Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Okno północne :-((
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joasia
E-mail:  
Data: piątek, 28 lipca 2006 21:39:08
Witam wszystkich miłośników storzczyków!!!
Mam pewiem komplejks bardzo podobają mi się storczyki i też chciałabym je chodować, ale niestety mam okno od północy czy są jakieś gatunki które mogą na nim przeżyć?? dodam tylko że jest to dość jasne pólnocne okno... proszę o pomoc

Pozdrawiam

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 28 lipca 2006 21:47:28
Ja mam na północno-wschodnim oknie :
paphiopedila,
phalaenopsisy,
cambrie,
miltonie
i zygopetalum.
Pozdrawiam, Andrzej.

E-mail:  
Data: piątek, 28 lipca 2006 21:55:13
mając okno północne zakupiłam całkiem w ciemno falka i nie wiem czy dobrze zrobiłam?? co prawda minął już prawie tydzień i się chłopak dzielnie trzyma a nawet puszcza nowe pąki(TFU, TFU ODPUKAĆ W NIEMALOWANE DREWNO) na moim oknie jest dużo światła słonecznego podczas wschodu słońca więc może będzie mu dobrze?? dodam że na tym parapecie b. dobrze rosną i kwitną fiołki afrykańskie oraz trzyma się fikus beniamina... co państwo na to??

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: niedziela, 30 lipca 2006 13:39:26
Efekty niesprzyjających warunków mogą ukazać się u storczyków z dużym opóźnieniem.
Są wytrzymałe i potrafią się łatwo aklimatyzować.
Jednak takie rodzaje - jak np. katleje i cymbidia, które wymagają więcej światła (okna wsch., zach., pd ...).
Chociaż i falki lubią jaśniejsze okna - lepiej rosną i kwitną (- mam na pd z żaluzjami).

Sporo można poczytać w opisach internetowych stron... Pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 30 lipca 2006 17:20:18
Witam!

U mnie na oknie polnocnym stoja phalaenopsisy i paphiopedila. Dodam, ze kwitna regularnie. Prosze sie tak nie przejmowac tym polozeniem, oba wymienione gatunki poradza sobie wysmienicie. Zapewne beda potrzebowac odrobiny czasu na aklimatyzacje, ale potem to juz z gorki...

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: poniedziałek, 31 lipca 2006 17:35:45
Witam serdecznie!!
Pani Kamilo, dziękuje za słowa otuchy!!! mam nadzieję że mój falek zaklimatyzuje się na północnym oknie bo bardzo mi się podoba i nie chciałabym go stracić
Pazdrawiam gorąco!!!!

Autor: Dorota
E-mail: storczyki.net@op.pl
Data: poniedziałek, 31 lipca 2006 18:01:59
Raczej nie grozi Pani utrata storczyka z powodu północnego okna. On nie padnie z dnia na dzień. Po prostu może nie mieć ochoty kwitnąć tak często jak mógłby to robić przy większej ilości światła. Kwiaty mogą też być troszeczkę mniejsze. Jestem jednak przekonana, że będą. Proszę tylko zwrócić uwagę na czas przesychania podłoża - może być wydłużony. W końcu ciemniej tam i chłodniej.

Życzę powodzenia w uprawie i dużo radości z kwiatów

Dorota

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl