jako opinie niedoswiadczonych amatorow, ktorych zdania sa czesto sprzeczne. Niejednoznaczne jest tylko zalecenie o obcinaniu, lub nie obcinaniu pedu kwiatowego Mowie od razu: na poczatku nie ucinac. Wszystkie wskazowki i porady wylozone sa tak prosto, ze juz prosciej sie nie da. Rady tym cenniejsze, ze pisane przez profesjonalistow z ogromnym stazem w uprawie, hodowli i pielegnacji tych pieknych roslin, a przeznaczone dla poczatkujacych milosnikow, ktorzy zaczynaja od parapetu Bardzo polecam
pozdrawiam
Ewa

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl