Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Chory storczyk - Encyclia cochleata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Bogumila
E-mail: mzsbw@wp.pl
Data: piątek, 28 lipca 2006 09:39:52
Tydzień temu zakupiłam Encyclię cochleatę, była w bardzo dobrym stanie. Wczoraj zauważyłam, że najstarsza pseudobulwa (myślę,że kwitła wcześniej)- bo największa, znajdująca się w środku rośliny, zaczęła od dołu ciemnieć, zbrązowiała do 2/3 jej wys.i to miejsce jest miękkie, wg mnie - laika jest rozpoczęty proces gnicia. Roślinka obecnie kwitnie, boję się, że zostanie zainfekowana cała i ją stracę. Proszę o poradę.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 28 lipca 2006 18:43:16
Witam!
W mojej kolekcji Encyclia cochleata jest jednym ze storczyków sprawiających najwięcej problemów, w odróżnieniu od swojej hybrydy Epidendrum Green Hornet która rośnie niczym przysłowiowy perz. Przez prawie 3 lata zmagałem się w uprawie parapetowej z tą rośliną. Albo nie rosła , a jak wypuściła nowy pęd to zagniwała, oczywiście przez te lata nie kwitła ( mimo iż stojący obok Green Hornet kwitł na 7 pseudobulwach ). Radykalna zmiana nastąpiła gdy zdesperowany brakiem postępów umiesciłem cochleatę w orchidarium , w koszyczku z niewielką ilościa podłoża. Po 2-3 miesiącach storczyk zakwitł , a obecnie wypuszcza nowe pseudobulwy i sporo nowych korzeni. W moim orchidarium temperatura wynosi 28 - 32 0C i 60 - 70 % wilgotniości. Podlewam codziennie , ale podłoże jest tylko lekko wilgotne.
Moja rada jest taka aby storczyka wyjąć z podłoża , obciąć zagniwające bulwy i korzenie i posadzić w nowym , przewiewnym podłożu zapewniając dużą wilgotność powietrza i codzienne zraszanie ( nie podlewanie) .Myśle że świetnie by się czuła zamontowana na korze z dodatkiem mchu.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl